Sumaya Jirde Ali. Foto: Minotenk / Ellen Reiss

”Med diktsamlingen ønsker jeg å sparke i gang en mer nyansert debatt om det å være ung muslim i Norge. Denne identiteten rommer så mangt, og det er det jeg vil vise med mine dikt.”

Sumaya Jirde Ali (19) er ute med diktsamlingen Kvinner som hater menn. I diktene tar hun utgangspunkt i egne erfaringer og gjør en poetisk utforsking av temaer som likestilling, kjærlighet, tilhørighet, religiøsitet og rasisme. Samlingen gjenspeiler hennes samfunnsengasjement og tydelige stemme i den offentlige debatten. Diktene er undrende, kritiske, humoristiske og provoserende. Teknopol.blog har fått tillatelse til å gjengi et av diktene fra den nye diktsamlingen hennes.

Diktsamlingen Kvinner som hater menn lanseres på Litteraturhuset i Oslo 14. november kl 17:00 og på Stormen Bibliotek i Bodø 18. november kl 14.00.


Jeg pakker meg inn i

Annonse
Arabiske filmdager viser det beste fra og om den arabiske verden.  Festivalens 11. utgave blir heldigital og går av stabelen 11.–17. mars på digital.arabiskefilmdager.no.
Arabiske filmdager 11.-17.mars

min dyre, komfortable

pelskåpe

av vestlig kultur

Synger ”Ja vi elsker”

framfor Soomaliyey Toos Toos

Jeg prater norsk ute

norsk inne

norsk overalt

Jeg kjøper klær fra BIK BOK

Hijab fra Cubus

Spiser brødskive med ost

drikker Tine melk til frokost

Taco på fredag

Kims til kos

Jeg går når jeg sier jeg skal gå

og kommer

når jeg sier jeg skal komme

no more African-time

Hver 17. mai stirrer jeg

på alle bunadene

Jeg går tur frivillig; naturen er ikke til pynt!

Lørdagene

tilhører stappfulle kafeer

Jeg brenner fort en 200-lapp

Mamma hadde ristet på hodet

Jeg legger det ut på Instagram

Overfladisk

slik det skal være.


Sumaya Jirde Ali

Sumaya Jirde Ali er 19 år og er en av høstens mest omtalte samfunnsdebattanter.  Hun kommer fra Bodø og Somalia. Familien hennes flyttet til Bodø i 2005 da hun var seks år gammel.

Hun er spaltist i Klassekampen og redaksjonsmedlem i tidsskriftet VOKS. Gjennom debattinnlegg i aviser og på nett har hun fått mye oppmerksomhet. Hun har utfordret statsminister Erna Solberg på Twitter og vært i debatt mot Sylvi Listhaug på NRK Debatten. Hun har blitt drapstruet for sine ytringer og må nå gå med voldsalarm.

I år har Sumaya Ali allerede vunnet Radikal Portals skrivekonkurranse om arbeidsliv, der hun deltok med et dikt om rasisme. Hun var nominert til Plans jentepris 2017 og hun er nominert til Årets Bodøværing 2017.

Nylig hadde hun et bidrag i antologien Skal liksom liksom-passet ditt bety noe, utgitt av Minotenk. Hvor lenge må jeg være takknemlig? heter Sumaya Jirde Alis tekst der, og handler om trusler og hets mot henne og andre minoritetskvinner som ytrer seg offentlig. Og nå er hun ute med en egen diktsamling, utgitt av Minotenk / Frekk forlag.

Annonse
Kjære leser, når du først er her: Transit Magasin har ingen millionærer i ryggen, og vi er helt avhengig av støtte fra våre lesere. Å bli abonnent koster kun 83 kroner i måneden hvis du kjøper for ett år. Pengene går direkte til mer kritisk journalistikk om internasjonale spørsmål.
Du får tilgang til alt innhold - PLUSS (+)