Webinar about Norec’s grant for exchange cooperation
Webinar about Norec’s grant for exchange cooperation

G7: – Ikke et spørsmål om de har råd, men om de kan la være

Vi vil behøve rundt 66 milliarder dollar over to år for å få nok doser til å vaksinere den voksne befolkningen i verdens fattigste land. Redd Barna ber nå G7-landene om å betale to tredjedeler av beløpet.

Redd Barna ber G7-landene om å finansiere det globale organet for å takle pandemien, kalt ACT-A. Det er estimert at ACT-A vil behøve rundt 66 milliarder dollar i en periode over to år for å få nok vaksinedoser til å vaksinere den voksne befolkningen i de fattigste landene i verden.

G7-møtet samler verdens største økonomier i Cornwall, England 11. til 13. juni.

I en plan som har fått bred støtte, bes landene på G7-møte om å finansiere 43 milliarder dollar av det ACT-A trenger. Dette er rundt to tredjedeler av totalsummen. Redd Barna har nå anslått at det resterende gapet vil tilsvare syv kroner i uken per innbygger, og ber landene om å også ta denne regningen for å tette vaksinegapet.

– Ikke et spørsmål om de har råd, men om de kan la være

Organisasjonen har analysert hva det vil koste å finansiere vaksiner for de fattigste landene i verden. For under syv kroner per innbygger i uken kan de rike landene som samles på neste måneds G7-møte tette det resterende vaksinasjonsgapet. Dette vil være 35 ganger rimeligere enn om de lar være.

— Tallene vi legger fram i dag er ikke et spørsmål om rike land har råd til å finansiere en rettferdig fordeling av vaksiner, men et spørsmål om de har råd til å la være. Vår analyse viser at det kan være 35 ganger så lønnsomt, sier Bidisha Pillai, direktør for politikk, påvirkning og kampanjer i Redd Barna, i en pressemelding.

Hun peker på at for prisen av en sjokolade per innbygger i uken, kan rike land avverge de enorme økonomiske tapene en uthaling av pandemien vil ha.

— Det blir stadig tydeligere at når det kommer til hvordan vi bør takle denne pandemien, går solidaritet og egeninteresser hånd i hånd. Det sitter barn og familier rundt om i verden som er helt avhengig av avgjørelsene som blir tatt på neste måneds G7-møte. Verdenslederne kan bare ikke kaste bort denne muligheten, sier Pillai.

Handlingslammelse nå – kan svi senere

Redd Barna skriver i en pressemelding at å investere i ACT-A vil være en forsikring for folkehelsen og landenes svekkede økonomier, og også mot faren for nye nedstenginger.

Ifølge en modell fra Det internasjonale handelskammeret, vil lave vaksinasjonsrater i fattige land føre til forstyrrelser i global handel, og land vil bruke mye lenger tid på å komme seg på bena igjen. Dette kan koste G7-landene 1,3 billioner dollar. Redd Barna påpeker at om vi ikke finansierer global vaksinefordeling nå, så vil vi måtte betale dyrere senere.

Redd Barna har regnet ut at landene som samles på neste måneds G7-møte vil ha 35 ganger så store utgifter om de lar være å støtte den globale vaksinasjonsplanen.

2 % vaksinert sør for Sahara

Offisielle tall viser at pandemien så langt har tatt livet av tre millioner mennesker, men antallet er trolig underrapportert. Konsekvensene av pandemien har vært enorme, og i 2020 ble ytterligere 142 millioner barn skjøvet inn i fattigdom.

Da pandemien hadde sin topp i fjor, var 1,6 milliarder elever ute av skolen. Dette tilsvarer 91 prosent av alle elever i verden. Uten en global vaksinasjonsplan vil mange barn slite med å returnere til skolebenken, advarer Redd Barna.

Mens rike land har vaksinert halvparten av den voksne befolkningen, har land sør for Sahara kun vaksinert to prosent av de voksne. Og mens rike land diskuterer om de skal vaksinere barn, står helsearbeidere i de fattigste landene fremdeles i frontlinjen av pandemien helt uten beskyttelse.

FAKTABOKS:

ACT-A står for Access to Covid-19 Tools – Accelerator og er et samarbeidsorgan mellom Verdens helseorganisasjon (WHO) og åtte andre internasjonale organisasjoner for å skaffe til veie og koordinere vaksiner, tester, medisiner og beskyttelsesutstyr.

Norge leder ACT-A sammen med Sør-Afrika.

LES OGSÅ

FØLG

1,627FansLik
512FølgereFølg
924FølgereFølg
- Annonse -spot_img

SISTE NYTT