Frontrunner CMS
Frontrunner CMS

Fredsprisvinnere lanserte handlingsplan mot netthat og desinformasjon

En 10-punkts plan for å løse informasjonskrisen ble lansert på Nobels Fredssenters ytringsfrihetskonferanse i dag. Fredsprisvinnerne Maria Ressa og Dmitry Muratov roper varsko om informasjonsfriheten og mener det haster å redde demokratiet.

De to fredsprisvinnerne Maria Ressa og Dmitrij Muratov talte på Nobels Fredssenters ytringsfrihetskonferanse fredag, nesten ett år etter at det ble kunngjort at Nobels fredspris 2021 gikk til de to journalistene.

Maria Ressa presenterte den nye planen, som er signert av ti Nobelprisvinnere og mer enn sytti organisasjoner og enkeltpersoner. Den foreslår ti tiltak for å støtte uavhengig journalistikk og motvirke desinformasjon, hatprat og propaganda i sosiale medier.

— Det store potensialet teknologien har for å bringe samfunnet vårt fremover blir ødelagt av at teknologiselskapenes forretningsmodell fremmer løgn, sinne og hat. Vi må handle nå for å endre måten Big Tech opererer på og sørge for at internett blir et offentlig gode. Vi trenger en demokratisk visjon for internett i det 21. århundre, sa Ressa.

— En motgift mot falske nyheter og polarisering av debatten er støtte til uavhengige medier, sa Dmitrij Muratov. Sistnevnte på videolink fra Moskva.

Både regjeringer, EU og FN må ta ansvar for å skape en verden der teknologien tjener menneskets beste og der menneskerettigheter er viktigere enn profitt, heter det i planen.

— Handlingsplanen krever en slutt på salg og kjøp av personlige data, likestilling av teknologibrukere over hele verden og satsing på uavhengig journalistikk som en motgift mot diktatur, sa Kjersti Fløgstad, Nobels Fredssenters direktør.

Nobels Fredssenter ‘Freedom of Expression Conference’ avslutter et år med arrangementer knyttet til Nobels fredsprisen til de to journalistene Maria Ressa and Dmitry Muratov, med fokus på sammenhengen mellom pressefrihet og fred.

Muratov talte fra Moskva

Muratov skulle komme til Oslo, men ble forhindret på grunn av begravelsen til Mikhail Gorbatsjov. Fredsprisvinneren fra 1990 brukte deler av prispengene på å grunnlegge avisen Novaya Gazeta, hvor Muratov er redaktør.

Muratov brukte deler av sin videotale på å hedre Gorbatsjov:

— Han trodde aldri at en lands historie var en historie om krig. Tilhengerne av imperialisme har alltid beskyldt ham for å gi bort Polen, Tsjekkia og Tyskland. En gang svarte han sarkastisk: «Hvem har jeg gitt Polen til? Det polske folk. Og hvem ga jeg Tsjekkia til? Det tsjekkiske folk. Og Tyskland? Tyskerne. Hvem skulle jeg ellers gi det til?»

Les hele tipunktsplanen her https://peoplevsbig.tech/10-point-plan

LES OGSÅ

FØLG

1,627FansLik
512FølgereFølg
924FølgereFølg
- Annonse -spot_img

SISTE NYTT