Det var et Aviateca Boeing-fly av denne typen som styrtet i El Salvador i 1995. Foto: Aero Icarus, Zürich, Sveits - 8gb - AVIATECA Boeing 737-242; N127GU@MIA;24.01.1998, CC BY-SA 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=26676044
- Annonse -
FIVH søker fundraisere

For 25 år siden var fem ungdomsdelegater på studietur i regi av LNU blant de mange døde i en flystyrt i El Salvador.

10. august 1995 døde fem representanter fra ungdomsorganisasjonene i en flyulykke på en LNU-studietur i Latin-Amerika. De omkomne var Dordi Eika, Kristin Fadum, John Finstad, Geir Nybraaten og Eldbjørg Aadland.

– Flyulykken i 1995 er et trist, men viktig kapittel i LNUs historie. Ulykken var en stor tragedie for familiene og de nærmeste til dem som døde. Den satte også dype spor i LNU og i barne- og ungdomsorganisasjonene, sier Andreas Borud, generalsekretær i LNU.

De fem som omkom var blant deltakerne på en studietur om den politiske og sosiale situasjonen i Nicaragua og El Salvador. Turen var en forberedelse av en større satsing på samarbeid i Mellom-Amerika, og ble gjennomført i samarbeid med LNUs svenske søsterorganisasjon LSU. Formålet var å knytte kontakter og å styrke samarbeidet med den unge frivilligheten i området. 

Alle de 65 passasjerene om bord mistet livet da Boeing 737-flyet traff fjellveggen i El Salvador.

I LNUs årsmelding samme år skrev daværende leder Vedis Vik om ulykken:

- Annonse -

«En tragisk flyulykke i midten av august rammet fem norske ungdommer fra barne- og ungdomsorganisasjonene under en studietur i Mellom-Amerika. Dordi Eika, Kristin Fadum, John Finstad, Geir Nybraaten og Eldbjørg Aadland mistet livet. Dette ble en ulykke som rammet de omkomnes familier, men også et bredt barne- og ungdomsmiljø.»

- Annonse -Frontrunner.site

For LNU er det viktig å ikke glemme tragedien, og å huske og hedre de etterlatte:

– Vi minnes de fem som gikk bort, og tankene våre går til deres familier og til alle som kjente dem, avslutter Borud. 

LNU står for Landsrådet for Noregs barne- og ungdomsorganisasjonar, og er et samarbeidsorgan for barne- og ungdomsorganisasjonar i Norge. LNU er en paraplyorganisasjon for 100 norske barne- og ungdomsorganisasjoner, med til sammen rundt 450.000 medlemmer. 

- Annonse -
- Annonse -
Støtt global journalistikk, tegn abonnement på Transit magasin