Webinar about Norec’s grant for exchange cooperation
Webinar about Norec’s grant for exchange cooperation

FN-topp møtte Talibans utdanningsminister i Kabul

En spesialutsending fra FN har møtt Taliban-regjeringens minister for høyere utdanning og bedt ham skrote forbudet mot kvinner på afghanske universiteter.

Av: NTB-AP

Markus Potzel er den første internasjonale tjenestemannen som har møtt utdanningsminister Nida Mohammad Nadim siden forbudet ble innført.

Det var 20. desember at afghanske myndigheter ga alle offentlige og private universiteter og høyskoler ordre om å stenge dørene for kvinnelige studenter og ansatte på ubestemt tid.

Det utløste stor internasjonal fordømmelse, også fra en rekke land med muslimsk flertallsbefolkning, som Saudi-Arabia, Qatar og Tyrkia.

Ny krisetid

Nadim har forsvart forbudet og sagt at det er nødvendig å hindre at personer av ulikt kjønn omgås hverandre på universiteter.

Taliban fulgte opp ordren få dager senere med et dekret som forbyr afghanske kvinner å jobbe for nasjonale og internasjonale ikke-statlige organisasjoner – med unntak for blant andre FN. Også det forbudet førte til omfattende kritikk fra verdenssamfunnet. En rekke store hjelpeorganisasjoner så seg nødt til å sette sitt arbeid i Afghanistan på pause.

Potzel ba om at begge forbudene blir opphevet umiddelbart da han møtte Nadim, opplyser FNs Afghanistan-kontor UNAMA. Afghanistan er på vei inn i en ny krisetid, ifølge FN.

– Talibans forbud mot kvinner i utdanningen og hjelpeorganisasjoner vil skade afghanere, sier UNAMA lørdag.

«Ondsinnede mål»

Nadim ga Potzel beskjed om at departementet jobber for å bedre situasjonen for afghanere, noe som inkluderer å beskytte islamske og nasjonale verdier. Det opplyser informasjonsdepartementets talsmann Ziaullah Hashmi til nyhetsbyrået AP. Kritikerne bruker utdanning som argument for å oppnå sine «ondsinnede mål», hevder han.

– Vi er nødt til å sørge for at det ikke er noe rom for dem til å kritisere og – samtidig – innfri ønskene til afghanere som har ofret seg for islamsk styre og innføringen av shariaregler i landet, sa Nadim til Potzel ifølge Hashmi.

Utdanningsminister Nadim er islamsk skriftlærd, tidligere provinsguvernør, politisjef og militæroffiser. Han har tidligere lovet å få bukt med sekulær undervisning og ble utnevnt til minister i oktober av Talibans øverste leder. Nadim hevder utdanning av kvinner er i strid med islamske og afghanske verdier.

Møtte flere ministre

FNs spesialutsending har de siste dagene også møtt økonomiminister Qari Din Mohammed Hanif, som utstedte forbudet mot kvinnelige ansatte i ikke-statlige organisasjoner.

Potzel har også møtt en rekke andre politikere for å diskutere innskrenkningene i kvinner og jenters rettigheter: Afghanistans visestatsminister Abdul Salam Hanafi, innenriksminister Sirajuddin Haqqani og tidligere president Hamid Karzai.

Møtevirksomheten skjer få dager før et møte som skal holdes bak lukkede dører i FNs sikkerhetsråd om Afghanistan 13. januar.

Humanitær krise

FN har advart om store konsekvenser for befolkningen dersom kvinner ikke får yte bistand i et land der nesten hele befolkningen er avhengig av hjelp utenfra.

FNs nødhjelpssjef Martin Griffiths skal etter planen besøke Afghanistan i nær framtid for å diskutere forbudene.

97 prosent av Afghanistans rundt 40 millioner innbyggere lever ifølge FN under fattigdomsgrensa. Nesten halvparten av landets befolkning går sultne og trenger hjelp for å overleve, og 3 millioner barn risikerer feilernæring.

(©NTB)

LES OGSÅ

FØLG

1,627FansLik
512FølgereFølg
924FølgereFølg
- Annonse -spot_img

SISTE NYTT