Annonsere på Transit Magasin
Annonsere på Transit Magasin

Fordel Modi etter overlegen BJP-seier i tre delstatsvalg

KRONIKK: Delstatsvalg i India viser at den klare favoritten til å vinne det nasjonale valget i 2024 fortsatt er Narendra Modi.

Dette er et innlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Delta i debatten? Send innlegg til debatt@transitmedia.no.

Knusende. Så kort kan seieren beskrives som Bharatiya Janata Party (BJP), ledet av Narendra Modi, oppnådde da stemmene fra delstatsvalgene i de fire statene Rajasthan, Madhya Pradesh, Chhattisgarh og Telangana ble talt opp sist søndag. BJP vant de tre første overlegent, mens Kongresspartiet tross alt kunne glede seg over en liten seier i sistnevnte. Sammenlignet med valgene i de samme delstatene for fem år siden, viser resultatene en betydelig framgang for BJP og en tilsvarende tilbakegang for Kongresspartiet.

At BJP skulle vinne i den nordvestlige ørkenstaten Rajasthan kom ikke som noen overraskelse. Her har ingen regjeringspartier klart å bli gjenvalgt på tre tiår, og siden Kongresspartiet vant sist gang – i 2018 – var det BJP sin tur denne gangen. Alle exit polls spådde også en tydelig seier til BJP, og det ble bekreftet.

Det var mer spenning knyttet til Madhya Pradesh (MP) og Chhattisgarh, to relativt fattige delstater i det sentrale India. For fem år siden vant Kongresspartiet begge steder, men i MP måtte de gi fra seg makten til BJP i 2020 etter en periode med mye intern partitumult.

Exit polls spådde en jevn kamp, med en liten fordel til BJP i MP og en liten fordel til Kongresspartiet i Chhattisgarh. Men det ble ingen jevn kamp, for BJP vant klart begge steder.

Kongress sliter i de direkte duellene

Kjennetegnende for alle disse tre delstatene – Rajasthan, MP, Chhattisgarh – er at BJP og Kongresspartiet totalt dominerer det politiske landskapet ved valgene. Et valg her er altså en direkte konfrontasjon mellom disse to partiene, og det er svært skuffende for Kongresspartiet å ikke klare å beseire den direkte rivalen i en «one-to-one»-kamp på noen steder.

Det er en skuffelse for partiledelsen og for kandidatene som ikke ble valgt. Dessuten er det skuffende for partistøttespillerne på grasrotnivå, som kanskje begynner å tvile litt på partiets muligheter ved det nasjonale valget i 2024.

I tiden med Modi som statsminister har faktisk Kongresspartiet gjort en ganske god figur ved de mer lokale delstatsvalgene, noe som viste seg i resultatene fra valgene i nettopp Rajasthan, MP og Chhattisgarh i 2018. På den tiden vant Kongresspartiet alle tre steder, men ikke i år.

Hva som er verre, er at fra delstatsvalgene i 2018 til nasjonalvalget bare et halvt år senere, opplevde Kongresspartiet en betydelig tilbakegang i disse tre nordlige delstatene, mens BJP gjorde det svært godt. Hvis dette mønsteret gjentar seg også i 2023-2024 – og det er ganske sannsynlig – ser det ikke bra ut for Kongresspartiets sjanser til å utfordre BJP nasjonalt, for utgangspunktet denne gangen er nå mye dårligere enn for fem år siden.

Det annerledes sør

Kongresspartiets eneste seier kom i den sørlige delstaten Telangana. Denne delstaten er ganske ny og ble opprettet så sent som 2014, som resultat av en årelang sosial bevegelse for selvstendighet. Denne bevegelsens frontfigur K. Chandrashekar Rao – populært bare KCR – ble siden Telanganas første og så langt eneste førsteminister, men etter søndagens stemmetelling måtte han se nederlaget i øynene.

Kongresspartiets seier i Telangana er egentlig ganske spektakulær, for KCR er en ikonisk politiker med lokal stjernestatus, som totalt har dominert politikken i Telangana i nesten et tiår, og som til og med var begynt å utvikle ambisjoner om også å spille en rolle nasjonalt. Likevel kaster de dårlige valgene i nord lange, mørke skygger over Kongress-seieren i sør.

For mens Telangana ganske visst vant, så var det ikke BJP man vant over. For, som i det meste av Sør-India, er BJP også i Telangana en liten politisk aktør uten noe særlig oppslutning. Slik sett rokker nok ikke Kongress-gevinsten i Telangana ved den overordnede fortellingen – som BJP vil gjøre mye for å fremme – at når Kongresspartiet og BJP møtes i direkte duell, da er det BJP som har overtaket.

Slik sett lever BJP nok fint med å ha gjort et relativ dårlig valg i Telangana. Likevel kan det gi grunn til bekymring hos BJP, at valget bekrefter hvor politisk delt India er geografisk sett: for mens BJPs hindunasjonalisme i sin mer aggressive og polariserende form står sterkt i nord- og sentral-India, orienterer velgere i sør (med unntak av Karnataka) seg i helt andre partipolitiske og ideologiske retninger, og ganske få setter kryss ved BJP.

Hat-trick for Modi?

At BJP fortsatt har begrenset oppslutning i det sørlige (og østlige) India kan tross alt gi opposisjonen en smule håp på veien mot valget neste år. Men det blir i stor grad motbakke.

Denne våren samlet nærmere 30 opposisjonspartier seg, med Kongresspartiet i spissen, i en større politisk allianse under akronymet INDIA. Det ble avholdt flere møter, felles politiske standpunkter ble konkretisert, og diskusjoner om konkrete valgallianser ble påbegynt. Men de siste månedene, mens det har vært intens valgkamp i Rajasthan, MP, Chhattisgarh, og Telangana, har INDIA-alliansen fremstått noe inaktiv.

Noen av de andre viktige partiene i alliansen har anklaget Kongresspartiet for å kjøre solo under valgkampen og for å overse hensynet til alliansens mindre partnere. Noen partiledere har også stilt spørsmål ved om Kongresspartiet, i lys av dets dårlige resultat ved delstatsvalgene, overhodet er det rette partiet til å lede INDIA-gruppen.

Lederne for INDIA-partiene skal møtes i Delhi den 6. desember, og her gjelder det å få evaluert, rettet opp, bygget tillit på nytt og se fremover mot 2024 i en fart, ellers kan løpet være over allerede før det har begynt.

Etter valget takket Modi velgerne for hat-tricket, med henvisning til seirene i de tre nordlige delstatene, og uttalte at dette ville legge grunnlaget for enda et hat-trick i 2024, der Modi kan vinne sitt tredje nasjonale valg på rad. Modi har ikke vunnet ennå, men akkurat nå er det fordel Modi.

Nettside | + artikler

Førsteamanuensis ved Sosialantropplogisk intstitutt (UiO).

LES OGSÅ

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her

FØLG

1,627FansLik
512FølgereFølg
924FølgereFølg
- Annonse -spot_img

SISTE NYTT