Annonsere på Transit Magasin
Annonsere på Transit Magasin

Afrikanske land bekymret over anklager om rasisme ved Ukrainas grenser

Afrikanske utsendinger med kraftig kritikk i FNs generalforsamling mot den diskriminering og behandling som afrikanske statsborgere har blitt møtt med ved grenseoverganger når de har forsøkt å flykte fra krigen i Ukraina.

Myndighetene i flere afrikanske land prøver å hjelpe sine statsborgere som flykter fra Ukraina. De er bekymret over hvordan de blir behandlet ved grensene.

Under nødsesjonen i FNs generalforsamling tirsdag la flere afrikanske FN-ambassadører frem sine bekymringer og krav om at alle flyktninger, uansett hudfarge og nasjonalitet, som prøver å rømme fra krigen i Ukraina må behandles likt:

– Vi gjentar her ropet fra afrikanske studenter som flykter fra krigen i Ukraina, og som møter diskriminering på flukt. Denne situasjonen er uakseptabel. Vi sier nei til rasisme og krever respekt for menneskeverdet samtidig som vi ber om rettferdig behandling av alle mennesker i nød,» sa Baudelaire Ndong Ella, Gabons utsending til FN, ifølge Africanews.com.

Ledere i Den afrikanske union (AU) har også uttrykt bekymring over meldinger de har fått om «sjokkerende rasistisk oppførsel» på grenseovergangene. Ifølge rapportene har afrikanske statsborgere opplevd å ikke få lov til å krysse grenseovergangen fra Ukraina til naboland.

— Sør-Afrika støtter uttalelsen fra Den afrikanske unions kommisjon som uttrykker bekymring over behandlingen som gis til afrikanske statsborgere og mennesker av afrikansk avstamning ved grensene til Ukraina, hvorav noen ikke har lov til å krysse og flytte i sikkerhet. Vi oppfordrer europeiske land til å ta grep for å løse situasjonen, alle mennesker har rett til å krysse internasjonale grenser i tider med konflikt, sa Mathu Joyini, Sør-Afrikas FN-ambassadør i sin tale til FNs generalforsamling tirsdag 1. mars.

Afrikanske statsborgere, mange av dem studenter, har anklaget ukrainske sikkerhetsstyrker for rasistisk profilering, og for å hindre dem i å gå på tog, melder Africanews.com. Afrikanere i Ukraina er blant hundretusener som nå prøver å flykte til nabolandene. Flere afrikanske land jobber med å få evakuert sine statsborgere.

Klar beskjed i uttalelse

– Rapporter om at afrikanere får uakseptabel og ulik behandling er sjokkerende rasistisk og i strid med folkeretten, sier lederne i en uttalelse.

De ber alle land respektere folkeretten og «vise den samme empatien og støtten til alle mennesker som flykter fra krig, til tross for deres etniske identitet».

Mandag oppfordret Nigeria grensemyndighetene i Ukraina og andre land til det samme.

– Det har kommet uheldige rapporter om at ukrainsk politi og sikkerhetspersonell nekter å la nigerianere gå om bord busser og tog på vei mot grensen mellom Ukraina og Polen, sier presidentrådgiver Garba Shehu i en uttalelse.

– Alle som flykter fra en konfliktsituasjon, har samme rett til fritt leide i henhold til FN-konvensjonen, og fargen på passet eller huden deres skal ikke gjøre noen forskjell, sier Shehu.

Avviser forskjellsbehandling

Shehu sier det også har kommet lignende rapporter om polske grensevakter. Polens ambassadør i Nigeria Joanna Tarnawska avviser påstandene om urettferdig behandling.

– Alle får lik behandling. Jeg kan forsikre dere om at jeg har rapporter om at noen nigerianske statsborgere allerede har krysset grensen til Polen, sier hun til lokale medier.

Hun legger til at nigerianere kan få bli i Polen i 15 dager. Også de som ikke har gyldig dokumentasjon, får krysse grensen, og koronarestriksjonene har blitt opphevet, ifølge Tarnawska.

Ifølge FN har over en halv million flyktninger fra Ukraina så langt tatt seg over til nabolandene.

LES OGSÅ

FØLG

1,627FansLik
512FølgereFølg
924FølgereFølg
- Annonse -spot_img

SISTE NYTT