Frontrunner CMS
Frontrunner CMS

«Sebastian Coe smisker med Orban slik han gjorde med Lukasjenko og Aliev»

KOMMENTAR: Fra et sportslig ståsted var sikkert friidretts-VM i Budapest i Ungarn en stor suksess. Det ble solgt ca. 400.000 billetter og en milliard så sendingene på TV. Det har fått presidenten i Det internasjonale friidrettsforbundet (WA), Sebastian Coe til å ta fram superlativene og skryte av Ungarns sterke mann, statsminister Viktor Orban. Coe mener Orban er klar for sommer-OL i 2036.

Denne artikkelen er del av en serie artikler om demokratiets utvikling i Sentral- og Øst-Europa. Prosjektet er støttet av Fritt Ord, og artiklene publiseres i Transit magasin.

Det er ingen tvil om at den mektige friidrettspresidenten Sebastian Coe ønsker å bli IOC-president. Nåværende IOC-president Thomas Bach er inne i sin siste periode og selv om det ennå ikke er lansert noen etterfølgere, seiler Coe opp som favoritt. 

Neste IOC-president?

Og skulle han ta over for Bach i 2025 (som ifølge IOC-charteret må gå av da) er det han som får ansvaret for å velge OL-vertskap i 2036.

Forholdet mellom Coe og Bach har lenge vært anstrengt, og det førte blant annet til at det tidligere britiske mellomdistansesset ble innvalgt i IOC veldig seint. 

Coe ble president i Det internasjonale friidrettsforbundet (da IAAF, nå World Athletics (WA)) i 2015, men ble IOC-medlem først i 2020.

Hovedårsaken var Coes harde linje mot Russland etter alle dopingavsløringene i kjølvannet av vinter-OL i Sotsji i 2014. 

Thomas Bach har hele tiden vært svært forsiktig med å straffe Vladimir Putin og Russland, både når det gjelder doping og nå i forbindelse med Russlands fullskalakrig i Ukraina.

Sebastian Coe har på den andre siden vært svært tøff mot Russland, også når det gjelder krigen i Ukraina, men allikevel ser det ut som Thomas Bach og Sebastian Coe har en bedre tone seg imellom enn på svært lenge. 

Bach slapper sannsynligvis av siden han ikke trenger å tenke gjenvalg om to år.

Skryter av Orban

Derfor er det påfallende, men kanskje ikke overraskende, at mannen som mange mener har stått fram som et lysende eksempel i kampen mot russisk doping og russisk krigføring nå skryter uhemmet av Ungarns statsminister Viktor Orban etter friidretts-VM i Budapest i uka som er gått.

– Jeg kan ikke huske å ha opplevd en bedre atmosfære i et VM, sa Coe rett etter at VM i Budapest var over.

– Når du skal arranger noe, er det alltid fornuftig å finne eller velge en statsminister som virkelig forstår hva sport dreier seg om, og vi kunne ikke bedt om bedre og mer støtte enn det vi har fått av Viktor Orban, både på nasjonalt og lokalt nivå, fortsatt han.

Og de positive erfaringene i Budapest denne uka har fått Coe til å lansere Budapest som OL-vertskap i 2036.

– Jeg er ikke i tvil om at de greier å stable på beina en god søknad med god støtte fra IOC gjennom dagens søknadsprosess, sa han.

– Jeg oppfordrer dem til å søke.

Dette er noe mer en høflighetsfraser til en statsleder som siden 2010 i økende grad har blitt kritisert for brudd på menneskerettigheter, autoritære holdninger og undertrykking av LGBTQ+personer.

Coe ønsker virkelig at Ungarn en gang i framtiden får OL, gjerne med Orban som hærfører.

Og vi har hørt det før.

Skryt av Lukasjenko

I 2019 var den samme Coe på besøk hos president Aleksander Lukasjenko i Belarus, sammen med daværende og nå avdøde president i Det europeiske friidrettsforbundet (EA), Svein Arne Hansen.

Besøket foregikk etter at Belarus og Lukasjenko hadde arrangert kontroversielle European Games i Minsk og i forkant av The Match, et friidrettsstevne mellom USA og Europa, også det i Minsk.

European Games og The Match var en del av Lukasjenkos plan om å få arrangere sommer-OL.

– Vi føler oss hjemme her, understreket Sebastian Coe under audiensen hos Lukasjenko, ifølge det belarusiske nyhetsbyrået BelTA. 

Møtet fant sted i Minsk.

