Annonsere på Transit Magasin
Annonsere på Transit Magasin

«Det haster med å gi dem hjelp». Plan International skalerer opp innsatsen i Etiopia

– Sivile er ekstra hardt rammet i denne humanitære krisen i Etiopia, forårsaket av krig og den verste tørken på flere år. Samtidig rammes landet, som så mange andre, av at krigen i Ukraina som fører til økte priser og redusert tilgang på importvarer, sier programdirektør i Plan International Norge, Mads Henrik Almaas.

– Det haster med å gi dem hjelp, sier Mads Henrik Almaas i en pressemelding. Han befinner seg i Etiopia nå.

To millioner mennesker er drevet på flukt i Etiopia siden krigen startet i november 2020 da etiopiske myndigheter startet en militæroffensiv mot Tigrayfolkets frigjøringsfront (TPLF). Regjeringsstyrker tok i løpet av uker kontroll over store deler av regionen, men TPLF slo senere tilbake og rykket også inn i naboregionene Amhara og Afar. Krigen har kostet titusenvis av mennesker livet. Tusenvis av tigrayer er pågrepet og internert.

«Sivile er ekstra hardt rammet i denne humanitære krisen i Etiopia, forårsaket av krig og den verste tørken på flere tiår. Det haster med å gi jenter og kvinner økt beskyttelse, derfor starter vi opp humanitær innsats», sier programdirektør Mads Almaas som er i Etiopia nå. Foto: Plan International Norge

— Noen av flyktningene har nå vendt hjem igjen, men de fleste mangler både tilgang til helsetjenester og medisinsk utstyr, sier Almaas.

Krigen har ødelagt mye infrastruktur og tjenester. I tillegg har den ekstreme tørken i området forverret situasjonen ytterligere for sivilbefolkningen. Regionen er fortsatt under det FN kaller en de facto nødhjelpsblokade, og det er desperat mangel på mat og medisiner der.

Seksualisert vold er dokumentert

Amnesty International har dokumentert at Tigray-krigere skal ha drept og voldtatt titalls jenter og kvinner da de angrep to byer i Etiopia i august og september i fjor.

– Det er vanskelig å stadfeste hvor stort omfanget av seksualisert vold i nordlige Etiopia er, men vi ser at det er nødvendig å skjerme jenter, gutter og kvinner som er på flukt. De befinner seg i en spesielt sårbar situasjon med tanke på vold og utnyttelse, sier landdirektør i Plan International Etiopia, Mudasser Siddiqui.

Nå skalerer organisasjonen opp sitt humanitære arbeid i regionen: Den nye innsatsen til Plan International Norge skal sikre tilgang til informasjon og tjenester knyttet til seksuell og reproduktiv helse og tilgang til medisinsk bistand, som behandling av fysiske og psykiske skader. Innsatsen som nå lanseres skal nå internt fordrevne i Etiopia, inkludert foreldreløse og barn som har blitt skilt fra foreldrene sine.

Madima er sykepleier og jobber med Plan International på voldsmottak for ofre for seksuell og kjønnsbasert vold. Antallet som søker hjelp er urovekkende. Foto: Plan International

«Barn, tenåringsjenter og unge kvinner mangler tilgang til mat, rent vann, nødvendige helsetjenester og medisinsk utstyr i Etiopia, som følge av den humanitær krisen i landet. Derfor starter vi opp humanitær innsats for økt beskyttelse av spesielt jenter og kvinner», skriver Plan International i en pressemelding denne uka.

Les også: 

Tenåringsjenter på flukt

Etiopia har fengslet, mishandlet og bortført tusenvis av tigrayer som det siste året er deportert fra Saudi-Arabia, ifølge Human Rights Watch (HRW).

Selamawit (17) bor nå alene etter at hun ble tvunget på flukt av foreldrene, som ble igjen i krigssonen. Hun kommer fra en landsby i Amhara-regionen.

16-åringen Ehtemariam måtte flykte med familien sin fra krigen. Flukten var dramatisk, men familien kom seg i sikkerhet. Nå er det en ny og vanskeligere fremtid som møter henne, og som jente løper hun stor risiko for å bli utsatt for vold som følge av krisene i landet. Foto: Plan International

– Foreldrene mine mente de var for gamle til å gå. De tvang meg til å flykte til et sted som var trygt. De mente at det var det beste, fordi jeg har hele livet foran meg, sier Selamawit til Plan International.

Hun gikk 300 km for å komme i sikkerhet. I dag bor hun i Zenzelema, en leir for internt fordrevne. Selamawit gikk på skolen inntil kampene brøt ut. Hun er bekymret for familien og har ikke hørt fra dem på flere måneder. På grunn av krigens herjinger frykter hun for sin egen fremtid.

En annen tenåringsjente, 16-åringen Ehtemariam, er nå endelig i trygghet. Da kampene brøt ut i landsbyen i Amhara-regionen, måtte hun komme seg i trygghet sammen med foreldrene og tre søsken:

– Flukten fra hjemmet mitt til denne leiren tok to døgn. Den var vanskelig og skremmende, spesielt på natten, da vi måtte gå gjennom villmarken. På grunn av krigshandlingene som rammet mitt område kan vi ikke dra tilbake, sier Ehtemariam, som frykter at skolegangen nå er lagt i grus.

Fakta: Krigen i Tigray

  • Tigray-folkets frigjøringsfront (TPLF) kom til makten i Etiopia da den daværende militærjuntaen og diktatoren Mengistu Haile Mariam ble styrtet i 1991.
  • TPLF og tigrayene, som utgjør 6–7 prosent av Etiopias befolkning, tok full kontroll over landets militære styrker og etterretningsvesen, noe de hadde helt fram til Abiy Ahmed ble statsminister i 2018.
  • Året etter fikk Abiy Nobels fredspris for sin innsats for å løse en mangeårig konflikt med nabolandet Eritrea.
  • Abiy, som tilhører oromofolket, den største folkegruppen i Etiopia, anklaget TPLF for omfattende korrupsjon og overgrep og skiftet ut en rekke sivile og militære ledere.
  • Etter dette styrte TPLFs ledere Tigray som en stat i staten. I september 2020 trosset de Abiys forbud mot å holde valg i regionen.
  • I begynnelsen av november 2020 tok soldater fra TPLF kontroll over regjeringsstyrkenes store militærbase utenfor Mekele. Der sikret de seg også store mengder våpen, inkludert raketter.
  • Få dager senere beordret Abiy en stor militæroffensiv mot Tigray-regionen. Det er ikke kjent hvor mange som ble drept i offensiven, som endte med at regjeringsstyrker tok kontroll over regionhovedstaden Mekele i desember 2020.
  • Det kom en rekke meldinger og rapporter om massakrer og massevoldtekter fra området. Flere TPLF-ledere ble likvidert i tiden etter.
  • I fjor sommer gjenerobret TPLF Mekele. Kampene har siden spredt seg til naboregionene Afar og Amhara.
  • FN advarer om at flere millioner mennesker i Tigray er rammet av ekstrem matmangel. Abiys regjering beskyldes for hindre leveranser av nødhjelp til regionen.

Kilde: NTB

Les også:

LES OGSÅ

FØLG

1,627FansLik
512FølgereFølg
924FølgereFølg
- Annonse -spot_img

SISTE NYTT