Frontrunner Publishing - enkel og effektiv avis på nett
Frontrunner Publishing - enkel og effektiv avis på nett

Fritt Ords Pris til krigs- og pressefotograf Harald Henden

Stiftelsen Fritt Ords Pris for 2024 tildeles krigs- og pressefotograf Harald Henden for "modig og kompromissløs dokumentasjon av kriger, konflikter og naturkatastrofer i over tre tiår".

– Det betyr utrolig mye for meg å få prisen. Jeg er veldig glad for at Fritt Ords Pris for første gang går til en stillsfotograf. Det fremhever den viktige jobben krigs- og pressefotografer gjør i verdens urolige områder, og er en heder til alle. Hvis vi ikke har uavhengige vitner til stede i en konflikt, er det lettere for soldater og sivile å begå overgrep om situasjoner og omstendigheter tillater det, sier Harald Henden.

Harald Henden (63) har reist til frontlinjer og konfliktområder over hele verden for å fotografere viktige nyhetshendelser – alltid med sivilbefolkningen for øye — og ofte med stor risiko for eget liv.

«De pågående krigene i Ukraina og Gaza aktualiserer betydningen av fotodokumentasjon for å avdekke krigens virkninger på bakken og brudd på folkeretten», skriver Fritt Ord i sin pressemelding. «Harald Henden har uredd gått inn i uforutsigbare og farlige områder for å bli et førstehåndsvitne til det som skjer.»

For krigsfotografer og fotojournalister handler det ofte om å være så tidlig ute som mulig for å få best tilgang til usensurert dokumentasjon av hva som skjer når konflikter utvikler seg.

– I en urolig tid hvor myndigheter og andre aktører benytter seg av desinformasjon og propaganda, vil Fritt Ord med denne prisen rette oppmerksomheten mot nettopp troverdigheten til krigs- og pressefotografer som jobber på bakken og bidrar med pålitelig informasjon, sier Fritt Ords styreleder Grete Brochmann.

(Artikkel fortsetter etter foto.)

«Nyfødt og drept». Kabul, Afghanistan, 1995. Foto tatt og valgt av Harald Henden.

Fotojournalistikk fra Midtøsten

Harald Henden har vært tett på den langvarige konflikten mellom Israel og Palestina i flere tiår. I 2001 ble han skutt i hodet i Ramallah på Vestbredden mens han dekket det israelske valget, og han hadde flere reiser til Gaza og Vestbredden bak seg før han dokumenterte Gaza-krigene mellom Israel og Palestina i 2008–2009, 2012 og 2014 – de to siste gangene inne fra Gaza.

Harald Henden reiste tilbake til Midtøsten for å dekke krigen mellom Hamas og Israel i 2023 med den hensikt å dra inn i Gaza hvis det hadde vært mulig.

– Det er kritisk for informasjonstilgangen at Israel har stengt adgangen for internasjonal presse i Gaza under den pågående krigen. Palestinske fotojournalister og sivile som dokumenterer inne i Gaza i dag, gjør en helt avgjørende jobb med livet som innsats, sier Grete Brochmann.

Harald Henden reiste til Kyiv i Ukraina allerede før Russlands fullskalainvasjon 24. februar 2022 for å dokumentere opptakten til invasjonen og angrepene i dagene som fulgte. Han har siden krigen startet vært på seks reportasjeturer til Ukraina fra januar 2022, og han har dokumentert lidelsene og skjebnen til soldater og sivile på steder som Dnipro, Zaporizjzja, Izium, Bakhmut, Donbass og Kharkiv.

LES OGSÅ: Russland-ekspert Julie Wilhelmsen tildeles Fritt Ords pris for 2023

(Artikkel fortsetter etter foto.)

«Kjærtegn». Sierra Leone, 2000. Foto tatt og valgt av Harald Henden.

Fritt Ords Pris er Stiftelsen Fritt Ords høyeste utmerkelse. Prisvinneren mottar et pengebeløp på kr 500 000 og får en statuett signert Nils Aas. Prisen deles ut i Oslo tirsdag 7. mai 2024.

LES OGSÅ

FØLG

1,627FansLik
512FølgereFølg
924FølgereFølg
- Annonse -spot_img

SISTE NYTT