Frontrunner Publishing - enkel og effektiv avis på nett
Frontrunner Publishing - enkel og effektiv avis på nett

Skattetriksing rammer verdens fattigste hardest — og det haster å gjøre noe med det, mener Kirkens Nødhjelp

Skattetriksing og kapitalflukt tømmer milliarder av dollar ut av offentlig sektor verden over. FN-konvensjon om skatt og åpenhet vil være et nyttig verktøy, sier en ny rapport.

Tirsdag 27.september ga FNs generalsekretær António Guterres tydelig støtte til en global skatteavtale. 

– Dersom alle hadde betalt den skatten de skulle, kunne budsjetter for helse, utdanning og det grønne skiftet økes betydelig. Det ville utgjort en stor forskjell for verdens fattige, sier Dagfinn Høybråten, generalsekretær i Kirkens Nødhjelp.

I en fersk rapport vurderer det norske Folkerettsinstituttet behovet og mulighetene for en global skatteavtale. Det er Kirkens Nødhjelp som har bestilt rapporten, som vurderer en internasjonal FN-konvensjon om skatt. 

Hvert år taper verdens land milliarder av amerikanske dollar i offentlige inntekter på grunn av skatteunndragelse og ulike ulovlige skatterelaterte finansstrømmer. Dette undergraver statenes skattemessige uavhengighet, skriver Folkerettsinsituttet.

— Globale problemer krever globale løsninger, det gjelder også for internasjonale skatteproblemer. Likevel finnes det fortsatt ingen global organisasjon eller konvensjon for skatt, sier Høybråten.

Folkerettsinstituttet – Norwegian Academy of International Law (NAIL) – er et uavhengig, ikke-kommersielt fagmiljø, som jobber med forskning og kompetanseheving om folkerett, folkerettslige regler og mekanismer. 

Fra lanseringen av rapporten «A UN Tax Convention» – på Kulturhuset i Oslo, 29. september. Fra venstre: Ingrid Fiskaa (SV), Åsmund Aukrust (Ap) og Heidi Nordby Lunde (H). Foto: Kirkens Nødhjelp

— Tradisjonell bistand er ikke nok

Skattetriksing, skatteflukt og skatteparadiser problem som rammer både rike og fattige land, men de fattige landene mister en større andel av potensielle skatteinntekter.

– Vi har enorm ulikhet internasjonalt. Det er ikke nok å jobbe med den tradisjonelle bistanden når så store pengestrømmen forsvinner ut av utviklingsland, sa Ingrid Fiskaa under lanseringen i Oslo torsdag kveld.

Et økende antall stater, sivilsamfunnsaktører og politikere løfter nå fram behovet for internasjonal regulering, og at dette bør skje gjennom en FN-konvensjon om skatt og finansiell åpenhet. 

Kan ikke løses på egenhånd

– Vi mener at dette er et område der Norge kan og bør lede an. Vi peker på en åpenhetskonvensjon og vil gjerne jobbe sammen med sivilsamfunnet, sa Åsmund Aukrust under lanseringen. 

En global skatteavtale kan være et effektivt verktøy i arbeidet mot kapitalflukt og internasjonal skattetriksing, sier rapporten. Skatteparadisers bevisste politikk for å tiltrekke seg andre lands kapital, er kjernen i problemet med skattetriksing og illegal kapitalflyt, heter det videre.

— Rapporten understreker at det er statene, og ikke selskaper, som har hovedansvaret for og muligheten til å løse de globale skatteproblemene verden står overfor i dag, sier KNs generalsekretær.

— Dette er et systemproblem som verken Norge eller andre land kan løse på egenhånd. Det er derfor helt nødvendig at verdens stater går sammen og forhandler fram en global avtale om skatt, sier Høybråten.

LES OGSÅ

FØLG

1,627FansLik
512FølgereFølg
924FølgereFølg
- Annonse -spot_img

SISTE NYTT