Annonsere på Transit Magasin
Annonsere på Transit Magasin

Norge øker FN-støtte til ytringsfrihet og kulturelle rettigheter

Norge har inngått en ny avtale med UNESCO om å gi 200 millioner kroner til støtte for innsatsen for ytringsfrihet, kunstnerisk frihet og verdensarv. Avtalen ble undertegnet på FN-dagen 24. oktober.

— Beskyttelse av journalister og kunstnere og deres virke er svært viktig i en tid hvor ytringsfrihet og kulturelle rettigheter er under press i mange land. Blant annet i Ukraina ser vi betydningen av Unescos arbeid for pressefrihet og beskyttelse av kunstnerisk virke og kulturarv, sier utenriksminister Anniken Huitfeldt i en pressemelding fra regjeringen.

I 2021 var Norge den den tredje største giver av frivillige bidrag til organisasjonen. Det er nå kjent at regjeringen også vil opprettholde bidraget, og den nye avtalen vil gjelde for perioden 2022-2025.

Takker Norge for støtten

— På FN-dagen signerte UNESCO og Norge en ny fireårsavtale. Jeg takker Norge for støtten, som er mer nødvendig enn noen gang for å fremme fred og menneskerettigheter i verden gjennom arv, kunstnerisk frihet, ytringsfrihet og sikkerhet for journalister, sier generaldirektør for UNESCO Audrey Azoulay.

Den nye avtalen inkluderer blant annet en økning på tre millioner kroner årlig til UNESCOs innsats for å ivareta ytrings- og informasjonsfriheten gjennom «flergiverprogrammet for ytringsfrihet og sikkerhet for journalister».

UNESCO dokumenterer angrep mot journalister og jobber for å bekjempe straffrihet.

Betydelige deler av støtten vil også gå til VerdensarvfondetHeritage Emergency FundAschberg Programme for artist and cultural professionals, og International Programme for the Development of Communication.

FNs organisasjon for utdanning, vitenskap, kultur og kommunikasjon (UNESCO) er en av FNs underorganisasjoner som ble etablert i 1945 for å bidra til å bygge fred gjennom internasjonalt samarbeid innen utdanning, vitenskap og kultur.

Regjeringen varslet også at de øker støtten til FNs høykommissær for menneskerettigheter på FN-dagen 24. oktober.

LES OGSÅ

FØLG

1,627FansLik
512FølgereFølg
924FølgereFølg
- Annonse -spot_img

SISTE NYTT