Frontrunner CMS
Frontrunner CMS

Russiske dissidenter kan nektes adgang til Norge

Russiske opposisjonelle bosatt i Norge protesterer: «Vi finner kravet urimelig og opprørende på samme tid», skriver foreningen SmåRådina, som mener regjeringen må innføre hastevisum for regimekritiske russere.

Norske myndigheter strammer inn visumregler for russere etter mangedobling i antall asylsøknader fra russiske statsborgere. Dette melder NTB og flere norske medier.

Både venner og kjærester av folk som bor i Norge vil som hovedregel bli nektet innreise. Også brødre og søstre fra Russland vil få det vanskeligere med å besøke sine søsken i Norge. Søknader om turistvisum vil også som regel bli avslått, opplyser UDI til NRK søndag. Dette kan potensielt sette russiske opposisjonelle i fare.

Siden den 24. februar og starten av krigen i Ukraina har russiske myndigheter pågrepet over 15.400 russere, har protestert mot landets aggresjon og krig i Ukraina.

«Vi finner kravet urimelig og opprørende på samme tid», skriver foreningen ‘SmåRådina – for demokrati i Russland’ i en pressemelding i dag. «Tusenvis har flyktet nå fra landet grunnet økt risiko for vilkårlige arrester og forfølgelse for kritikk av det politiske regimet i Russland. Disse mennesker er aktivister, journalister, skole- og universitetslærere og studenter.»

Styret i SmåRådina sendte mandag formiddag et brev til justisminister Emilie Enger Mehl og utenriksminister Anniken Huitfeldt, hvor de ber om økt beskyttelse for mennesker som er på flukt fra Putins regime. SmåRådina mener regjeringen må innføre haste- eller krisevisum for regimekritiske russere.

Brevet er gjengitt nederst i denne artikkelen.

Ifølge UDI søkte 13 russere om asyl i Norge i hele 2021. Ved utgangen av mai i år er det kommet inn 126 søknader. Totalt er det kommet nesten 20.000 asylsøkere til Norge i år, hvorav om lag 18.500 er ukrainere.

Det vil fortsatt være mulig å få asyl for russere som er forfulgt av myndighetene, men for å få søke asyl må man først komme seg til Norge.

——————-

Brevet fra SmåRådina i sin helhet:

«Siden den 24.februar 2022 og oppstarten av storskala krig i Ukraina har russiske myndigheter pågrepet mer enn 15 400 russere som gikk ut i gatene for fredelige protester mot landets aggresjon. Deres rettigheter har vært systematisk brutt av politiet og i domstolene , noe som til nå førte til ca. 60 straffesaker. De som tør å vise motstand mot krigen og informere om Russlands krigsforbrytelser i Ukraina blir omtalt som «forrædere», forfulgt og truet. Det russiske parlamentet, Dumaen, vedtok den 4. mars 2022 en lov som åpner for opp til 15 års fengsel for spredning av såkalt «falsk» informasjon om krigen i Ukraina.

Per i dag har tusenvis av russere flyktet fra landet grunnet økt risiko for vilkårlige arrester og forfølgelse av borgere som kritiserer det politiske regimet i Russland. Disse menneskene er aktivister, journalister, skole- og universitetslærere, studenter og andre. Flere av dem ville også  komme til Norge . Vi er bekymret om meldinger i media om at innreiseregler er foreslått innstrammet for Russlands statsborgere. 

På bakgrunn av dette ber foreningen «SmåRådina: for demokrati i Russland» norske myndigheter om å gi beskyttelse til mennesker som er på flukt fra Russland etter krigens start ved å: 

● Gi dem (midlertidig) beskyttelse: en slik beskyttelse vil kunne styrke antikrigsbevegelsen i Russland ved å gi menneskene med antikrigsholdninger økt trygghet i at de har et sted å flykte til ved represalier;

● Innføre et haste- eller krise-visum som kan hjelpe russere, kritiske til regimet, å komme seg ut av Russland og få midlertidig beskyttelse i Norge/ Schengen-området. Det bør være mulig å få visum til et Schengen-område hvis man søker om dette på Norges ambassade og konsulater i Russland. Akkurat nå er det kun mulig for russere å søke asyl ved å være fysisk i Norge. Men dette er kun mulig hvis man allerede har Schengen-visum, noe de fleste russere ikke har og heller ikke kan få nå på grunn av de økonomiske sanksjonene (bl.a. blokkering av SWIFT). Haste-visum må kunne brukes for å søke beskyttelse også i de andre Schengen-landene;

● Åpne opp for muligheten til å søke Schengen-visum på Norges ambassader i andre land (Tyrkia, Armenia, Georgia). Mange russere har ikke mulighet til å komme seg videre i et Schengen-område fra Tyrkia, Armenia, Georgia pga. manglende visa. Og kapasiteten til å ta imot mennesker i de nevnte land er snart sprengt.»

LES OGSÅ:

LES OGSÅ

FØLG

1,627FansLik
512FølgereFølg
924FølgereFølg
- Annonse -spot_img

SISTE NYTT