Annonsere på Transit Magasin
Annonsere på Transit Magasin

Bolsonaro har vendt hjem til Brasil

Jair Bolsonaro kom torsdag hjem til Brasil, der mange håper at den tidligere presidenten vil leve opp til mellomnavnet Messias.

Den ytterliggående høyrepolitikeren tapte valget i oktober 2022 og forlot Brasil alt før etterfølgeren, venstrepolitikeren Luiz Inacio Lula da Silva, var innsatt.

Etter tre måneder i eksil i Florida ble 68-åringen torsdag møtt av tusenvis av tilhengere på flyplassen i Brasilia.

Bolsonaro er tilsynelatende overbevist om å kunne gjenerobre presidentposten i landet, til tross for at han blant annet etterforskes for sin rolle da tilhengere stormet nasjonalforsamlingen og høyesterett i Brasilia 8. januar.

Bolsonaro hevder fortsatt at han tapte valget i oktober 2022 som følge av omfattende fusk, en slående parallell til hendelsene i Washington i januar 2021 der fanatiske tilhengere av Donald Trump stormet Kongressen fordi også han hevdet det samme.

«Tropenes Trump»

Bolsonaro levde også opp til tilnavnet «Tropenes Trump» på flere andre måter da han var president. Han åpnet blant for storstilt hogst og industrialisering i regnskogen i Amazonas og kom med gjentatte hatske utfall mot politiske motstandere og kritikere i inn- og utland.

Som president nektet han å anerkjenne alvoret da koronapandemien rammet Brasil og tok livet av over 700.000 mennesker. Han nektet lenge å bruke munnbind, nektet å innføre koronatiltak og hevdet at vaksine ville gjøre folk til krokodiller.

Smuglet juveler

I taler hyllet han diktatorer og torturister, langet ut mot kvinner, minoriteter og kommunister, lempet på våpenlovgivningen og pleide omgang med militsledere.

Tidligere i måneden ble det kjent at Bolsonaro på ulovlig vis smuglet juveler for flere millioner kroner inn i Brasil i 2019, en gave han og hans kone hadde fått under et besøk i Saudi-Arabia.

Han etterforskes også for flere andre lovbrudd, blant annet for å ha spredt desinformasjon om Brasils valgsystem.

Mektige støttespillere

Dersom han blir funnet skyldig i en eller flere av sakene, kan han bli nektet å stille som kandidat i presidentvalget i 2026. Dersom han får lov til å stille, vil han som sist nyte støtte fra tre mektige grupper i landet, kjent som «boi, bala og bíblia».

Boi betyr okse og representerer landets mektige godseiere, som utgjør den sterkeste lobbygruppen i Brasil.

Bala betyr kule og representerer våpenlobbyen. Brasil er en av verdens største produsenter av håndvåpen og ammunisjon, og under Bolsonaro økte salget kraftig. Bíblia betyr bibel og henspiller på evangelisk kristne.

Ikke opposisjonsleder

I et intervju med Wall Street Journal i februar sa Bolsonaro at han ville vende hjem og lede opposisjonen.

Dagen før han gikk om bord i flyet i Miami sa han det motsatte til en journalist i Florida.

– Jeg vil ikke lede noen opposisjon. Jeg vil hjelpe partiet mitt som en person med erfaring, sa han.

LES OGSÅ

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her

FØLG

1,627FansLik
512FølgereFølg
924FølgereFølg
- Annonse -spot_img

SISTE NYTT