Webinar about Norec’s grant for exchange cooperation
Webinar about Norec’s grant for exchange cooperation

Fafo: Arbeidsinnvandring er nødvendig for å sikre nok arbeidskraft

En befolkningsundersøkelse gjennomført av Respons Analyse for Fafo viser at 6 av 10 mener at arbeidsinnvandring er nødvendig for å sikre nok arbeidskraft i Norge.

Undersøkelsen fra Rspons Analyse viser at det i liten grad er bekymring for at arbeidsinnvandrere kan presse svake grupper ut av arbeidslivet eller gjøre det vanskeligere for norsk ungdom å få seg jobb.

Siden EU-utvidelsen i 2004 har Norge hatt den største innvandringsbølgen noensinne. Om lag 200 000 arbeidstakere fra land i Sentral- og Øst-Europa jobber her i landet. Dette har ikke ført til negative holdninger i befolkningen.

Tvert imot svarer over halvparten (55 prosent) at arbeidsinnvandrere er flinke fagfolk. Det er også 1 av 3 som mener at arbeidsinnvandringen sikrer bosetting i distrikts-Norge.

– Vi stilte de samme spørsmålene i 2019, og det er kun små forskyvninger i svarene. De positive holdningene til arbeidsinnvandrerne har derfor holdt stand de siste fem årene, sier seniorforsker Anne Mette Ødegård i Fafo.

Høyt utdannede er mest enig i at arbeidsinnvandring er nødvendig for å sikre nok arbeidskraft. Eldre, de med kort utdanning og uorganiserte arbeidstakere er mer enig i at arbeidsinnvandrere gjør det vanskeligere for norsk ungdom å komme inn i arbeidslivet enn andre grupper.

Fafos måling er gjennomført av Respons analyse og spørsmålene ble stilt til et representativt utvalg av befolkningen med 1003 respondenter i perioden 16–27.mai 2024.

LES OGSÅ

FØLG

1,627FansLik
512FølgereFølg
924FølgereFølg
- Annonse -spot_img

SISTE NYTT