Ifølge Coe og Hansen var dette stevnet et forsøk på å gjenopplive de kontinentale idrettsarrangementene som ble arrangert under Den kalde krigen, da USA og Sovjetunionen brukte idretten som en forlenget arm av utenrikspolitikken.

– Jeg er overbevist om at du som landets leder og en av verdenslederne deler min oppfatning av at sport kan hjelpe til med å bygge bro mellom nasjoner i en vanskelig tid. 

– Vi setter virkelig pris på at vi kan vise fram friidretten fra sin beste side her i de to kommende dagene, sa Sebastian Coe til Aleksander Lukasjenko.

Dette var selvsagt tanker som den belarusiske diktatoren delte.

– Den gang var friidrettskampen Sovjetunionen og USA et eksempel på en fair og kompromissløs kamp. Men enda viktigere var det at den ble et symbol på et ønske om politisk balanse og fredelig konkurranse mellom datidens stormakter, sa Aleksander Lukasjenko.

– Og jeg er overbevist om at slike idrettskonkurranser også i dag er i stand til å endre den politiske situasjonen til det bedre.

Og ikke nok med det:

– Det er vanskelig for oss å konkurrere med de store landene. Men vi kan for eksempel være vertskap for OL sammen med Ukraina og Russland. Vi har de nødvendige fasilitetene.

– Vi bygger et nasjonalt fotballstadion og et svømmeanlegg. Russland har fotballstadioner som er gode nok. Vi kan arrangere sommer-OL her i Belarus med hjelp fra Russland og Ukraina. De har de fasiliteterne vi mangler, sa Lukasjenko.

Vi vet hvordan det gikk med dette initiativet. 

Nå sitter ukrainere, russere og belarusere i skyttergraver og skyter på hverandre og den olympiske idretten er i fullstendig krise, blant annet fordi IOC ikke greier å si at russere og belarusere er nektet adgang til OL i Paris neste år fordi Russland og Belarus har gått til fullskalakrig i Ukraina.

Betalt av Aliev

Men det stopper ikke der. Eller: Dette var ikke første gang gjorde autoritære ledere en tjeneste.

Coes tilknytning til autoritære ledere og særlig European Games går helt tilbake til tiden da han var leder for London-OL i 2012 og president i Den britiske olympiske komité (BOA).

Etter London-OL ble Lord Coe valgt til formann i den britiske olympiske komité (BOA) og like etter det ble han styreformann i CSM Sports & Entertainment, et datterselskap av Chime Communication, som han tidligere hadde solgt sitt eget konsulentselskap til, for godt over 100 millioner kroner. 

Senere ble han også global rådgiver for Nike og konsulent for Chelsea FC.

Den europeiske olympiske komité besluttet i 2007 å innføre European Games og i 2011 ble det klart hvilke kriterier som gjaldt for å søke.

Myndighetene i Aserbajdsjan mente at Baku var et fint sted å arrangere disse lekene for første gang. 

CSM Sports & Entertainment som allerede jobbet med en OL-søknad for Baku for lekene i 2020 tok i mars 2012 også på seg ansvaret for å utarbeide søknaden til European Games som skulle arrangeres for første gang i 2015.

Sebastian Coe var da leder i et selskap som både jobbet med Bakus OL-søknad og søknaden om å få European Games.

Bakus OL-søknad ble begravet allerede i IOCs første utsilingsrunde i mai 2012, bare tre dager før Baku og Aserbajdsjan skulle arrangere Eurovision Song Contest.

I forbindelse med Eurovision Song Contest i Baku møttes presidenten i Den europeiske olympiske komité (EOC), Patrick Hickey, Aserbajdsjans president Illham Aliev og CSM Sports & Entertainment for å finne ut hvordan Aserbajdsjan skulle få European Games som plaster på OL-såret.

I desember samme år stemte EOC for at Baku skulle få arrangere de første European Games. Sebastian Coe stemte som BOA-president for Baku samtidig som han var styreformann i CSM Sports & Entertainment. Sebastian Coe har avfeid interessekonflikter i denne sammenheng.

Det er et stadig tilbakevendende fenomen at internasjonale idrettsledere lefler med autoritære ledere. Dette gjelder også Sebastian Coe.

Og det ser ikke ut til at han lærer noe annet enn at dette er metoden for å bli valgt til leder i internasjonal idrett, og så får det heller gå som det går med menneskerettighetene til befolkningen i land med sportsglade, autoritære ledere eller land der utøvere dreper andre utøvere på kommando av de samme lederne.

LES OGSÅ

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her

FØLG

1,627FansLik
512FølgereFølg
924FølgereFølg
- Annonse -spot_img

SISTE NYTT