Fra kulturfeltets solidaritetsmarkering for Ukraina, torsdag 17. mars. Foto: Kristina Quintano / Bendik Østbye Johannessen

(SE VIDEO LENGER NEDE PÅ SIDEN.)

Mads Nygaard fra Aschehoug forlag innledet markeringen:

Velkommen hit, tusen takk for at dere er her alle sammen. Vi som er her representerer bredden av kultur-Norge.

Dramatikere, skuespillere, forfattere, forlag, musikere, orkestere, teatere, kritikere, billedkunstnere, bibliotek, bokhandlere, ytringsfrihetsorganisasjoner og mange mange andre hadde samlet seg foran den russiske ambassaden denne regntunge torsdagen i Oslo.

Sammen fordømmer vi den russiske aggresjonen. Russlands invasjon av Ukraina er et angrep på en selvstendig demokratisk stat. Russlands angrep på Ukraina er et grovt brudd på folkeretten. Den russiske aggresjonen truer fred og sikkerhet i hele Europa. Krigen er en humanitær katastrofe. Millioner av mennesker er på flukt, det er utålelig. Sammen fordømmer vi Russlands krenkelser av ytringsfriheten og undertrykkelse av viktige kunstuttrykk, sa Nygaard.

Etter Nygaards appell fikk de fremmøtte høre skuespiller Ane Dahl Torp lese Inger Hagerups Ensom er jorden.

Ensom er jorden. Mørk og tung uten følge
glir den avsted på Melkeveiens bølge,
glir den avsted mot ukjent evighet.

Ensom står mennesket med tomme
hender.
Solen slår gnister. Nattens stjerner
brenner.
Vi er på vei mot noe ingen vet.

Videre leste hun diktet Bønn av den ukrainske forfatteren Jurij Izdryk.

når verden snur ryggen til

og det er gap og vegger mellom oss

snakk med meg

snakk med meg

selv om ord alltid taper

og når det lukter krig omkring oss

og første slag allerede raser

snakk med meg

snakk med meg

selv ord kan være en omfavnelse

jeg vet bare én ting kan bare dette

og ber deg engstelig stille og klossete:

snakk med meg

snakk med meg

og la kroppen din tre ut av ordene

(oversatt av Erlend Wichne)

Etterfulgt av diktlesing var det Kjersti Løken Stavrum fra Norsk PEN som klatret opp på stigen, som for anledningen fungerte som scene. Stavrum holdt en appell der hun blant annet understreket PENs charter som nærmest har vært urørt i 100 år (Norsk PEN markerer 100 år i år) og at litteratur kjenner ingen grenser og må kunne spres fritt mellom mennesker uavhengig av politisk eller internasjonal uro. 

Musikere fra Oslo-Filharmonien fremførte marsj fra Dronning Marys Begravelsesmusikk av Henry Purcell. 

SE VIDEO. Hele markeringen og appellene kan du også se på Facebooksiden Budbringeren fra Helvete:

I arrangementsteksten på Facebook kunne man lese:

Russlands invasjon av Ukraina er et angrep på en uavhengig demokratisk stat, og et grovt brudd på folkeretten. Vi er nå vitne til en fullskala krig på vårt eget kontinent.

Den russiske aggresjonen truer fred og sikkerhet i Europa, og utsetter millioner av mennesker for fare. Følgene av krigen er en humanitær katastrofe. Millioner av mennesker er på flukt.

Ytringsfrihet er grunnleggende for ethvert demokrati. Vi ser med forferdelse hvordan Russland står bak grove menneskerettighetsbrudd, der krigsmotstandere og demonstranter fengsles, medier redigeres, sosiale medier stenges og ytringer knebles.

Sammen med en rekke organisasjoner og virksomheter innen kulturfeltet vil vi vise solidaritet med det ukrainske folk gjennom en kraftfull markering under fanen «Solidaritet med Ukraina».

Krigen må stanses nå. Vi krever at Russland trekker alle sine styrker ut av Ukraina.

Følgende virksomheter og organisasjoner stilte seg bak markeringen:

Norsk Skuespillerforbund, Litteraturhuset i Oslo,  Forleggerforeningen, Tekstallianse, Norsk PEN, NORLA, Aschehoug, Balansekunst, Kritikerlaget, Oversetterforeningen, Music Norway, Leser søker bok, Danse- og Teatersentrum, Den Norske Forfatterforening, Norske Konsertarrangører, NFFO, Det Norske Teatret, Norske Barne- og Ungdomsbokforfattere, Bokhandlerforeningen, Grafill, Forfatterforbundet, Nationaltheatret, Foreningen Les, Norsk Jazzforum, Norsk Tjenestemannslag, Norwegian Crafts, Bokbasen, Norsk Forfattersentrum, Norsk teater- og orkesterforening, Gramart, FolkOrg, Dramatikerforbundet, Samlaget, Gyldendal, Norsk Bibliotekforening, Arkivforbundet, WEXFO, Norske Billedkunstnere, Cappelen Damm, Norges museumsforbund, Oslo-Filharmonien, Norsk Viseforum, Norske kulturhus, Virke, ICOMOS, Norsk ICOM, Den norske Blue Shield komiteen, Noregs Mållag, Creo-forbundet for kunst og kultur, Norske Dansekunstnere, Quintano Forlag, Noregs Ungdomslag, Deichman bibliotek, Bokklubben, Fagforbundet Teater og Scene, Norsk Scenekunstbruk, Kloden Teater, Kolon forlag, DRAMAS, Solum Bokvennen, Dansens hus, MUNCH, Vega Scene  Kunstnerforbundet, Norske Festivaler, Teknisk museum, Norsk Komponistforening, NOPA, Biblioteksentralen, Lydbokforlaget/Fabel, Norsk Americana Forum.

Alle foto: Kristina Quintano / Bendik Østbye Johannessen