Frontrunner CMS
Frontrunner CMS

Nytt håp for internasjonalt samarbeid når Donald Trump er ute av Det hvite hus

En verdensorden ledet av Donald Trump har vært anti-vitenskapelig og destruktiv for multilateralt samarbeid.

Lørdag 7. november kl 1730 befant jeg meg på et kjøpesenter i Oslo når det begynte å tikke inn nyhetsmeldinger på mobilen om at avgjørelsen var klar; Donald Trump hadde tapt det amerikanske president valget. I butikken min datter og jeg tilfeldigvis oppholdt oss i, spontant jublet ikke bare min datter og jeg, men også de bak disken og flere av de andre kundene, som jublet, smilte og sa «endelig». Jeg antar det var mange i Norge og i Europa som jublet akkurat på det samme tidspunktet.

Vi jublet ikke nødvendigvis for hva påtroppende president Joe Biden står for, men fordi Trump i januar må forlate Det hvite hus. Trump har gjennom sine fire år i presidentembetet gjort stor skade for internasjonalt samarbeid. Han har trukket USAs medlemskap i Verdens helseorganisasjon WHO, han har kuttet midler fra FNs hjelpeorganisasjon for palestinske flyktninger (UNRWA), han har trukket USA fra atomavtalen med Iran, og potensielt svært skadelig for hele planeten; Trump har trukket USA ut av Parisavtalen, den internasjonale klimaavtalen.

Formelt gikk USA ut av Parisavtalen 4.november 2020, dagen etter valget. Dette er nøyaktig ett år etter at Trump sa opp USAs medlemskap. Denne avgjørelsen har Biden gitt klart uttrykk for at han skal gjøre om: «Klimaendringer er sak nummer én – og som menneskeheten står overfor. Og det er sak nummer én for meg», sa Joe Biden til Pod Save America forrige uke.

Les også: Skal inn i Parisavtalen igjen: Joe Biden som USAs nye president vekker håp for klima og miljø

I det globale perspektivet er det ingen tvil: Trump har vært skadelig for multilateralt samarbeid. Vi i Transit magasin tar på lederplass et klart standpunkt for at samarbeid i internasjonale organer er et gode. Dialog og felles veivalg stabiliserer det globale fellesskapet.

Donald Trump har gjennom sitt presidentskap inspirert andre høyrepopulister og nasjonalister til å motarbeide det globale fellesskapet; Jair Bolsonaro i Brasil har marsjert i takt med Trumps avvisning av korona og proteksjonistiske holdning. Slovenias statsminister Janez Janša er omtalt som «en bit av Trump, en bit av Boris Johnson og en bit av Viktor Orban». Rodrigo Duterte på Filippinene har vært en uttalt Trump-supporter, og en kritiker av FN. Den polske presidenten, høyrepopulisten Andrzej Duda, har vært en fast støttespiller for den avtroppende amerikanske presidenten.

Les også: – Hat mot journalister har blitt en daglig trend i vestlige demokratier

I januar 2021 begynner Norges 2-årige periode i FNs sikkerhetsråd. En Trump-ledet USA-delegasjon i FN ville gitt et helt annet samarbeidsklima for Norges muligheter enn det som nå møter oss med en amerikansk FN-delegasjon hvor ambassadøren er utnevnt av Joe Biden. Utenriksminister Ine Eriksen Søreide sa til VG denne uka at hun mener «det åpner seg nye samarbeidsområder internasjonalt» nå når Trump nå går av.

Den 46. presidenten i USA sier han vil lene seg på vitenskapen og internasjonalt samarbeid for å bekjempe både klimaendringene og korona-pandemien. Antakelig var det også jubel ved WHOs hovedkvarter i Geneve i går; mens Verdens helseorganisasjon har jobbet for å koordinere en global respons mot pandemien har den avtroppende presidenten kjeftet på dette ene internasjonale samarbeidsorganet som kan bidra til en koordinert og rettferdig distribusjon av vaksiner når den er klar.

Gratulerer til Joe Biden, men ikke minst, takk og farvel til Donald Trump. Håper du ikke stiller til valg om fire år.

Når jeg tenker meg om, stryk «takk».

LES OGSÅ

FØLG

1,627FansLik
512FølgereFølg
924FølgereFølg
- Annonse -spot_img

SISTE NYTT