Utreisekurs - HVA TRENGER DU FOR Å FÅ MER UT AV PROSJEKT- OG JOBBREISER TIL DET GLOBALE SØR
Utreisekurs - HVA TRENGER DU FOR Å FÅ MER UT AV PROSJEKT- OG JOBBREISER TIL DET GLOBALE SØR

Raftoprisen til Nodjigoto Charbonnel for kampen mot tortur

Nodjigoto Charbonnel fra Tsjad kjemper for å avskaffe tortur og gi ofre for tortur hjelp til å gjenoppbygge livene sine. Det får han Raftoprisen for.

Nodjigoto Charbonnel var selv kjent med hva langtidsskader og lidelser tortur kan forårsake. Faren hans overlevde mishandling fra statlige myndigheter.

Med utgangspunkt i egne opplevelser grunnla sønnen organisasjonen Association Jeunesse pour la Paix et la Non-Violence (AJPNV) i 2000.

Den i dag 49 år gamle ingeniøren fra Tsjad arbeider med bekjempelse av tortur på ulike nivåer: ved å tilby ofre husly, juridisk bistand og psykososial rehabilitering, ved å undervise ungdom, helsepersonell, lærere og studenter, og ved å kjempe mot straffrihet for overgriper og for etablering av erstatningsordninger for ofrene og deres familier.

Nodjogto Charbonnel. Foto: Raftostiftelsen

Med prisen ønsker Raftostiftelsen å sette søkelys på sivilsamfunnets avgjørende rolle i å bygge et fredelig og fremgangsrikt demokrati som står opp mot tortur, og fremmer menneskerettighetene og rettsstat.

– Dette er prinsipper som må forsvares selv når det koster, skriver stiftelsen i en pressemelding.

Charbonnel og medlemmer av hans familie har blitt utsatt for trakassering. Organisasjonen har sett seg nødt til å stenge i perioder. Charbonnel er også fengslet flere ganger.

Videre ønsker Raftostiftelsen å gi internasjonal oppmerksomhet til menneskerettighetssituasjonen i Tsjad. Tross brutale overgrep og brudd på menneskerettighetene har det vært lite kritikk fra det internasjonale samfunnet.

Fakta om Raftoprisen

  • Thorolf Raftos Minnepris – Raftoprisen – er delt ut årlig siden 1987 til en person eller organisasjon som arbeider for å fremme menneskerettighetene.
  • Raftostiftelsen deler ut prisen. Stiftelsen ble opprettet for å hedre minnet om Thorolf Rafto, som var professor ved Norges Handelshøyskole og fredsaktivist.
  • Selve prisoverrekkelsen finner sted i Bergen i november. Thorolf Rafto døde 4. november 1986. Prisen består av et diplom og 20.000 dollar. I år blir den delt ut søndag 13. november klokka 18 på Den Nationale Scene i Bergen.
  • Flere tidligere Raftoprisvinnere har også blitt tildelt Nobels fredspris, blant dem den iranske juristen Shirin Ebadi og den sørkoreanske presidenten Kim Dae-jung, Aung San Suu-Kyi fra Myanmar og José Ramos-Horta fra Øst-Timor.

(Kilde: Store Norske Leksikon )

LES OGSÅ

FØLG

1,627FansLik
512FølgereFølg
924FølgereFølg
- Annonse -spot_img

SISTE NYTT