Ledige stillinger
Ledige stillinger

FN: Afghanistan trues av humanitær katastrofe

Det trengs nærmere 44 milliarder kroner for å hindre en humanitær katastrofe i Afghanistan og blant afghanske flyktninger i år, slår FN fast.

Det trengs 39 milliarder kroner for å hjelpe 22 millioner mennesker i Afghanistan, og ytterligere 4,6 milliarder kroner for å hjelpe 5,7 millioner afghanske flyktninger i nabolandene Pakistan, Iran, Tadsjikistan, Usbekistan og Turkmenistan.

Det opplyser FN, som aldri tidligere har bedt medlemslandene bidra med mer til hjelpearbeid i et land.

– En fullstendig humanitær katastrofe truer. Mitt hastebudskap er: Steng ikke døra for det afghanske folk, sier FNs nødhjelpssjef Martin Griffiths.

– Hjelp oss med å forebygge omfattende sult, sykdom, underernæring og død, lyder hans bønn til FNs medlemsland.

Løfter

USAs foreløpige svar på appellen fra FN er et løfte om drøyt 2,7 milliarder kroner.

Pengene skal blant annet gå til mat og ernæring for sårbare grupper, samt til helsetjenester, opplyser USAID.

– Under lanseringen av FNs responsplan for Afghanistan og regionen annonserte Norge i dag et nytt bidrag på 100 millioner kroner, opplyser utviklingsminister Anne Beathe Tvinnereims pressekontakt Tuva Bogsnes til NTB.

Før Taliban overtok mottok Afghanistan rundt 75 milliarder kroner årlig i sivil og militær bistand, og bidragene fra utlandet finansierte rundt 75 prosent av statsbudsjettet i landet.

Tørke og kaos

Etter at Taliban grep makten i august, ble det full stans i bistanden. Afghanistan opplever nå økonomisk kaos, inflasjonen og arbeidsledigheten har skutt i været, og statskassen er tom.

Naturkreftene har forverret situasjonen. Landet opplevde i fjor den verste tørken på flere tiår og opplever nå en tøff vinter.

Ingen land har til nå formelt anerkjent Taliban som landets rettmessige makthavere. USA har frosset landets verdier i utlandet, og verdenssamfunnet holder tilbake nødhjelp og bistand av frykt for at dette skal styrke Talibans stilling.

Foto: UNICEF Afghanistan / 2021

Bønn

Før helga ba Talibans visestatsminister Abdul Ghani Baradar verden om å sette politikk til side og komme det afghanske folk til unnsetning.

– Verden må hjelpe det afghanske folk og leve opp til sine humanitære forpliktelser, uten hensyn til politisk uenighet, sa han.

Ifølge hjelpeorganisasjoner trenger over halvparten av Afghanistans 38 millioner innbyggere nødhjelp, og dette er en økning på 30 prosent fra i fjor. 8 millioner barn står i fare for å miste skolegang fordi lærerne ikke har fått lønn siden august.

– Uten denne hjelpepakken, kommer det ikke til å bli noen framtid i Afghanistan, sier Griffiths.

Sulter

Nesten 23 millioner afghanere er rammet av akutt sult, inkludert 9 millioner som bare er ett skritt unna hungersnød, påpeker Flyktninghjelpen.

– Mens snøen faller tungt over Kabul, er vi vitne til at et økende antall mennesker rammes av nød. Mange fordrevne familier søker ly fra vinterkulda i provisoriske husly og nærmest uten noe å spise, sier generalsekretær Jan Egeland.

Uten umiddelbar innsats for å bøte på den kritiske matmangelen, vil de humanitære behovene øke ytterligere, påpeker han.

– Men denne appellen er meningsløs dersom ikke det internasjonale samfunnet og Taliban raskt jobber for å sikre at kontanter er tilgjengelig i landet. Afghanistans institusjoner og banksystem er paralysert på et tidspunkt hvor det er desperat behov for å restarte økonomien, hjelpe familier til å kunne klare seg selv og holde nødhjelpsoperasjonene gående, sier Egeland.Bedre sikkerhet

Dersom ikke verdenssamfunnet svarer på FNs nødhjelpsappell, «fratas det afghanske folk håpet om at landet deres kan være hjemmet deres», advarer Griffith.

Han konstaterer at sikkerhetssituasjonen for hjelpeorganisasjoner i Afghanistan nå trolig er bedre enn på mange år, og at det har vært få utskiftninger i landets departementer etter at Taliban overtok.

Sikkerhetsrådets vedtak i desember, om å gi humanitært unntak fra de økonomiske sanksjonene som er innført mot Afghanistan, gjør det nå langt lettere for giverland og hjelpeorganisasjoner å nå dem som trenger det, påpeker Griffith.

Pengene vil gå direkte til de rundt 160 hjelpeorganisasjoner som jobber i Afghanistan, inkludert FNs egne, og ikke via Taliban, understreker han.

Haji, en flyktningleir for internt fordrevne, i Kandahar i sørlige Afghanistan, mai 2021. Foto: UNICEF

Frykter masseflukt

FNs høykommissær for flyktninger, Filippo Grandi, advarer mot følgene av å overlate afghanerne til seg selv. Det kan få svært mange til å flykte.

– En slik folkeforflytning kan bli svært vanskelig å håndtere, både i og utenfor regionen, for den vil ikke stanse i regionen, sier han.

– Dersom dette ikke lykkes, vil vi måtte be om 10 milliarder dollar neste år, ikke 5 milliarder dollar, advarer Grandi.

(©NTB)

LES OGSÅ

FØLG

1,627FansLik
512FølgereFølg
924FølgereFølg
- Annonse -spot_img

SISTE NYTT