Utreisekurs - HVA TRENGER DU FOR Å FÅ MER UT AV PROSJEKT- OG JOBBREISER TIL DET GLOBALE SØR
Utreisekurs - HVA TRENGER DU FOR Å FÅ MER UT AV PROSJEKT- OG JOBBREISER TIL DET GLOBALE SØR

Journalistene Maria Ressa og Dmitrij Muratov får Nobels fredspris

Journalistene Maria Ressa og Dmitri Muratov får Nobels fredspris for innsatsen for ytringsfrihet i Filippinene og i Russland.

– Ressa og Muratov får prisen for innsatsen for ytringsfrihet i Filippinene og i Russland. De er samtidig representanter for journalister som står opp for dette idealet i en verden der demokrati og pressefrihet har stadig trangere kår, heter det i Den Norske Nobelkomiteens begrunnelse.

Tildelingen ble kunngjort av Nobelkomiteens leder Berit Reiss-Andersen fredag.

– I sjokk

Filippinske Maria Ressa var i sjokk etter at tildelingen ble kjent. Hun håper hun kan komme til Oslo og ta imot prisen.

– Jeg er litt i sjokk. Det er virkelig emosjonelt. Men jeg er glad på vegne av teamet mitt og vil takke Nobelkomiteen for å anerkjenne hva vi går igjennom, sier Ressa til TV 2.

– Det betyr at vi skal fortsette å gjøre det vi gjør, med ny energi. Det vi alltid har prøvd å gjøre, er å skape ansvarlig journalistikk. Det er blitt mye vanskeligere med inntoget av sosiale medier, som lar ledere utnytte deres algoritmer og bryte ned demokratiene fra innsiden, sier Ressa.

Det var Ap-leder Jonas Gahr Støre som nominerte Ressa til fredsprisen.

Dømt til fengsel i 2020

Ressa var i 2012 med på å grunnlegge nettstedet Rappler, som hun fortsatt leder. Nettstedet har vært særlig kritisk i sin omtale av Filippinenes president Rodrigo Duterte, spesielt hans sterkt omdiskuterte krig mot narkotika.

Ressa ble i 2020 dømt til opptil seks måneders fengsel for for ærekrenkelser og flere andre forhold.

– Dommen er sterkt kritisert og sees på som et forsøk fra det filippinske regimet om å kneble pressefriheten, sier generalsekretær for Norsk Presseforbund, Elin Floberghagen.

– En tildeling til rett tid

Tildelingen av fredsprisen til Ressa og Muratov kom til rett tid, mener Floberghagen.

– Dette var veldig gode nyheter. Norsk Presseforbund mener dette var en riktig tildeling som kom til rett tid. En fri presse er en grunnleggende forutsetning for demokratiske samfunn, sier Floberghagen.

Hun kaller Maria Ressa og Dmitrij Muratov en inspirasjon for alle som tror på pressefrihet og demokrati.

Forsvarer ytringsfriheten

Dmitrij Andrejevitsj Muratov var i 1993 med på å grunnlegge den uavhengige avisen Novaja Gazeta.

– Novaja Gazeta er den mest uavhengige og prinsipielt maktkritiske avisen i dagens Russland. Siden oppstarten i 1993 har Novaja Gazeta publisert kritiske artikler om alt fra korrupsjon, politivold, urettmessige arrestasjoner, valgfusk og «trollfabrikker» til bruk av russiske militære styrker i og utenfor Russland, skriver Nobelkomiteen i sin begrunnelse.

I år var det 329 nominerte til Nobels fredspris. Det er det tredje høyeste antall nominerte noensinne.

Den norske Nobelkomiteen vil først i midten av oktober si noe om hvilken form nobelfeiringen vil få.

FAKTA: Nobels fredspris

  • Nobels fredspris er en av fem priser som svensken Alfred Nobel opprettet i sitt testamente av 27. november 1895. 
  • Alfred Nobel stilte tre krav til fredsprisvinnere, og de trengte bare oppfylle ett av dem; «reduksjon av militærstyrker», «arrangering av fredskongresser» og «nasjonenes forbrødring».
  • Prisvinneren mottar ca 10 millioner norske kroner, en medalje og en diplom. Prisen har blitt delt ut siden 1901, da gikk den til Henri Dunant, grunnleggeren av Røde Kors, og Fredric Passy, grunnlegger av av Den interparlamentariske union (IPU).
  • I år er det 329 nominerte. Det er det tredje høyeste antall nominerte noensinne. 234 er personer og 95 organisasjoner.
  • Det er fremdeles usikkert om årets fredsprisvinner skal inviteres til Norge for å delta på en tradisjonell tildelingsseremoni i Oslo rådhus, eller om arrangementet 10. desember blir digitalt.
  • De siste vinnerne av fredsprisen er Verdens matvareprogram (2020), Abiy Ahmed (2019), Denis Mukwege og Nadia Murad (2018), ICAN (2017), Juan Manuel Santos (2016), Den tunisiske kvartetten for nasjonal dialog (2015), Malala Yousafzai og Kailash Satiarthi (2014), Organisasjonen for forbud mot kjemiske våpen, OPCW (2013), Den europeiske union, EU (2012).

LES OGSÅ

FØLG

1,627FansLik
512FølgereFølg
924FølgereFølg
- Annonse -spot_img

SISTE NYTT