Frontrunner Publishing - enkel og effektiv avis på nett
Frontrunner Publishing - enkel og effektiv avis på nett

Hvem vinner Nobels fredspris 2020? Her er spekulasjonene

Verdens helseorganisasjon (WHO) er spillselskapenes favoritt til å vinne årets fredspris. Journalisters sikkerhet er på topp på PRIO-direktør Henrik Urdals liste.

Det er registrert 317 kandidater til Nobels fredspris 2020, hvorav 210 personer og 107 organisasjoner. Årets vinner offentliggjøres fredag 9. oktober kl 11. Denne artikkelen oppdateres fram mot offentliggjøringen.

PRIO-direktør Henrik Urdals favoritter får hvert år mye oppmerksomhet, og i år er det organisasjonen Committee to Protect Journalists (CPJ) som er øverst på hans liste.

Journalister over hele verden setter sin egen sikkerhet i fare for å gi informasjon fra de mest ødeleggende konfliktene og de mest undertrykkende regimene. En pris som understreker viktigheten av å gi pålitelig informasjon fra konflikter rundt om i verden, vil være en pris for å ansvarliggjøre de som er involvert i konflikt, skriver Urdal i sin begrunnelse.

I fjor hadde Urdal organisasjonen Reportere Uten Grenser (RSF) på sin topp-fem liste. RSF er en internasjonal organisasjon som har mål om å bevare medienes frihet og ytringsfrihet ved å beskytte journalister, samtidig som de fremhever urettferdighet, innskrenkninger av pressefrihet og oppfølging av trusler eller vold mot journalister.

Norges fredsråd har også RSF og CPJ på sin liste:

— Presset på journalister er fortsatt stort og Reporters Without Borders (RSF) gjør en viktig fredsbevarende jobb verden over», skriver Fredsrådet i sin begrunnelse. — Med sosiale medier og “falske nyheter” har tvil og mistillit til nyheter blitt en uheldig realitet. Ved å tildele RSF fredsprisen understrekes viktigheten av en uavhengig presse som leverer kvalitetssikrede nyheter til både vanlige folk og politiske ledere.

— Ved å dele prisen mellom Reporters Without Borders og Committee to Protect Journalists er signaleffekten internasjonalt at journalistikk og ytringsfrihet er viktige faktorer for fred», skriver Norges Fredsråd.

Det har også tidligere vært spekulasjoner om at internasjonale talspersoner for pressefrihet eller journalisters sikkerhet bør få Nobels fredspris, for å synliggjøre behovet for en fri og uavhengig presse, og behovet for å sikre journalisters trygghet. Vi må tilbake til 1935 for å finne en prisvinner fra pressen, da den tyske journalisten Carl von Ossietzky vant prisen.

Dette er PRIO-direktør Henrik Urdals favoritter:

 1. Komiteen for å beskytte journalister (CPJ)
 2. Alaa Salah – og Forces for Freedom and Change (FFC) i Sudan
 3. Aleksej Navalnyj og antikorrupsjons-stiftelsen
 4. De kinesiske aktivistene Ilham Tohti og Nathan Law Kwun-chung
 5. Ungdomsaktivistene Hajer Sharief fra Libya og Ilwad Elman fra Somalia

Hele listen finner du på denne lenken.

Norges fredsråd hadde nettopp ungdomsaktivistene Hajer Sharief og Ilwad Elman øverst på sin liste i fjor.

Kvinner, fred og sikkerhet

I år har Norges Fredsråd plassert den afghanske politikeren og kvinnerettighetsaktivisten Fawzia Koofi øverst på sin liste:

— Fredsprosesser er i utgangspunktet svært vanskelige og skjøre, desto viktigere er stemmer som Fawzia Koofi som ivaretar interessene til de som ofte ikke blir hørt. Med et land som har ikke sett fred på over 40 år, har Fawzia Koofi overlevd flere attentatforsøk og vist utrettelig pågangsmot, sier Oda Andersen Nyborg, daglig leder i Norges Fredsråd i en pressemelding.

— Slik FN-resolusjon 1325 “Kvinner, fred og sikkerhet” også reflekterer, er kvinners medvirkning i fredsprosesser nødvendig for å sikre varig fred. Fawzia Koofi jobber for langsiktig fred i Afghanistan, og at den ikke skal komme på bekostning av kvinners plass i det afghanske samfunnet. For det er hun en verdig vinner av Nobels fredspris, sier Nyborg.

Verdens helseorganisasjon (WHO)

Hos spillselskapene er Verdens helseorganisasjon (WHO) en klar favoritt i år. WHO vil nok være en omstridt vinnerkandidat hos de mer konspiratoriske, men at internasjonalt samarbeid for håndteringen av pandemien er en opplagt kandidat i år overrasker ikke.

WHO har vært det globale navet for en felles respons på covid-19. FN-organisasjonen står også i front for å koordinere arbeidet med å utvikle korona-vaksinen. Donald Trump og USA har på sin side anklaget WHO for å være skyld i en mangelfull respons på viruset, og trakk i april finanseringen av den internasjonale helseorganisasjonen.

