Så mye har isen i Arktis minket siden 80-tallet: 10 ganger Norges størrelse

Isen smelter i Arktis. Illustrasjonsfoto: Annie Spratt, Unsplash
Annonse

2020 er et av årene som det er målt minst is i Arktis, rapporterer Meteorologisk Institutt.

I oktober mangler det nærmere fire millioner kvadratkilometer is sammenlignet med det som var vanlig på 80-tallet. Det tilsvarer ti ganger Norges areal.

– Som helhet er arealet av sjøisen i 2020 et av de minste vi har målt i Arktis. Samtidig er det vanskelig å si at året skiller seg ut – det fortsetter nemlig den tendensen vi har målt de siste 40 årene: Det blir mindre sjøis, mens temperaturen øker, sier klimaforsker Thomas Lavergne ved Meteorologisk institutt (MI).

Analysene skjer på bakgrunn av daglige målinger. Aldri før har det vært målt så lite is i oktober som de siste dagene. Juli måned var også rekordlav, mens april, august, og september hadde nest lavest isutbredelse, ifølge MI.

Polhavet kan bli isfritt om sommeren innen 2050

Det er vanlig at en del av isen smelter i løpet av sommerhalvåret, for så å fryse igjen på høsten og vinteren. Nå skjer denne innfrysingen svært langsomt sammenlignet med tidligere. Årsaken er at polhavet er varmere.

– Dette skjer som følge av de menneskeskapte klimaendringene, det vil si våre klimagassutslipp. Vi mister tre kvadratmeter sjøis om sommeren med hvert tonn CO2 som slippes ut, forteller Lavergne.

Det er helt gratis: Ved å registrere deg med Vipps får du våre nyhetsbrev rett i innboksen 3-4 ganger per uke. Dette er en enkel støtte fra deg, og vi får flere faste lesere. Registrer deg med Vipps, helt gratis. Tusen takk!
Registrer deg med med Vipps Logg inn uten passord med Vipps!

Hvis dagens CO2-utslipp fortsetter kan polhavet bli isfritt om sommeren før 2050, skriver MI, og viser til FNs klimapanel (IPCC) sin spesialrapport om hav og is, som ble gitt ut i september i fjor.

Mindre is rundt Svalbard

Rundt Svalbard er det også mindre is enn det som er normalt. Nå i oktober mangler det mest sjøis nord for Russland, i Barentshavet og rundt Svalbard.

På 80- og 90-tallet var det vanlig for isbjørnbinnene å komme til Hopen, som ligger sørøst for Svalbard, rundt denne tiden for å finne vinterhi på øya.

– Det er vanskeligere for dem i dag ettersom isen fryser senere, sier analytiker Trond Robertsen på Istjenesten ved Meteorologisk institutt.

Støtt Transit Magasin
Kjære leser. Vårt mål i Transit Magasin er å levere kvalitetsjournalistikk om globale spørsmål. Vi trenger din støtte for å kunne levere mer kritisk og uavhengig global journalistikk. Det beste bidraget er å tegne et abonnement ved å benytte en av knappene nedenfor. Det er også mulig å gi engangs støttebeløp. Tusen takk for ditt bidrag!

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her