Webinar about Norec’s grant for exchange cooperation
Webinar about Norec’s grant for exchange cooperation

Georgia: Offentlig ansatte presset til å delta i regjeringsvennlig demonstrasjon

Mandag kveld arrangerte den georgiske regjeringen en demonstrasjon til støtte for lovforslaget om «utenlandsk agent». Nå kommer stadig flere bevis på at deltakerne følte seg tvunget til å delta.

(Blankspot.se) Etter to uker med pågående protester og kritikk mot lovforslaget om «utenlandsk agent», organiserte regjeringen en motdemonstrasjon til forsvar for loven.

I følge regjeringskilder var over 100.000 demonstranter til stede, men etter bildene å dømme var demonstrasjonen mindre enn de markeringen som var mot loven, hvor av ulike kilder oppgis den største til å være mellom 20.000 og 100.000 (det er mangel på verifiserbar informasjon om hva som er riktig).

Det var etter at det georgiske regjeringspartiet Georgisk Drøm i begynnelsen av april annonserte at de vil gjennomføre lovforslaget om «utenlandsk agent» at protestbevegelsen skjøt fart. 

Siden den gang har regjeringskritiske demonstrasjoner vokst i styrke, og har også tidvis blitt møtt med politivold.

Lovforslaget anses av opposisjonen å ha blitt importert fra Russland, der en lignende lov har eksistert siden 2012. Det har ført til en systematisk avvikling av det frie sivilsamfunnet i Russland. Nå frykter motdemonstrantene at innføringen av loven i Georgia vil bety det samme for dem.

Allerede i mars i fjor forsøkte Georgisk Drøm å innføre lovforslaget. Så ble det stoppet av en kombinasjon av enorme motprotester kombinert med skarp kritikk fra Vesten.

Busslaster på vei til Tbilisi mandag 29. april. Foto: Screenshot från video av Rowan Twine

LES MER: Demonstrasjonene i Georgia fortsetter å vokse i både størrelse og styrke når de nå går inn i sin tredje uke. Rasmus Canbäck finner forklarer hva som skjer.

Tvinges til å demonstrere

Mandag arrangerte regjeringen en støttedemonstrasjon for loven. Bilder fra motorveiene som fører til hovedstaden, Tbilisi, viste hele dagen busslaster med mennesker fra hele landet som ankom hovedstaden med regjeringsvennlige demonstranter.

Flere georgiske medier rapporterte at kommunale kontorer ble beordret til å sende minst 800 mennesker fra sine lokalsamfunn til hovedstaden.

Dette bekreftes av en rekke utsagn fra demonstranter som ble fraktet inn. Mengder med skjermdumper fra chat-samtaler og tekstmeldinger viser at kommunalt og statlig ansatte enten har blitt lokket med ytelser, eller oppfordret til at de «må gå».

Screenshot fra en sms-konversation: ”Spør etter de i vårt nabolag som vil delta. Transport og mat er gratis”.

Blankspot.se har snakket med «Micheil» (som egentlig heter noe annet) som sier han ble tilbudt penger for å delta i motdemonstrasjonen.

– Jeg ble kontaktet av en person fra kommunen som tilbød meg 100 lari (ca. 400 SEK) for å reise til Tbilisi. Det er en spøk. Hvorfor skulle jeg delta på sirkuset deres, sier Michel.

Tvangsmetoden med å sende demonstranter inn i Tbilisi har også fått kritikk fra opposisjonsstyrte kommuner. I byen Kutaisi, for eksempel, har opposisjonspolitiker Giorgi Kiladze markert seg mot Georgisk Drøm, og oppfordret dem til å presse statsansatte til å dra til hovedstaden.

Uvanlig tale

Den georgisk-russiske oligarken, og grunnleggeren av Georgisk Drøm, Bidzina Ivanishvili holdt en tale under motdemonstrasjonen mandag. I 2021 trakk han seg ut av politikken og har holdt seg i kulissene bak regjeringen, men er ansett for å ha stor innflytelse.

Ved årsskiftet gjorde Bidzina Ivanishvili et offentlig comeback. Det har blitt sett på som et forsøk på å forene Georgisk Drøm før parlamentsvalget til høsten, og vise lederskap for regjeringen.

Bidzina Ivasisjvili holder her sin tale mandag kveld. Foto: Tamar Shvelidze / OC Media

Under sin tale mandag fremstilte han de utenlandsfinansierte sivilsamfunnsorganisasjonene som landets fiender og kritiserte en utvikling der LHBTQ-personer får utvidede rettigheter.

– Vi forsøkte å innføre utenlandsk agent-loven i fjor fordi store deler av samfunnet har blitt villedet. Vi må også bry oss om viktigheten av stabilitet. I dag (på plass) blir ikke folk villedet, og støtter georgisk lov om åpenhet. Noen spør hvorfor vi ikke kan vente med å innføre bistandslovene og LHBTQ-lovene etter valget – men nei, vi kunne ikke vært i fred hvis lovene venter, sa Bidzina Ivanishvili.

Han fortsatte med å understreke at strategien er å slite ut sivilsamfunnet før valget til høsten.

– Vi tvinger dem (opposisjonen) til å bruke energien de planla å legge inn i valget. Nå bruker de det helt unødvendig ved å gå ut i gatene. De svekkede agentene («agentura» på engelsk) vil derfor utmattes. Så denne tiden ble nøye valgt for å bringe frem LHBTQ- og sivilsamfunnslovene. Vi vil ikke stoppe, sa Bidzina Ivanishvili.

Han sa også at Georgisk Drøm vil motarbeide og straffe det viktigste opposisjonspartiet etter valget.

– Etter valget vil vi få muligheten til å gi United National Movement (opposisjonspartiet) den harde politiske og juridiske dommen den fortjener […] Etter valget vil United National Movement strengt svare for alle forbrytelsene den har begått mot den georgiske staten og det georgiske folket i løpet av to tiår, sa Bidzina Ivanishvili.

Lovforslaget har fått sterk kritikk fra EU-parlamentet samt EUs rådspresident Charles Michel. Begge har indikert at Georgias EU-kandidatstatus vil bli betydelig forvansket  dersom lovforslaget blir vedtatt.

Menneskerettighetsorganisasjoner, som Freedom House, mener at lovforslaget er forskjellen mellom et land som beveger seg i en demokratisk retning og et som beveger seg i en autoritær retning.

Denne artikkelen ble først publisert på Blankspot.se og gjengitt i Transit Magasin under Creative Commons-lisens BY-NC-ND 2.5 SE. Artikkelen er oversatt fra svensk til norsk av Terje Karlsen. Støtt opp om et leserfinansiert Blankspot: Donér månedlig eller et engangsbeløp, slik at Blankspot kan fortsette å rapportere.

Blankspot, logo
Rasmus Canbäck
+ artikler

Rasmus Canbäck er frilansjournalist som jobber for det svenske reportasjemagasinet Blankspot.

LES OGSÅ

FØLG

1,627FansLik
512FølgereFølg
924FølgereFølg
- Annonse -spot_img

SISTE NYTT