Om Nobel-komiteen tildeler Nobels fredspris til WHO så er det et klart signal til verden om at en global felles håndtering av korona-pandemien er et nødvendig middel for å dempe konflikter som følge av pandemien.

Den russiske opposisjonen

Den russiske opposisjonslederen Aleksej Navalnyj er også på Urdals topp fem, sammen med antikorrupsjonsstiftelsen som han leder. Opposisjonen i Russland møtes med menneskerettighetsbrudd, fengslinger og trakassering.

Det ville utvilsomt vært en svært politisk tildeling – en pris til Navalnyj vil måtte tolkes som en kritikk mot det russiske regimet.

Å gi Navalnyj prisen vil sikkert også provosere vår stormakt i øst, og skape reaksjoner på en måte vi kanskje ikke har sett siden den kinesiske Liu Xiaobo vant prisen i 2010.

En tydelig talsperson for nedrustning

New Zealands statsminister Jacinda Ardern (Labour) har i de siste årene etablert seg som en tydelig lederskikkelse, med internasjonal oppmerksomhet. En av hennes første grep som statsminister var å gjenopprette en ministerpost for nedrustning og våpenkontroll. Hun har også gitt oppmerksomhet til utfordringen med sikkerhetspolitisk avskrekking med kjernefysiske våpen.

Norges Fredsråd har Ardrern på sin topp 5-liste. Det samme har faktisk også flere bettingselskaper.

— I etterkant av moskéangrepene på New Zealand i 2019 så vi at hun raskt tok politisk ledelse og innførte omfattende endringer i våpenloven, ved å forby en rekke automatiske, semi-automatiske og andre type våpen, skriver Fredsrådet i en uttalelse. — Ardern er en politisk leder som evner å tenke nytt rundt flere av de største politiske utfordringene vi står ovenfor, og promoterer gjennomgående stabilitet, toleranse og fred.

En pris til en internasjonal talsperson for atomnedrustning vil utvilsom være i tråd med Nobels testamente, men samtidig er det kun tre år siden Den internasjonale kampanjen for forbud mot atomvåpen (ICAN) vant fredsprisen.

Dette er Norges Fredsråds favoritter:

 1. Den afghanske kvinnerettighetsaktivisten Fawzia Koofi
 2. Reportere Uten Grenser (RSF) og Komiteen for å beskytte journalister (CPJ)
 3. Benjamin Ferencz, amerikansk jurist og aktivist
 4. New Zealands statsminister, Jacinda Ardern
 5. Equal Justice Initiative (EJI), menneskerettighetsorganisasjon i USA

Hele listen finner du her.

En pris til miljøet?

Også i år har bookmakerne Greta Thunberg høyt oppe på sin liste. Hun var også blant favorittene i 2019, men da var det Etiopias statsminister Abiy Ahmed som fikk prisen.

Klimaendringene er kanskje vår tids største miljøutfordring, og det har gått 13 år siden Al Gore og FNs klimapanel (IPCC) ble tildelt Nobels fredspris. Men kan hende er Thunbergs momentum passert?

Denne uka har det også blitt kjent at FNs naturpanel (IPBES) er nominert til årets Nobels fredpris, noe Transit magasin meldte om tidligere denne uka, selv om IPBES ikke blir nevnt blant favorittene.

Hviterussisk opposisjon

Helsingforskomiteen argumenterer i VG denne uka med at Nobelprisen 2020 bør gå til de tre kvinnelige lederne for de fredelige demonstrasjonene i Hviterussland; Maria Kolesnikova, Svetlana Tikhanovskaja og Veronika Tsepkalo.

«Trekløveret representerer ikke bare en trussel mot Lukasjenko, men mot hele det korrupte systemet som har vokst frem i de tidligere sovjetrepublikkene og som utgjør en trussel mot menneskerettigheter og internasjonal sikkerhet», skriver Helsingforskomiteens Aage Borchgrevink og Gunnar Ekeløve-Slydal i en kronikk i VG denne uka.

FAKTA: Nobels fredspris

 • Nobels fredspris er en av fem priser som svensken Alfred Nobel opprettet i sitt testamente av 27. november 1895. 
 • Alfred Nobel stilte tre krav til fredsprisvinnere, og de trengte bare oppfylle ett av dem; «reduksjon av militærstyrker», «arrangering av fredskongresser» og «nasjonenes forbrødring».
 • Prisvinneren mottar ca 10 millioner norske kroner, en medalje og en diplom. Prisen har blitt delt ut siden 1901, da gikk den til Henri Dunant, grunnleggeren av Røde Kors, og Fredric Passy, grunnlegger av av Den interparlamentariske union (IPU).
 • De siste vinnerne av fredsprisen er Abiy Ahmed (2019), Denis Mukwege og Nadia Murad (2018), ICAN (2017), Juan Manuel Santos (2016), Den tunisiske kvartetten for nasjonal dialog (2015), Malala Yousafzai og Kailash Satiarthi (2014), Organisasjonen for forbud mot kjemiske våpen, OPCW (2013), Den europeiske union, EU (2012).

LES OGSÅ

FØLG

1,627FansLik
512FølgereFølg
924FølgereFølg
- Annonse -spot_img

SISTE NYTT