Webinar about Norec’s grant for exchange cooperation
Webinar about Norec’s grant for exchange cooperation

India: Klimaendringer tvinger barn til å forlate hjem og skoler

India står nå i fare for å bli landet i verden med flest registrerte koronasmittede. – Landet er hardt rammet av pandemien, men det er viktig å ikke glemme at landet også står midt oppe i en langvarig klimakrise, advarer Redd Barna.

Redd Barna har i samarbeid med PwC India Foundation undersøkt de tre distriktene Uttarakahand, Madhya Pradesh og Vest Bengal over ett år for å finne ut hvordan klimaendringene rammer indiske barn. Funnene er samlet i rapporten Protect a Generation: Climate security for India’s children, som viser hvordan klimaendringene tvinger barn til å forlate hjem og skoler, påvirker deres helsetilstand, rammer familiers levebrød og begrenser tilgangen til helsetjenester.

– Klimakrisen er en barnerettighetskrise, og truer barns rett til å overleve, lære og være trygge. Den rammer barn i hele verden, men som denne rapporten illustrerer er konsekvensene verst for de mest sårbare barna, sier Siri Luthen, utviklingspolitisk seniorrådgiver i Redd Barna.

Rapporten viser blant annet hvordan barns helse og ernæring blir påvirket når levebrødet til familien blir ødelagt på grunn av hyppigere naturkatastrofer og manglende beredskap.

Redd Barna har snakket med 636 husholdninger fordelt på tre distrikter. Over halvparten svarer at de opplever ekstreme værhendelser som flom og sykloner hyppigere, og også som farligere, de siste ti årene. Tre av fire barn sier at familiens hus har blitt ødelagt som følge av klimarelaterte hendelser, og en av fem sier at de har måttet flytte – oftest på grunn av flom og syklon.

– Dårlig vannkvalitet tar flere liv en naturkatastrofen

Ifølge Global Climate Risk Index er India det femte mest klimasårbare landet i verden. Mange deler av India er sterkt påvirket av tørke, og landet er rangert på toppen når det gjelder vannmangel av World Resource Institute.

Hele 90 prosent av respondentene i Redd Barna-rapporten sier at klimaendringene påvirker drikkevannet deres.

— Etter en katastrofe blir ofte drikkevannet forurenset, noe som kan føre til diaré og dehydrering, og i flere tilfeller kan sykdommer som følge av dårlig vannkvalitet ta flere liv enn selve naturkatastrofen, forklarer Luthen.

Fører til at barn må slutte på skolen 

58 prosent av foreldrene som Redd Barna har snakket med sier at barna deres har fått helseplager som dehydrering, hudsykdommer og allergier som følge av økte temperaturer og mangel på drikkevann. Foreldrene er også bekymret for hvordan endringene i klimaet går utover barnas skolegang.

Det blir ofte langvarige avbrudd i undervisningen etter en naturkatastrofe. Skoler og skolevei blir ødelagt og barna må kanskje vente måneder på å få returnere til skolebenken.

— Flere barn har også måttet flykte fra hjemmene sine, noe som betyr at de må droppe ut av skolen for en periode, sier Luthen, og forklarer videre at i ekstreme tilfeller har barn nødt til å slutte på skolen for å ta seg av familier som har blitt skadd eller på andre måter er rammet av katastrofen. 

Vil gjøre lokalsamfunnene mer motstandsdyktige

— Denne rapporten er en klar og tydelig oppfordring til myndigheter og beslutningstakere om viktigheten av å sette barns rettigheter i fokus når det planlegges og utvikles strategier for klimatilpasning og beredskap, sier Siri Luthen i Redd Barna.

— Barna må i mye større grad lyttes til og involveres i arbeidet for å forhindre at klimaendringene utvikler seg til klimakatastrofer. Ikke bare fordi de er svært sårbare for klimaendringer, men også fordi barn har rett til å bli hørt og bør spille en viktig rolle for å finne gode løsninger, avslutter Luthen.

Rapporten viser også behovet for å utvikle et mer klimasmart landbruk og en mer bærekraftig vannforsyning, samt at India klimasikrer infrastrukturen for å redusere sårbarheten for klimaendringene. 

Flere funn fra rapporten: 

  • Minst 60% av respondentene sier at klimakrisen har hatt innvirkninger på deres økonomi 
  • Tre av fire husstander svarer at det kommer mindre nedbør nå enn før 
  • Mer enn 50% av respondentene forteller at barna ikke kan leke utendørs på grunn av den intense varmen 
  • 14 prosent svarer at de vet om minst ett familiemedlem som har måttet migrere på grunn av en klimarelatert katastrofe 

LES OGSÅ

FØLG

1,627FansLik
512FølgereFølg
924FølgereFølg
- Annonse -spot_img

SISTE NYTT