Frontrunner CMS
Frontrunner CMS

Sprengt kapasitet ved norskdrevet feltsykehus i Gaza

Kapasiteten ved det norskdrevne feltsykehuset i Rafah er sprengt etter at Israel beordret evakuering av det europeiske sykehuset i Khan Younis.

– Det europeiske sykehuset i Khan Younis er ikke lenger i drift, alle ble evakuert i går, forteller utenlandssjef Jørgen Haldorsen i Røde Kors til NTB.

– Den internasjonale Røde Kors-komiteen (ICRC) har hatt et kirurgisk team ved sykehuset i Khan Younis i flere måneder, og vi har også hatt folk innom der med jevne mellomrom, forteller han.

Over 270 pasienter var onsdag ifølge Verdens helseorganisasjon (WHO) evakuert fra sykehuset, og mange av dem er flyttet til Røde Kors-feltsykehuset i Rafah.

– Der er kapasiteten helt sprengt, forteller Haldorsen.

Norske helsearbeidere

Helsearbeiderne ved det norskdrevne feltsykehuset jobber døgnet rundt for å behandle krigsskadde og syke.

Tre norske helsearbeidere befant seg onsdag på sykehuset, men to av dem skal etter planen forlate Gaza torsdag.

– Vi hadde 13–14 på det meste, og i august kommer en ny gruppe med norske helsearbeidere, forteller Haldorsen.

Svært risikabelt

Israel har gjentatte ganger i løpet av krigen beordret tvangsevakuering av sykehus. Å flytte på alvorlig syke og krigsskadde pasienter er svært risikabelt, understreker han.

– Det hersker det ingen tvil om. Selv i Norge er det vanskelig å flytte på kronisk syke og kritisk skadede, så tenk deg hvordan det er i en krigssone, sier Haldorsen.

– Partene har et ansvar for å beskytte sykehus, helsearbeidere og pasienter, understreker han.

Tom for adjektiver

Haldorsen ønsker ikke å si hvorvidt Israel oppfyller sine forpliktelser til å beskytte sykehus, helsearbeidere og pasienter, men beskriver den generelle situasjonen på Gazastripen som forferdelig.

– Jeg har gått tom for adjektiver, sier han.

Israel beordret masseevakuering av Khan Younis mandag, og rundt 250.000 livredde palestinere har ifølge FN siden flyktet fra byen.

Mange av dem hadde akkurat vendt tilbake fra Rafah-området lenger sør, som Israel tidligere i krigen omtalte som en trygg sone.

(©NTB)

LES OGSÅ

FØLG

1,627FansLik
512FølgereFølg
924FølgereFølg
- Annonse -spot_img

SISTE NYTT