Frontrunner Publishing - enkel og effektiv avis på nett
Frontrunner Publishing - enkel og effektiv avis på nett

Frihandelsavtalen med Hongkong innebærer en forpliktelse for Norge

KRONIKK: Hongkong etterlyser åtte opposisjonelle, og utlyser dusør. Norge må nå ansvarliggjøre motparten i vår frihandelsavtale gjennom en oppsigelse, ellers vil Norge ha sviktet menneskerettighetene.

I en avtale registrert i FN i 1985 ble Hongkong garantert en autonom status. Løfter om politiske rettigheter og handel gikk hånd i hånd.

I 2011 tegnet Norge en frihandelsavtale med Hongkong. En formalisert forpliktelse om en demokratisk utvikling der menneskerettigheter samt politisk og økonomisk frihet legges til grunn, var selvskreven.

Politisk forfølgelse gjennom menneskejakt

For to og et halvt år siden ble samtlige i Hongkongs opposisjon som ønsket å ta på seg politiske verv, arrestert. De fleste har nå sittet over to år i varetekt, uten dom. Men de kommer til å bli dømt, i et rettssystem fra 2020 som er skreddersydd for politisk forfølgelse. Uten jury og med håndplukkede dommere vil de bli funnet skyldig etter en lovtekst som er fordømt av FNs menneskerettighetsråd.

3. juli ble et nytt virkemiddel i bruk: menneskejakt. Åtte opposisjonelle som er i eksil ble etterlyst. De er anklaget for å ha motarbeidet den Beijing-kontrollerte regjeringen fra sine nye vertsland. Med mer enn en million kroner i løsepenger i potten for hver av dem. En dusør som er langt høyere enn for drap og seksuelle overgrep mot barn.

Arrestordren mot de åtte ble umiddelbart fulgt opp med nye anholdelser av demokrati-tilhengere som fortsatt befinner seg i Hongkong. 5. juli ble fire personer arrestert. Anklaget for å true nasjonens sikkerhet gjennom kontakt med en av politikerne som nå er i eksil. Hvem som helst som har hatt kontakt med en av de åtte etterlyste er potensielt medskyldig.

Norges rolle

I et norsk perspektiv bringer dusørene og utformingen av etterlysningsplakatene tankene til okkupasjonstiden. Vi er vitner til hvordan myndighetene i Hongkong nå tar i bruk et økonomisk insentiv i en institusjonalisert og grenseoverskridende jakt på opposisjonen.

FN-løftet om frihet og menneskerettigheter lå til grunn for frihandelsavtalen. Man kan knapt forestille seg et dypere mislighold enn avtalebruddet fra Beijings marionetter i Hongkong. Hvilken verdi har formaliserte avtaler om de videreføres uansett hvilke overtramp som begås?

Etter møtet med sin kinesiske motpart i Oslo i mai fortalte utenriksminister Anniken Huitfeldt at hun hadde tatt opp situasjonen i Hongkong i samtalen. De siste dagers nye og dypere overgrep viser hvor nytteløse slike samtaler er for å påvirke den dystre utviklingen.

Frihandelsavtalen innebærer en forpliktelse for Norge. Om ikke vår regjering ansvarliggjør motparten for sitt mislighold gjennom en oppsigelse, vil Norge ha sviktet menneskerettighetene. Og sviktet innbyggerne i Hongkong.

Denne kronikken er skrevet av Arne Melsom, nestleder i Hongkongkomiteen i Norge.

LES OGSÅ

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her

FØLG

1,627FansLik
512FølgereFølg
924FølgereFølg
- Annonse -spot_img

SISTE NYTT