Over 100 norske kommuner støtter oppropet om å evakuere barna fra Moria

Tirsdag 26. mai skal Stortinget behandle saken om flyktningbarna fra Moria. Transit magasin har snakket med en av initiativtagerne til at Kristiansand tilsluttet seg kommune-oppropet for å ta imot mindreårige flyktninger.

Annonse

Blant kommunene finner vi Molde, Ålesund, Risør, Kristiansand, Lindesnes, Stavanger, Bergen, Steinkjer og Trondheim.

I Kristiansand har Hildegunn Marie Tønnessen Seip (MDG) vært en av pådriverne for at kommunen skal ta imot mindreårige flyktninger fra leiren Moria i Hellas.

— Dette er barn som lever under umenneskelige kår her i vår europeiske bakgård. Det er innenfor vår rekkevidde å gjøre noe med. Norske kommuner har plass og hjerterom til å ta imot, så jeg håper inderlig at stortingspolitikerne gir oss muligheten. Det kan bety hele forskjellen for barna som får muligheten til å få et trygt liv, sier Seip til Transit magasin.

Hildegunn Marie Tønnesen Seip (MDG) Foto: Lars Verket

Seip sitter i formannskapet og bystyret i Kristiansand for Miljøpartiet De Grønne (MDG). Hun besøkte leiren på den greske øya Lesvos senest i fjor høst, og hun var der også under flyktningkrisen i 2015.

Stortingets behandling av Moria-saken skulle egentlig vært ferdig for flere uker siden. Ny behandling blir tirsdag 25.mai.

Det er helt gratis: Ved å registrere deg med Vipps får du våre nyhetsbrev rett i innboksen 1-2 ganger per uke. Dette er en enkel støtte fra deg, og vi får flere faste lesere. Registrer deg med Vipps, helt gratis. Tusen takk!
Registrer deg med med Vipps Logg inn uten passord med Vipps!

Hva håper norske kommuner – og Kristiansand – å oppnå ved å skrive under på dette oppropet?

— Vi håper at dette signalet fra over 100 kommuner viser nasjonale myndigheter at dette er gjennomførbart – det er jo i kommunene disse barna skal bo. Det sier jo også mye om folkeviljen og dugnadsånden rundt i Norge, sier Seip.

Hvorfor kreves lokale initiativ i en sak som bør løses i internasjonale organer?

— Det kreves når det internasjonale systemet ikke fungerer i praksis, som vi har sett her. I stedet får de satt livet på vent i direkte helseskadelige forhold. Da får vi jobbe med saken der vi kan. Kanskje det er lettere på lokalt nivå å huske at dette handler om medmennesker, og ikke bare tall i et abstrakt system, sier Seip.

— Det er en menneskerett å søke asyl, men her får titusenvis av mennesker ingen reell mulighet til det.

Les også: «Den humanitære krisen i Hellas går ikke over. Regjeringen må erkjenne sitt ansvar» – Av Ingunn Eck

Midt-Norge ønsker barna velkommen

Så langt skal 106 norske kommuner ha tilsluttet seg oppropet.  I Trøndelag har både Steinkjer, Levanger og Trondheim vedtatt tilslutning til kommuneoppropet.

“Trondheim kommune har kompetanse og kapasitet til å bosette flere flyktninger enn hva regjeringen har lagt opp til, også når det gjelder enslige mindreårige, og ber regjeringen svare positivt på henvendelsen fra Hellas om å ta mot enslige mindreårige fra flyktningeleirene,” heter det i vedtaket fra bystyret.

Kommunen skal vurdere mulige former for samarbeid mellom Trondheim og Lesvos, eventuelt med utvidelse til andre steder, skriver kommunen på sine hjemmesider.

Også hovedstaden stiller opp, de rødgrønne har der sikret Oslos tilslutning til oppropet: «Enslige mindreårige barn fra Moria-leiren må evakueres nå – Oslo er villig til å bidra om regjeringen vil», står det i interpellasjonen fra SV, Arbeiderpartiet, Miljøpartiet De Grønne (MDG) og Rødt.

Over 100 norske kommuner sier at de ønsker å ta i mot mindreårige flyktninger fra Moria leir på Lesvos. Det er svært mange syke barn, hvor forholdene forverrer helsen deres – både fysisk og psykisk. Foto: Leger Uten Grenser

LES OGSÅ: – Et tidsspørsmål før viruset kommer inn i flyktningeleirene, advarer Dråpen i Havet

Dette er saken

  • Moria-leiren ligger på øya Lesvos i Hellas. Leiren er beregnet for 3.000 mennesker, men nå bor nær 20.000 i Moria.
  • Det skal være minst 5.000 barn som nå oppholder seg i Moria-leiren, og 1.600 enslige.
  • 38.000 mennesker bor i flyktningleirer på fem greske øyer. Cirka 36 prosent av disse er barn, ifølge FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR).
  • Moria preges av overbefolkning, elendige sanitære forhold, og et manglende helsetilbud.
  • Greske myndigheter har bedt flere europeiske land om å bidra, inkludert Norge. Stortinget stemmer over saken tirsdag 25. mai.

Kjære leser. Vårt mål i Transit Magasin er å levere faktabasert kvalitetsjournalistikk om globale spørsmål. Vi står opp for kritisk og uavhengig global journalistikk, uten partipolitiske tilknytninger. I våre spalter får du møte folk verden rundt, gjennom reportasjer skrevet av vårt nettverk av journalister, basert i alle verdensdeler. For å kunne være nettopp denne uavhengige publikasjonen så trenger vi din støtte. Det beste bidraget du kan gi er å tegne et abonnement. Du får 10 dagers gratis prøvetid, og du får to måneder gratis om du bestiller årsabonnement. Bestill på denne lenken, eller benytt knapp nedenfor. Om du ikke ønsker et abonnement så er det mulig å gi et støttebeløp. Tusen takk for ditt bidrag!

Legg igjen en kommentar