Frontrunner Publishing - enkel og effektiv avis på nett
Frontrunner Publishing - enkel og effektiv avis på nett

Skjebnetime for Ukraina i EU

EU-toppmøtet denne uka kan bli skjebnesvangert for Ukraina. Ungarns statsminister Viktor Orban truer med veto på fire avgjørende punkter.

Grønt lys til forhandlinger om EU-medlemskap og en stor sekk med penger. Det er løftene EU har signalisert til Ukraina.

På årets siste EU-toppmøte torsdag og fredag skulle dette bankes igjennom. Men en reell nervøsitet har begynt å bre seg i Brussel.

For vedtakene krever enstemmighet. Nå står det 26 mot 1.

Urokkelig

Igjen er det EUs «enfant terrible» som sørger for spenningen.

Nei, nei, nei, sier Viktor Orban når det gjelder medlemskapsforhandlinger med Ukraina.

En åpen EU-dør skulle være en saftig gulrot for Ukraina – og samtidig en piskesnert til Russland. Selv om det er høyt opp og trolig veldig langt fram til et faktisk medlemskap, kunne det gitt ukrainerne et håp gjennom en ny, mistrøstig krigsvinter.

Men Ukraina «er ikke rede», har Orban, som regnes som Russlands beste venn i EU, slått fast igjen og igjen. Trass i tungt press fra blant andre EU-president Charles Michel og Frankrikes president Emmanuel Macron har han vært urokkelig.

Blant annet har Orban fått nasjonalforsamlingen i Ungarn, der hans parti Fidesz har absolutt flertall, til å vedta en resolusjon som nekter ham å si ja til Ukraina-forhandlinger.

LES OGSÅ: Viktor Orbáns merkelige fiendskap mot Ukraina

Nei til budsjettstøtte

Også når det gjelder å kaste en livbøye til Ukraina på 50 milliarder euro i budsjettstøtte, drøyt 585 milliarder kroner, over fire år, sier Orban bastant nei.

På en pressekonferanse fredag slo EUs handelskommissær Valdis Dombrovskis fast at det haster med å få vedtatt pakken slik at utbetalingene kan starte tidlig neste år. Ukraina trenger sårt midlene for blant annet å kunne lønne lærere og sykepleiere.

– Ukraina står overfor en finansiell avgrunn neste år. Vi må leve opp til løftet om å støtte Ukraina så lenge det trengs, sa Dombrovskis.

Allerede i februar neste år kan det være slutt på pengene.

– Vi har ikke tid til noe spill om dette, sa Tysklands utenriksminister Annalena Baerbock i forrige uke.

Orban sier også nei til å gi Ukraina 20 milliarder euro i militær støtte og til å utvide sanksjonspakken mot Russlan

– Svært, svært alvorlig

Eksperter peker på at det Orban nå gjør, er svært alvorlig, ikke bare for Ukraina, men også for Europa.

– EUs troverdighet står på spill, sier forskningssjef Fredrik Löjdquist ved Stockholms senter for Øst-Europa-studier til Sveriges Radio.

– Men det som er enda mer alvorlig, er at det som står på spill, er vår evne til å sikre at Ukraina lykkes. Dersom vi ikke gjør det, vil Putin lykkes. Da står hele Europas framtid på spill, sier Löjdquist.

Det samme sier en høytstående EU-diplomat til nyhetsbyrået AFP:

– Det er svært viktig at EU viser klar og full støtte til Ukraina. Den meldingen er ikke bare for Moskva, men også for Washington og Kyiv. Vi er ved et vendepunkt, sier diplomaten.

Søndag snakket Orban og Ukrainas president Volodomyr Zelenskyj sammen i et knapt halvminutt i Buenos Aires under innsettelsen av Argentinas nye høyrepopulistiske president Javier Milei.

Tirsdag skal Zelenskyj møte USAs president Joe Biden i Det hvite hus i Washington.

LES OGSÅ: Viktor Orbán har fått det som han vil med økonomien. Nå vil han kontrollere sinnet til borgerne

Tvil om strategi

I Brussel er det blitt spekulert i om Ungarn spiller høyt for å få EU til å frigjøre milliarder av euro i koronastøtte som er blitt holdt tilbake på grunn av manglende rettsreformer.

Men dette ble heftig avvist av Ungarn. Og stadig flere EU-diplomater tviler på at det faktisk er Orbans strategi.

For Ukraina gjør det ikke saken enklere at det amerikanske Senatet foreløpig har stanset president Joe Bidens foreslåtte hjelpepakke med nye bevilgninger om militær støtte til Ukraina.

En fersk studie fra Kiel Institute viser også at løftene om støtte til Ukraina, både økonomisk og militært, har falt med med 90 prosent på ett år.

– Våre tall bekrefter inntrykket av en mer tvilende holdning hos giverne de siste månedene, sier forskningssjef Christof Trebesch.

(©NTB)

LES OGSÅ

FØLG

1,627FansLik
512FølgereFølg
924FølgereFølg
- Annonse -spot_img

SISTE NYTT