Utreisekurs - HVA TRENGER DU FOR Å FÅ MER UT AV PROSJEKT- OG JOBBREISER TIL DET GLOBALE SØR
Utreisekurs - HVA TRENGER DU FOR Å FÅ MER UT AV PROSJEKT- OG JOBBREISER TIL DET GLOBALE SØR

Google sparker 28 ansatte etter protest mot Israel-kontrakt

Google-ansatte mister jobben etter å ha arrangert markeringer i Googles kontorer i California og New York, mot selskapets kontrakt om kunstig intelligens-tjenester til Israels militære.

Google har sparket 28 ansatte etter en sitt-ned-protest mot teknologigigantens kontrakt om å levere sky-tjenester og kunstig intelligens-tjenester til israelske myndigheter.

Det var tirsdag 16. april at gruppen ‘No Tech for Apartheid’ okkuperte Googles kontorer i California og New York, med som protest mot «Project Nimbus», verdt 1,2 milliarder USD.

Dette melder blant andre Al Jazeera.

Protestene kommer etter at det har blitt avslørt at det israelske militæret (IDF) kan ha brukt kunstig intelligens til å identifisere titusener av innbyggere på Gazastripen som mulige drapsmål, ifølge NTB/Kode24.

Ni av Google-demonstrantene ble arrestert, og nå har flere ansatte fått sparken.

Ifølge Kode24 hevder konsernledelsen i Google at Nimbus-kontrakten bare dreier seg om sivile formål, som israelsk helsevesen og utdanningssektor. TIME Magazine derimot hevder å sitte på papirer som viser at også det israelske militæret IDF er en Google-kunde, og at krigen i Gaza tas inn i den nye kontrakten.

Norske reaksjoner

Også her i Norge kommer det reaksjoner fra tech-fagmiljøet:

«Vi er mange som jobber innen tech som har engasjert oss for fred i Gaza lenge. Men etter at informasjonen om hvordan teknologi og KI brukes til å drepe barn og sivile, var vi flere som følte et sterkt behov for å mobilisere bransjen vår.»

Dette skriver Siri Bruskeland, senior produktsjef i matvareselskapet Oda, i en kronikk i Transit Magasin.

Hun forteller om at KI-systemet Lavender identifiserer for Israel potensielle mål basert på individers tilsynelatende tilkobling til Hamas. Opptil 37.000 individer har blitt identifisert som mål. Tallet avhenger hvor man setter grensen for hva en Hamas-kriger er.

Et annet KI-system, kalt Where’s Daddy, varsler når en mistenkt palestiner (altså et identifisert mål) ankommer hjemmet sitt. Da bomber Israel hele bygningen, uavhengig av om familien er hjemme eller ikke.

«Tech-bransjen ønsker å se på seg selv som upolitiske og nøytrale, men når teknologi utviklet av vår bransje brukes til å drepe sivile mennesker følger det også med et ansvar», skriver Bruskeland i sin artikkel.

— Åpenlys respektløshet fra Google

– Googles mål er tydelige: Selskapet forsøker å knuse meningsmotstanden, bringe sine ansatte til taushet og understreke sin makt over dem, sier Jane Chung, talsperson for No Tech for Apartheid.

«Ved å fortsette sine løgnene viser Google åpenlys respektløshet, og ignorer forbrukere, media, og viktigst av alt, sine arbeidstakere», skriver kampanjen No Tech for Apartheid i en uttalelse den 18. april.

«Google er livredd for oss. De er livredde for at arbeidstakere går sammen og ber om ansvarlighet og åpenhet fra sjefene våre», heter det videre i uttalelsen.

I et blogginnlegg kommer Google-sjef Sundar Pichai med en advarsel til protesterende ansatte:

«Vi en arbeidsplass og våre retningslinjer og forventninger er klare: Dette er ikke et sted for handlinger som forstyrrer medarbeidere eller får dem til å føle seg utrygge, eller et. sted for forsøk på å bruke selskapet som en personlig plattform, om forstyrrende saker eller debattpolitikk».

I et internt notat advarer Google om at «dersom du er en av de få som er fristet til tro at vi kommer til å overse oppførsel som strider mot våre retningslinjer, tro om igjen».

LES OGSÅ

FØLG

1,627FansLik
512FølgereFølg
924FølgereFølg
- Annonse -spot_img

SISTE NYTT