Millioner av flyktninger rammet av stort jordskjelv i Tyrkia og Syria

(Artikkelen oppdateres. Sist oppdatert kl 12:47)

Av: NTB-AP-Reuters

Millioner av flyktninger fra krigen i Syria ble rammet av det voldsomme jordskjelvet som rammet det sørøstlige Tyrkia og nordvestlige Syria mandag morgen.

LES OGSÅ:

Ved 10-tiden var over 640 mennesker bekreftet døde mens flere tusen er skadd. Hvor mange som ligger under ruinene av sammenraste bygninger, er det ingen som vet ennå. Tallet på døde ventes å stige.

– Jeg har ikke styrke lenger, ropte en overlevende fra under ruinene i tyrkiske Adana, mens redningsmannskapene desperat prøvde å grave seg ned til ham.

Litt over klokka 2 natt til mandag lokal tid rammet et skjelv med styrke på 7,8 like nord for byen Gaziantep.

– Jeg har aldri kjent noe lignende på mine 40 år på denne jorda, sier den lokale innbyggeren Erdem til nyhetsbyrået Reuters.

Land sender hjelp

Utenriksdepartementet jobber med å finne ut om norske borgere er rammet av jordskjelvet i Tyrkia og Syria.

– Vi har så langt ikke informasjon om at norske borgere er rammet, men situasjon er uoversiktlig, sier Mathias Rongved, pressevakt i Utenriksdepartementet, mandag formiddag.

– Norge står klare til å bidra i hjelpearbeidet, skriver UD på Twitter.

En rekke andre land, deriblant Hellas, Israel og Egypt, har tilbudt sin støtte. EU har varslet at redningsteam fra Nederland og Romania allerede er på vei.

Kjentes over 1.000 kilometer unna

Flere etterskjelv, det sterkeste med styrke på hele 6,6, har kommet i etterkant. Skjelvet rammet hardest sørøst i Tyrkia og nordvest i Syria, men det kunne kjennes så langt unna som i Kairo, over 1.000 kilometer unna. Ritzau skriver at skjelvet ble målt på seismografer så langt unna som Grønland.

Mennesker strømmet ut i gatene i Damaskus og Beirut da skjelvet inntraff. Italia utstedte tsunamivarsel for landets sørkyst etter jordskjelvet, men dette ble raskt trukket tilbake.

I byen Diyarbakir, drøyt 250 kilometer øst for episenteret, lette redningsmannskapene etter overlevende i ruinene av en elleve etasjer høy bygning. Til slutt ba de om stillhet for å få med seg lydene fra de begravde.

De klarte å dra en mann ut, og bar ham på båre forbi hundrevis som fulgte med på redningsarbeidet i ren desperasjon. Mennesker gråt da de innså at deres kjære var fortapt.

Det er i Tyrkia man vet mest om situasjonen, og de åtte hardest rammede provinsene har allerede fått stor bistand fra nasjonale myndigheter.

Millioner av flyktninger

Folk som prøvde å rømme fra det jordskjelvrammede området, skapte trafikkaos og hindret redningsmannskaper. Moskeer åpnet dørene for å gi mennesker ly, idet regionen er rammet av minusgrader og snøvær.

På begge sider av grensen bor det et stort antall flyktninger fra borgerkrigen i Syria, mange av dem under elendige forhold. Bare på syrisk side er det drøyt 4 millioner, i kummerlige forhold og med lite tilgang på helsehjelp. Sykehusene i regionen skal være stappfulle, idet dødstallene har passert 300 og er stigende.

Tyrkia har slått katastrofealarm på nivå fire, mens i Syria har sivilforsvarsgruppa De hvite hjelmene erklært krisetilstand.

Få land er like utsatt for jordskjelv som Tyrkia. I 1999 rammet et jordskjelv med styrke på 7,6 sørøst for Istanbul, og krevde mer enn 17.000 menneskeliv.

(©NTB)

Dette vet vi om jordskjelvet i Tyrkia og Syria

 • Klokka 4.17 lokal tid – 2.17 norsk tid – natt til mandag ble det sørøstlige Tyrkia rammet av et kraftig jordskjelv, som ble målt til 7,8 i styrke.
 • Episenteret var cirka 17,9 kilometer under bakken nær byene Gaziantep og Osmaniye, noen mil fra grensen til Syria.
 • Antallet døde overskrider 1.200 og ventes å stige raskt. Flere tusen er også skadd.
 • Mer enn 1.700 bygninger har rast sammen i Tyrkia, og man frykter at mange er fanget i ruinene.
 • Det er vanskelig å få informasjon fra Syria, men sivilforsvarsgruppa De hvite hjelmene har erklært krisetilstand.
 • Tyrkia har erklært krisetilstand på nivå fire, som også utløser en oppfordring til verdenssamfunnet om bistand. Flere land har tilbudt sin hjelp.
 • Millioner av flyktninger fra Syria og andre krigsrammede områder bor i området som er rammet av skjelvet. Disse bor ofte i kummerlige forhold og har dårlig tilgang til helsehjelp.
 • Jordskjelvet varte i omkring ett minutt og ble etterfulgt av over 40 etterskjelv, hvorav det sterkeste skjedde mandag ettermiddag og måltes til 7,5.
 • Så langt unna som i Kairo kjente man rystelser. I Damaskus og Beirut løp mange mennesker ut i gatene i frykt for at bygninger skulle rase sammen.
 • Været i de jordskjelvrammede områdene er kaldt og vått.
  • (Kilde: Ritzau, AFP)