Frontrunner CMS
Frontrunner CMS

Atlanterhavet var verdens dødeligste sjørute i 2023

KOMMENTAR: Det er lite fokus på Middelhavet, som i 2023 så sitt dødeligste år siden 2017. Men det er enda mindre fokus på Atlanterhavet som omfavner noen av nordmenns mest kjærkomne ferieparadis som Kanariøyene jo er. 

Dette er et innlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Delta i debatten? Send innlegg til debatt@transitmedia.no.

2023 har vært det dødeligste året ved de spanske grensene: 6618 mennesker har dødd i forsøket på å krysse dem. Det er den spanske organisasjonen Caminando Fronteras som melder dette i en ny rapport.

18 mennesker dør i gjennomsnitt hver dag på grunn av grensekontrollpolitikk i dette området, mens vi ligger på strendene med paraplydrinker og badelaken.

Kanariøyveien forblir dermed verdens dødeligste aktive sjørute med 6007 ofre registrert i 2023. Det er selvsagt svært underrapportert på denne enorme sjøstrekningen – mørketallene antas store både på Atlanterhavet og Middelhavet.

“Det pågår en massakre langs grensene til Spania», sier Helena Maleno, leder for Caminando Fronteras.

Følgende er registrert på Atlanterhavet: 

  • Totalt 84 ulike båter forsvant på vei mot Kanariøyene uten at noen overlevde til å fortelle historien. Den største, med 300 personer ombord.
  • Månedene juni og oktober var de mest dødelige, med henholdsvis 1197 og 2370 ofre.
  • Folk fra 17 forskjellige land har mistet livet i forsøket på å nå kysten av Spania. En tragedie av internasjonal dimensjon.
  • Blant landene disse menneskene kommer fra er Algerie, Bangladesh, Kamerun, Elfenbenskysten, Gambia, Mali, Marokko, Palestina, Kongo, Senegal, Syria, Sudan, Jemen og Tunis. 
  • Totalt mistet 363 kvinner og 384 barn livet. Hele familier har sunket til bunnen av havet.

Mens mediene bare klarer å forholde seg til flash-reportasjer fra én krise av gangen (og knapt nok det) omkommer våre medmennesker rett utenfor strender med karaokebarer og happy hour!

Vi skal aldri kunne svømme utenfor Kanariøyene og i Middelhavet igjen og påstå at vi ikke visste at vi kjølte oss ned i noens grav.

LES OGSÅ

FØLG

1,627FansLik
512FølgereFølg
924FølgereFølg
- Annonse -spot_img

SISTE NYTT