Frontrunner CMS
Frontrunner CMS

Hvem vinner Nobels fredspris 2019? Her er favorittene

greta_thunberg_5_240818-696x485
Greta Thunberg er en av årets store favoritter til å motta Nobels fredspris. Foto: Anders Hellberg

Greta Thunberg er bookmakernes store favoritt til å vinne årets fredspris. Også PRIO-direktør Henrik Urdal har ungdomsaktivister på topp i år.

I år er det 301 nominerte til årets fredspris. Av disse er 223 enkeltpersoner og 78 er organisasjoner. Årets vinner offentliggjøres fredag 11. oktober kl 11. Denne artikkelen oppdateres fram mot offentliggjøringen.

PRIO-direktør Henrik Urdals liste får hvert år mye oppmerksomhet, og i år er det de tre ungdomsaktivstene Hajer Sharief, Ilwad Elman, og Nathan Law Kwun-chung som er øverst på hans liste.

Den tidligere vinneren av Studentenes fredspris, Hajer Sharief var medstifter av Together We Built It i en alder av 19 år, og har lenge kjempet for fredsbygging og demokratisering i Libya. Kwun-chung er en sentral skikkelse i demokratibevegelsen i Hongkong.

PRIO-direktør Henrik Urdals favoritter:

  • Hajer Sharief, Ilwad Elman, og Nathan Law Kwun-chung
  • Reportere uten grenser (RSF)
  • Control Arms Coalition
  • International Rescue Committee
  • Abiy Ahmed

Se listen, med Urdals begrunnelser her.

Norges fredsråd har også Hajer Sharief og Ilwad Elman på sin liste over mulige vinnere i år:

«Oppmerksomheten rundt unge fredsaktivister har økt de siste årene, og det er blitt mer og mer tydelig hvor viktig det er at unge mennesker engasjerer seg for fred», skriver de i en pressemelding. 

Den somaliske fredsaktivisten Ilwad Elman fremheves:  «Hun vant blant annet African Young Personality (Female) of the year 2016, og jobber med en rekke fredsinitiativer i Somalia», skriver Norges fredsråd.

Urdal trekker også fram FN-resolusjonen om nettopp ungdom, resolusjon 2250 vedtatt i 2015, som et bakteppe for at nettopp ungdomsaktivister nå er sannsynlige vinnere av Nobels fredspris.

Pris for freden mellom Etiopia og Eritrea?

Både bookmakerne og Urdal har den etiopiske statsministeren Abiy Ahmed på sin toppliste. Han gikk på som statsminister I april 2018 og allerede juli samme år var «Joint Declaration of Peace and Friendship» underskrevet, både av Ahmed og av Eritreas Isaias Afwerki.

Den lange konflikten mellom de to landene har krevd nær 80 000 liv, siden krigen brøt ut i 1998.

Journalistikk og ytringsfrihet

I flere år har journalistikkens kår vært omtalt som mulig prisvinner. I år har Norges fredsråd Reportere uten grenser (RSF) helt på topp på sin liste:

«Vi ser stadig økende press på journalister verden over. Journalister angripes og fengsles, pressefriheten utfordres, og i disse “falske nyheter”-tider er det ikke bare informasjon pressen produserer som er et mål, men også journalistene selv», skriver fredsrådet.

Henrik Urdal har også RSF på sin toppliste. Han peker spesielt på hvordan RSF stod opp mot dommen mot Reuters-reporterne Wa Lone og Kyaw Soe Oo etter at de rapporterte om overgrepene mot Rohingya-befolkningen i Myanmar. De to journalistene mottok også årets pressefrihetspris fra UNESCO.

Urdal trekker fram tyrkiske Can Dundar og avisa Cumhuryet som verdige vinnere i samme kategori som RSF.

Alle bookmakerne tror på Thunberg

Alle de store bettingselskapene har Greta Thunberg som favoritt, og også med svært lave odds. Det var SVs Lars Haltbrekken, som nominerte Thunberg til prisen sammen med to av de andre SV-representantene på Stortinget, Mona Fagerås og Freddy André Øvstegård.

«Thunberg er en av de som har gjort aller mest de siste årene for å skape globalt engasjement rundt klimakrisen, med de sikkerhetspolitiske konsekvensene den vil ha», sier han til Nettavisen.

16-åringen Thunberg kan bli den yngste prisvinneren noen sinne. Malala Yousafzai vant fredsprisen i 2014, da var hun 17 år gammel. Thunberg ville i så fall også blitt den 18. kvinnen som mottar prisen.

Thunberg mottok nylig den svenske Right Livelihood Award.

Om Thunberg skulle få prisen vil det nok være en mer splittende tildeling enn Malalas pris i 2014. Stortingsrepresentantene Per-Willy Amundsen (Frp) og Christian Tybring-Gjedde (Frp) har på sin side nominert Donald Trump til fredsprisen for 2019. De begrunner nominasjonen med Trumps innsats overfor Nord-Korea.

Flyktningers situasjon

Urdal har International Rescue Committee (IRC) på sin topp fem-liste. Urdal trekker fram IRC som en spesielt verdig vinner gitt dagens situasjon, hvor over 70 millioner mennesker er på flukt verden over.

Aldri før har så mange mennesker vært på flukt. Antall mennesker som har blitt drevet fra sine hjem på grunn av krig og konflikt er doblet på 20 år, i følge FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR).

I samme kategori peker Urdal også på Verdens matvareprogram (WFP) for sin innsats for å gi flyktninger mat, eller Leger uten grenser (MSF). I denne kategorien kommer man heller ikke utenom FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) og UNHCR-sjefen Filippo Grandi.

Les også: Rouba Mhaissen fikk årets Rafto-pris, for sitt arbeide for syriske flyktninger i Libanon

LES OGSÅ

1 kommentar

Kommentarer er stengt.

FØLG

1,627FansLik
512FølgereFølg
924FølgereFølg
- Annonse -spot_img

SISTE NYTT