25 år siden flyulykke på LNU-studietur

– Vi minnes de omkomne, sier Andreas Borud, generalsekretær i LNU.

Det var et Aviateca Boeing-fly av denne typen som styrtet i El Salvador i 1995. Foto: Aero Icarus, Zürich, Sveits - 8gb - AVIATECA Boeing 737-242; N127GU@MIA;24.01.1998, CC BY-SA 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=26676044
Annonse

For 25 år siden var fem ungdomsdelegater på studietur i regi av LNU blant de mange døde i en flystyrt i El Salvador.

10. august 1995 døde fem representanter fra ungdomsorganisasjonene i en flyulykke på en LNU-studietur i Latin-Amerika. De omkomne var Dordi Eika, Kristin Fadum, John Finstad, Geir Nybraaten og Eldbjørg Aadland.

– Flyulykken i 1995 er et trist, men viktig kapittel i LNUs historie. Ulykken var en stor tragedie for familiene og de nærmeste til dem som døde. Den satte også dype spor i LNU og i barne- og ungdomsorganisasjonene, sier Andreas Borud, generalsekretær i LNU.

De fem som omkom var blant deltakerne på en studietur om den politiske og sosiale situasjonen i Nicaragua og El Salvador. Turen var en forberedelse av en større satsing på samarbeid i Mellom-Amerika, og ble gjennomført i samarbeid med LNUs svenske søsterorganisasjon LSU. Formålet var å knytte kontakter og å styrke samarbeidet med den unge frivilligheten i området. 

Alle de 65 passasjerene om bord mistet livet da Boeing 737-flyet traff fjellveggen i El Salvador.

I LNUs årsmelding samme år skrev daværende leder Vedis Vik om ulykken:

Det er helt gratis: Ved å registrere deg med Vipps får du våre nyhetsbrev rett i innboksen 3-4 ganger per uke. Dette er en enkel støtte fra deg, og vi får flere faste lesere. Registrer deg med Vipps, helt gratis. Tusen takk!
Registrer deg med med Vipps Logg inn uten passord med Vipps!

«En tragisk flyulykke i midten av august rammet fem norske ungdommer fra barne- og ungdomsorganisasjonene under en studietur i Mellom-Amerika. Dordi Eika, Kristin Fadum, John Finstad, Geir Nybraaten og Eldbjørg Aadland mistet livet. Dette ble en ulykke som rammet de omkomnes familier, men også et bredt barne- og ungdomsmiljø.»

For LNU er det viktig å ikke glemme tragedien, og å huske og hedre de etterlatte:

– Vi minnes de fem som gikk bort, og tankene våre går til deres familier og til alle som kjente dem, avslutter Borud. 

LNU står for Landsrådet for Noregs barne- og ungdomsorganisasjonar, og er et samarbeidsorgan for barne- og ungdomsorganisasjonar i Norge. LNU er en paraplyorganisasjon for 100 norske barne- og ungdomsorganisasjoner, med til sammen rundt 450.000 medlemmer. 

Støtt Transit Magasin
Kjære leser. Vårt mål i Transit Magasin er å levere kvalitetsjournalistikk om globale spørsmål. Vi trenger din støtte for å kunne levere mer kritisk og uavhengig global journalistikk. Det beste bidraget er å tegne et abonnement ved å benytte en av knappene nedenfor. Det er også mulig å gi engangs støttebeløp. Tusen takk for ditt bidrag!

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her