Frontrunner Publishing - enkel og effektiv avis på nett
Frontrunner Publishing - enkel og effektiv avis på nett

Korona-demonstrasjoner og desinformasjon preger årets pressefrihetsindeks

Norge, Finland, Sverige, Danmark og Costa Rica ligger øverst på rankingen, mens de nederste inkluderer Kina, Turkmenistan, Nord-Korea, Djibouti og Eritrea.

Midtøsten og Nord-Afrika er stadig den regionen der kårene er dårligst for journalister, og RSF peker på Iran, Saudi-Arabia, Egypt og Syria som land der situasjonen er blitt verre det siste året.

– I denne regionen, som fortsatt er den tøffeste og farligste for journalister, har pandemien forverret problemene som lenge har plaget pressen, som allerede ligger for døden, sier rapporten.

Malaysia er det landet som har falt mest på indeksen, ned 18 plasser. Det skyldes en lov mot «falske nyheter» som åpner for «at myndighetene kan framføre sin egen versjon av sannheten».

Angrep på journalister

Tyskland falt to plasser til plass nummer 13 siden i fjor. Grunnen til at Tyskland faller nedover på indeksen, er et økende antall angrep på mediefolk, blant annet i forbindelse med demonstrasjoner mot koronatiltakene og vaksinering.

Det var minst 65 voldelige angrep på journalister i Tyskland i 2020, fem ganger så mange som året før. Trolig er det også store mørketall.

– Journalister er blitt slått, sparket og dyttet ned på bakken, de er blitt spyttet på og trakassert, fornærmet, truet og hindret i å gjøre arbeidet sitt, sier RSF.

På grunn av angrepene har RSF ikke kunnet sette Tyskland i kategorien «god» på pressefrihet, som omfatter bare tolv land. Nå er Tyskland i kategorien «tilfredsstillende», som må være et alarmsignal, ifølge RSFs talsmann Michael Rediske.

Sprer desinformasjon

RSF trekker også fram at mange regjeringer og ledere sprer desinformasjon om pandemien, blant dem tidligere president Donald Trump, Brasils Jair Bolsonaro og Venezuelas Nicolás Maduro.

Politisk polarisering og desinformasjon på nettet har også bidratt til en synkende tillit til journalister, og RSF har merket seg en meningsmåling fra Edelman Trust som viser at 59 prosent av de spurte i 28 land tror at journalister med overlegg villeder leserne.

SE VIDEO: RSF presenterer årets pressefrihetsindeks:

LES OGSÅ

FØLG

1,627FansLik
512FølgereFølg
924FølgereFølg
- Annonse -spot_img

SISTE NYTT