2020 er et av årene som det er målt minst is i Arktis, rapporterer Meteorologisk Institutt.
I oktober mangler det nærmere fire millioner kvadratkilometer is sammenlignet med det som var vanlig på 80-tallet. Det tilsvarer ti ganger Norges areal.
– Som helhet er arealet av sjøisen i 2020 et av de minste vi har målt i Arktis. Samtidig er det vanskelig å si at året skiller seg ut – det fortsetter nemlig den tendensen vi har målt de siste 40 årene: Det blir mindre sjøis, mens temperaturen øker, sier klimaforsker Thomas Lavergne ved Meteorologisk institutt (MI).
Analysene skjer på bakgrunn av daglige målinger. Aldri før har det vært målt så lite is i oktober som de siste dagene. Juli måned var også rekordlav, mens april, august, og september hadde nest lavest isutbredelse, ifølge MI.
Polhavet kan bli isfritt om sommeren innen 2050
Det er vanlig at en del av isen smelter i løpet av sommerhalvåret, for så å fryse igjen på høsten og vinteren. Nå skjer denne innfrysingen svært langsomt sammenlignet med tidligere. Årsaken er at polhavet er varmere.
– Dette skjer som følge av de menneskeskapte klimaendringene, det vil si våre klimagassutslipp. Vi mister tre kvadratmeter sjøis om sommeren med hvert tonn CO2 som slippes ut, forteller Lavergne.
Hvis dagens CO2-utslipp fortsetter kan polhavet bli isfritt om sommeren før 2050, skriver MI, og viser til FNs klimapanel (IPCC) sin spesialrapport om hav og is, som ble gitt ut i september i fjor.
Mindre is rundt Svalbard
Rundt Svalbard er det også mindre is enn det som er normalt. Nå i oktober mangler det mest sjøis nord for Russland, i Barentshavet og rundt Svalbard.
På 80- og 90-tallet var det vanlig for isbjørnbinnene å komme til Hopen, som ligger sørøst for Svalbard, rundt denne tiden for å finne vinterhi på øya.
– Det er vanskeligere for dem i dag ettersom isen fryser senere, sier analytiker Trond Robertsen på Istjenesten ved Meteorologisk institutt.