Utreisekurs - HVA TRENGER DU FOR Å FÅ MER UT AV PROSJEKT- OG JOBBREISER TIL DET GLOBALE SØR
Utreisekurs - HVA TRENGER DU FOR Å FÅ MER UT AV PROSJEKT- OG JOBBREISER TIL DET GLOBALE SØR

Nyhetsbrev 11. desember: 5 år siden Parisavtalen | 1000 dager siden drapet på Marielle Franco | 9 henrettet i USA

Vi gir deg et utvalg av det globale nyhetsbildet. Vi lenker gjerne til andre nyhetsmedier, ikke bare egne spalter.

FEM ÅR SIDEN PARISAVTALEN: Lørdag 12. desember er det fem år siden Parisavtalen ble vedtatt. «Parisavtalen har overlevd at USA trakk seg fra avtalen, og den har normalisert null-utslipp», skriver Climate Home News, som oppsummerer fem seiere og fem nederlag for avtalen. Med Donald Trump ute av det hvite hus utgjør han ikke lenger en trussel for avtalen – vi opplever en fornyet optimisme om hva avtalen kan oppnå, skriver The Guardians miljøkorrespondentFiona Harvey.
VAKSINE-NASJONALISME: Onsdag denne uka gikk FNs generalsekretær, Antonio Guterres, ut og advarte mot “vaccine nationalism” – vaksine-nasjonalisme, og argumenterte for at korona-vaksiner må være et offentlig gode tilgjengelig for alle (Associated Press). Globale organisasjoner tar samtidig til orde for at nå må verdenssamfunnet reagere, gitt hvordan rike land hamstrer blant de ulike vaksinene som nå blir tilgjengelig; Rike land har kjøpt inn doser nok til å vaksinere egen befolkning tre ganger.

Et representantforslag skal opp i Stortinget neste uke, hvor Regjeringen instrueres til å støtte India og Sør-Afrikas forslag om midlertidig oppheve patenter på medisiner i Verdens handelsorganisasjon, dersom forslaget får flertall. Det er SV- og Frp-representanter som står bak forslaget.

Verdens helseorganisasjon (WHO) kritiseres denne uka for å ha latt seg påvirke av Italia, til å fjerne en rapport som avslører italienske myndigheters håndtering av pandemien, melder The Guardian i dag.
DRAPET PÅ MARIELLE FRANCO: Denne uka var det 1000 dager siden den brasilianske menneskerettighetsaktivisten og politikeren Marielle Franco ble drept. Onsdag 14. mars 2018 ble hun drept etter at det ble avfyrt flere skudd mot bilen hun satt i. Bare få dager før drapet hadde Franco kommet med skarp kritikk av militærpolitiets overgrep mot sivile i favelaen Acari. Fortsatt er ingen dømt for drapet, men i mars 2019 ble to mistenkte arrestert, to tidligere militærpoliti som bare timer før drapet på Franco ble fotografert sammen med president Jair Bolsonaro. I november 2019 publiserte flere brasilianske medier at politiet etterforsket koblinger til Bolsonaros sønn, Carlos. Globo publiserte denne uka intervjuer av folk som kjente henne og hvordan saken har utviklet seg. TeleSUR publiserte også en artikkel om saken per i dag. Denne dokumentaren fra Al Jazeera forsøker å belyse saken og undersøke hvem som drepte henne og hvorfor.

LES OGSÅ: – Vi krever rettferdighet for Marielle Francopublisert i Transit magasin (2018).
DØDSSTRAFF: Brandon Bernard ble henrettet torsdag 10. desember, i et fengsel ved byen Terre Haute i Indiana. Dette var den niende henrettelsen siden justisminister William Barr i juni kunngjorde å gjenoppta føderale henrettelser – etter en 17-årig pause. Avgjørelsen var har vært svært kontroversiell, ikke minst på grunn av korona-pandemien, og praksisen kan igjen bli stanset av Joe Bidens administrasjon, melder CNN. Bernard er den yngste som har blitt henrettet i USA på 70 år. 

Ytterligere fem er planlagt henrettet innen Biden tar over presidentvervet den 20. januar, og allerede fredag kan Alfred Bourgeois bli den tiende som henrettes, melder AP. Det er 130 år siden forrige gang føderale henrettelser finner sted i en overgangsperiode mellom to presidenter i USA.

Vil du motta disse nyhetsbrevene direkte i din e-postboks? Meld deg på her, det er helt gratis.

LES OGSÅ

FØLG

1,627FansLik
512FølgereFølg
924FølgereFølg
- Annonse -spot_img

SISTE NYTT