Webinar about Norec’s grant for exchange cooperation
Webinar about Norec’s grant for exchange cooperation

Julian Assange får anke til høyesterett

WikiLeaks-grunnlegger Julian Assange får utleveringssaken sin vurdert av britisk høyesterett.

Domstolen High Court avgjorde mandag at saken kan ankes videre til Storbritannias høyesterett – Supreme Court. Hvorvidt anken blir behandlet, blir det nå opp til høyesterett selv å avgjøre.

Mange av Assanges støttespillere ble lettet over avgjørelsen.

— Julian vant, skrev hans forlovede Stella Morris på Twitter.

Hemmelige dokumenter

I en ankesak i forrige måned konkluderte High Court med at Assange kan utleveres til USA, der han risikerer en fengselsstraff på opptil 175 år.

Påtalemyndigheten i USA mener Assange medvirket til tyveri av et stort antall hemmelige amerikanske dokumenter for over ti år siden. Forsvarerne hans mener han handlet som journalist, i tråd med pressefriheten, og at han bidro til viktige avsløringer om USAs krigføring i Irak og Afghanistan.

De argumenterer også med at Assanges psykiske helse er dårlig og at selvmordsrisikoen er stor hvis han utleveres til USA.

Ettersøkt i Sverige

At Assange nå får anledning til å anke til høyesterett, betyr at saken anses å ha allmenn viktighet. Den 50 år gamle australieren har støttespillere i en rekke land som hevder rettsprosessen mot ham er politisk motivert.

Etter at WikiLeaks publiserte de hemmelige amerikanske dokumentene i 2010, ble Assange ettersøkt for seksuelle overgrep i Sverige. Noen år senere søkte han tilflukt på Ecuadors ambassade i London, hvor han ble værende helt til 2019, da han ble pågrepet av britisk politi.

(©NTB)

Fakta om Julian Assange:

 • Julian Assange (50) er født i Townsville i Australia og er australsk statsborger.
 • Han har bakgrunn som programmerer og nettaktivist, og i 2006 var han en av grunnleggerne av nettstedet WikiLeaks.
 • WikiLeaks har i flere omganger publisert store mengder hemmeligstemplet materiale fra en rekke land, delvis i samarbeid med aviser som The Guardian, New York Times, Le Monde, El Pais, Der Spiegel og også Aftenposten.
 • I 2010 publiserte WikiLeaks dokumenter om USAs krigføring i Irak og Afghanistan, samt en video som var filmet fra et amerikansk kamphelikopter i Irak. Den viser hvordan to Reuters- journalister, Namir Noor-Eldeen (22) og Saeed Chmagh (40), ble drept av soldatene i helikopteret. Ni andre menn ble også drept, og to barn ble alvorlig såret.
 • I august samme år besøkte Assange Sverige. I november ble han ettersøkt av svenske myndigheter, mistenkt for voldtekt og seksuelle overgrep mot to svenske kvinner. Måneden etter ble han pågrepet i Storbritannia, men løslatt mot kausjon.
 • I juni 2012 stadfestet britisk høyesterett at han kunne utleveres til Sverige. Assange fryktet at Sverige ville utlevere ham videre til USA og søkte tilflukt i Ecuadors ambassade i London, hvor han ble værende i en årrekke.
 • 11. april 2019 trakk Ecuador tilbake beskyttelsen av Assange, og britisk politi gikk inn i ambassaden og pågrep ham. Samme dag offentliggjorde USA en tiltale om medvirkning til datainnbrudd.
 • Siden da har Assange sittet fengslet i høysikkerhetsfengslet Belmarsh utenfor London.
 • I mai 2019 ble Assange dømt i en britisk domstol til 50 ukers fengsel for å ha brutt kausjonsbetingelsene i 2012.
 • 23. mai 2019 offentliggjorde USAs justisdepartement en omfattende tiltale på 18 punkter der Assange blant annet anklages for brudd på den amerikanske spionasjeloven.
 • I november 2019 opplyste svensk påtalemyndighet at den henla voldtektssaken mot Assange, som hele tiden har avvist anklagene.
 • 4. januar 2021 avviste en britisk domstol USAs begjæring om utlevering. Men avgjørelsen ble omgjort av den høyere domstolen High Court 10. desember.
 • 24. januar 2022 avgjorde High Court at utleveringssaken kan ankes videre til Storbritannias høyesterett – Supreme Court.

LES OGSÅ

FØLG

1,627FansLik
512FølgereFølg
924FølgereFølg
- Annonse -spot_img

SISTE NYTT