Frontrunner CMS
Frontrunner CMS

WEF-rapport: Klimaendringer vil forårsake millioner av dødsfall innen 2050

(NTB-AFP) Klimaendringene vil forårsake flere millioner dødsfall i de kommende tiårene, samt alvorlige sykdommer og økte helsekostnader, ifølge en ny rapport.

Rapporten ble lagt fram i forbindelse med Verdens økonomiske forum (WEF) i Davos og viser at klimaendringer kan forårsake opptil 14,5 millioner dødsfall på verdensbasis innen 2050. For verdens helsetjenester vil kostnadene øke med til sammen 1100 milliarder dollar.

Rapporten fra WEF og konsulentfirmaet Oliver Wyman ser på seks hovedkonsekvenser av klimaendringene: Flom, tørke, hetebølger, tropiske stormer, skogbranner og stigende havnivå.

Flom alene vil føre til 8,5 millioner dødsfall innen 2050, ifølge rapporten – ikke bare direkte, men også indirekte gjennom avlingsødeleggelser, økt omfang av smittsomme sykdommer og høyere luftfuktighet, som kan føre til luftveissykdommer.

Flere sykdommer

Rapporten venter at tørke vil føre til 3,2 millioner dødsfall. Det er først og fremst på grunn av de langsiktige konsekvensene som dårligere vannkvalitet og mindre dyrkbar jord vil ha på barnedødeligheten.

Videre vil hetebølger føre til rundt 1,6 millioner dødsfall innen 2050, da særlig blant eldre mennesker.

Rapporten forutser også en økning i sykdommer og arbeidsuførhet. Varmere temperaturer kan for eksempel få mygg til å spre seg betydelig, noe som vil gjøre at malaria, denguefeber og zika-infeksjoner blir mer vanlig i Europa og USA.

Hardest rammet

Samlet sett er det imidlertid regioner i Afrika, Midtøsten og Asia som ifølge rapporten vil bli særlig påvirket av helsekonsekvensene av klimaendringer. Asia-Stillehavsregionen er den som ventes å bli hardest rammet av flom, som rapporten spår vil forårsake flest dødsfall.

Rapporten baserer seg på FNs klimapanels (IPCC) scenario for en middels temperaturøkning på verdensbasis innen 2100. Dette scenarioet går ut på at gjennomsnittstemperaturen vil øke med 2,7 grader.

Konklusjonene fra rapporten skal torsdag diskuteres på WEF, der en rekke verdensledere og andre innflytelsesrike personer er samlet.

(©NTB)

LES OGSÅ

FØLG

1,627FansLik
512FølgereFølg
924FølgereFølg
- Annonse -spot_img

SISTE NYTT