Frontrunner Publishing - enkel og effektiv avis på nett
Frontrunner Publishing - enkel og effektiv avis på nett

WWF: – Få fremskritt i Montreal

COP15: Etter én uke med forhandlinger om en ny global naturavtale, har verdens land fortsatt til gode å adressere viktige og vanskelige temaer, melder WWF i en pressemelding.

— Vi er nødt til å jobbe sammen for å kunne stoppe og reversere det dramatiske naturtapet vi er vitne til, , sier generalsekretær i WWF Verdens naturfond, Karoline Andaur.

– WWF vil minne verdens land på hvorfor de er samlet i Montreal: en akutt og eskalerende naturkrise truer alt liv på jorden, men det kan man ikke merke mye til i forhandlingsrommet.

Mye gjenstår

Verdens land er i disse dager samlet i Montreal, Canada for å vedta en ny, global naturavtale. COP15 omtales som det viktigste toppmøtet siden Paris i 2015.

Den nye avtalen som inngås i Montreal like før jul forventes å bli like viktig for naturen som Parisavtalen har vært for klimaet.

Én uke inn i forhandlingene, er det mye som tyder på at verdens land utsetter de vanskeligste diskusjonene:

– Forhandlerne har hittil fokusert på detaljer i stedet for de store og viktige temaene der kompromisser må inngås hvis verden skal få en ambisiøs naturavtale. Det er helt avgjørende at det foreligger en “renere” og mer bearbeidet avtaletekst med riktig ambisjonsnivå når ministerne kommer til Montreal senere denne uken, sier seniorrådgiver i WWF Verdens naturfond, Sverre Lundemo.

Han er i Montreal sammen med flere andre norske miljøorganisasjoner.

Bengaltigeren er sterkt truet av utryddelse og er å finne på den globale rødlista. Det skyldes blant annet ulovlig jakt, ødeleggelse av leveområder og jakt på tigerens byttedyr. På bildet: en tigermamma med en fire måneder gammel tigerunge, i Ranthambhore, Rajasthan, India. Foto: naturepl.com / Andy Rouse / WWF

Ikke nok med bare vern

Det nåværende forslaget til avtaletekst inneholder fortsatt forpliktelser om å bevare minst 30 prosent av land og hav, ivareta rettighetene til urfolk og lokalsamfunn, samt bli enige om en plan som sikrer nødvendig finansiering til naturtiltak.

Formuleringen rundt et sterkt, overordet mål – som flere håper vil bli naturavtalens eget «1,5-gradersmål» – er foreløpig også med i avtaleteksten.

– Det vi er bekymret for er diskusjonen rundt implementering og fotavtrykk. Det ser ut som om flere ønsker å unngå å ta tak i disse temaene, sier Lundemo.

— En sterk implementeringsmekanisme er avgjørende for å kunne holde verdens land ansvarlige for forpliktelsene de inngår i Montreal. Med mindre vi halverer fotavtrykket fra produksjon og forbruk innen 2030, vil vi ikke være i stand til å snu naturtapet – naturvern alene vil ikke være nok, sier Lundemo.

Nå håper han at klima- og miljøminister Espen Barth Eide vil sørge for at Norge bidrar til å få fart på forhandlingene.

– Vi er nødt til å se fremgang, spesielt på temaer som implementering, finansiering og fotavtrykk. Norge kan ta lederskap i forhandlingene og sørge for god dialog mellom partene. Det er ingen tid å miste, nå må ord omsettes til handling og enighet, sier Lundemo.

Fakta om FNs naturkonferanse i Canada

  • Forhandlingsmøte som holdes i Montreal fra 7. til 19. desember. Nesten alle verdens land deltar.
  • Konferansen skulle egentlig vært holdt i Kina i 2020, men den er blitt utsatt flere ganger på grunn av pandemien.
  • Selv om møtet nå holdes i Canada, er det Kina som offisielt leder det.
  • Hovedmålet er å enes om et såkalt rammeverk for biologisk mangfold for årene etter 2020.
  • Her skal det inngå en rekke mål for vern av natur som skal nås innen 2030.
  • Møtet omtales som COP15 og er formelt sett andre del av det 15. partsmøtet for landene som har undertegnet FNs konvensjon om biologisk mangfold.

(Kilder: NTB, CBD , AFP)

LES OGSÅ

FØLG

1,627FansLik
512FølgereFølg
924FølgereFølg
- Annonse -spot_img

SISTE NYTT