Frontrunner CMS
Frontrunner CMS

– Vi krever rettferdighet for Marielle Franco

Den brasilianske menneskerettighetsforkjemperen og bystyrerepresentanten for partiet PSOL (Sosialisme og frihet) i Rio de Janeiro, Marielle Franco (38), ble onsdag 14. mars drept med flere skudd avfyrt mot bilen hun satt i.

Bare få dager før drapet hadde Franco kommet med skarp kritikk av militærpolitiets overgrep mot sivile i favelaen Acari. I sin offentlige uttalelse om den tragiske hendelsen skriver partiet PSOL at det kan være snakk om et politisk motivert drap, både med tanke på Francos kritikk av militærpolitiets overgrep mot befolkningen i favelaene, og ut i fra drapets karakter: et målrettet angrep mot en bil på veien uten forsøk på tyveri. Denne mistanken styrkes av de opplysninger som allerede er kommet fram under etterforskningen, ifølge BBC i Brasil.

Marielle Franco var nylig blitt utnevnt observatør i forbindelse med den pågående militærintervensjonen i Rio de Janeiro fra midten av februar, og hadde uttalt seg sterkt mot denne, som hun mente er en farse med klare forbindelser til våpenindustrien, systematiske drap på svarte borgere og knebling av sosiale bevegelser i Rios fattige områder.

Franco var sosiolog med mastergrad i offentlig administrasjon. Hun vokste opp i en av Rio de Janeiros største favelaer, Complexo da Maré, og ble i 2016 valgt inn i bystyret med over 46 000 stemmer. Hun etterlater seg kone og en 19 år gammel datter. Francos siste offentlige opptreden fant sted like før drapet, i arrangementet “Unge svarte kvinner flytter strukturer”, organisert av det svarte kvinnekollektivet Casa das Pretas i den populære bydelen Lapa, i sentrum.

Vi, en partiuavhengig gruppe brasilianere bosatt i Norge og norske støttespillere, ber Utenriksdepartementet og alle politikere som er opptatt av demokrati og menneskerettigheter verden over, om å fordømme dette drapet offentlig. Demokratiet, menneske- og borgerrettighetene er under angrep i Brasil. Et drap som bærer så tydelig preg av å være et attentat mot en sentral menneskerettighetsforkjemper, skremmer andre kritiske stemmer til taushet. Vi oppfordrer derfor internasjonale menneskerettighetsorganisasjoner til å følge saken og uttale seg, slik at brasilianske myndigheter ikke forsøker å legge lokk på den pågående etterforskningen eller kneble stemmer som krever rettferdighet for Marielle Franco.

Deise Nunes

Renata Barros

Elaine Marçal

Ingrid Halvorsen

DENNE ARTIKKELEN ble først publisert på Maddam, 16. mars.

LES OGSÅ

FØLG

1,627FansLik
512FølgereFølg
924FølgereFølg
- Annonse -spot_img

SISTE NYTT