Frontrunner Publishing - enkel og effektiv avis på nett
Frontrunner Publishing - enkel og effektiv avis på nett

Niger kastes ut av Den afrikanske union etter statskuppet

Den afrikanske union (AU) kaster ut Niger fra samarbeidsorganisasjonen som følge av militærkuppet og ber igjen kuppmakerne om å gjeninnsette presidenten.

(NTB-Reuters) Det skjer etter at den vestafrikanske samarbeidsorganisasjonen Ecowas ba AU-kommisjonen om hjelp til å vurdere de økonomiske, sosiale og sikkerhetsmessige konsekvensene av en militær intervensjon i Niger.

Ecowas har lenge truet kuppmakerne i Niger med militær makt om de ikke gjeninnsetter landets styrtede president Mohamad Bazoum.

Arbeidet med å sette sammen en beredskapsstyrke for en mulig intervensjon har allerede begynt.

AU har oppfordret alle sine medlemsland og det internasjonale verdenssamfunnet til å avstå fra enhver handling som kan legitimere Nigers junta og sier de ikke ønsker innblanding fra aktører eller land utenfor Afrika.

En delegasjon fra Ecowas møtte i helgen både kuppmaker Abdourahamane Tiani og Bazoum i et forsøk på å løse den spente situasjonen i landet. Blokken avviste mandag juntaens forslag på en løsning og sa de sto fast ved kravet om at Bazoum må løslates og demokratiet gjenopprettes.

Bazoum ble styrtet under et militærkupp 26. juli og har siden sittet fengslet.

Fakta om kuppet i Niger

 • Den 26. juli tok medlemmer av presidentens vaktstyrke makten i et militærkupp. President Mohamed Bazoum ble satt i husarrest sammen med sin kone og sønn.
 • Den 30. juli ga den vestafrikanske samarbeidsorganisasjonen Ecowas kuppmakerne en frist på én uke til å gjeninnsette presidenten. Den truet med bruk av militærmakt hvis de ikke gjorde det.
 • Fristen utløp søndag 6. august, men uten at noe hadde skjedd.
 • EU har fordømt kuppet og kuttet budsjettstøtten og sikkerhetssamarbeidet med landet. Ecowas har innført økonomiske sanksjoner og stengt grensene.
 • Ecowas har også gitt ordre om at det skal dannes en beredskapsstyrke som skal stå klar til å rykke inn i Niger.
 • Militærregimene i Mali og Burkina Faso har uttrykt støtte til Nigers nye militærjunta.
 • Nigers juntaleder Abdourahamane Tiani har møtt meglere fra Nigeria, og i helgen sa kuppmakerne at de er åpne for en diplomatisk løsning.
 • Søndag 13. august kunngjorde juntaen at de vil stille Bazoum for retten for høyforræderi. Blir han kjent skyldig, kan det føre til dødsstraff.
 • Niger har 25 millioner innbyggere og er et av verdens fattigste land, Det har opplevd fire kupp siden løsrivelsen fra kolonimakten Frankrike i 1960.
 • Mohamed Bazoum ble valgt til president i 2021 og ble dermed Nigers første demokratisk valgte leder.
 • Niger er en svært viktig samarbeidspartner for USA og Europa i Sahel-regionen, et arnested for ytterliggående jihadister. Landet er også gjennomfartsåre for mange flyktninger og migranter som ønsker å reise til Europa. Det er utplassert både amerikanske og franske soldater i landet.

(Kilde: AFP, NTB)

LES OGSÅ

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her

FØLG

1,627FansLik
512FølgereFølg
924FølgereFølg
- Annonse -spot_img

SISTE NYTT