Utreisekurs - HVA TRENGER DU FOR Å FÅ MER UT AV PROSJEKT- OG JOBBREISER TIL DET GLOBALE SØR
Utreisekurs - HVA TRENGER DU FOR Å FÅ MER UT AV PROSJEKT- OG JOBBREISER TIL DET GLOBALE SØR

E-valg i Namibia, hvorfor ikke i Norge?

28. november ble det avholdt valg i Namibia – et valg som også var Afrikas første e-valg.

Opposisjonen i Namibia protesterte mot bruken av de indiske e-valgautomatene. Opposisjonen påstod at mangelen på papir ville åpne for valgjuks.  Men Den afrikanske union (AU) ga skryt til gjennomføringen av valget, og AU har beskrevet det som et fritt og åpent valg.

Namibia er et av verdens tørreste land, og tynt befolket. Landet ble selvstendig i 1990, og sliter med enorme inntektsforskjeller. Kilde: Globalis.no
Namibia er et av verdens tørreste land, og tynt befolket. Landet ble selvstendig i 1990, og sliter med enorme inntektsforskjeller. Kilde: Globalis.no

Omlag 1,2 millioner namibiere kunne stemme i valget, med nær 4.000 elektroniske stemmestasjoner spredd over hele landet. Valgdeltagelsen var på 72 %.

Lederen for AUs observatørgruppe, ambassadør Fatuma Ndangiza, beskrev valget som «fredfullt, fritt for vold og skremsler». Men hun fremholdt at «valgstasjonene kan forenkles og at valgansatte kan bli bedre trent i hvordan valgautomatene brukes».

Valget endte med at Namibias regjerende parti Swapo vant valget og partileder Hage Geingob vant presidentvalget. Partiet vant med 87 % av stemmene.

Det er 25 år siden Namibias første demokratiske valg, og dette er det femte valget siden landet ble uavhengig fra Sør-Afrika i 1990.

E-valg i Namibia men ikke i Norge

De siste to stortingsvalgene har vi hatt forsøk med valg over internett, men i juni 2014 besluttet Kommunal- og moderniseringsdepartementet at forsøk med valg over internett ikke skal videreføres.

Det har vært gjennomført forsøk ved valgene i 2011 og 2013. Les mer om nedleggelsen av e-valgprosjektet hos KMD.

Politisk uenighet om ordningen skal være årsaken til at departementet setter ned foten: «Når det ikke er et bredt politisk ønske om å innføre internettstemmegivning, har regjeringen konkludert med at det ikke hensiktsmessig å bruke penger og tid på flere forsøk», står det i pressemeldingen. Les gjerne denne saken hos Aftenposten.

I Norge gikk forsøket ut på at befolkningen skal avgi sine stemmer over internett. I Namibia avholdt man et papirløst valg, hvor velgerne uansett måtte møte i stemmelokalet, men stemmene ble avgitt på valgautomater.

Hvorfor klarer man å gjennomføre e-valg i Namibia samtidig som forsøksprosjektet i Norge avvikles?

 

LES OGSÅ

FØLG

1,627FansLik
512FølgereFølg
924FølgereFølg
- Annonse -spot_img

SISTE NYTT