Annonsere på Transit Magasin
Annonsere på Transit Magasin

Økodyrking er verre for klimaet, ifølge ny forskning

Illustrasjonsfoto: Pixabay

Klimafotavtrykket for økologisk dyrket mat er mye høyere enn fra konvensjonell dyrking, mener forskere. En viktig forklaring er arealbruken.

Disse konklusjonene trekkes i en fersk internasjonal undersøkelse som er publisert i tidsskriftet Nature. Chalmers Tekniska Högskolan (CTH) i Göteborg har deltatt i forskningen.

Noen eksempler tatt fra Sverige viser til dels betydelige forskjeller mellom økodyrking og konvensjonell dyrking. Økologiske erter hadde 50 prosent større klimapåvirkning enn konvensjonelt dyrkede erter, mens hvetedyrking viste enda større forskjell i økodyrkingens disfavør, hele 70 prosent.

På grunn av at kunstgjødsel ikke er lov å bruke i økologisk jordbruk behøves det større areal for å oppnå samme mengde avling. Derfor blir klimapåvirkningen større.

En indirekte effekt

Forskerne som har deltatt i den nye studien har utviklet en ny metode for å beregne klimapåvirkningen fra arealbruk. Denne metoden kalles “CO2-kostnad”, og innebærer at det tas hensyn til hvor mye karbon som finnes lagret i skogene, og som slippes ut som CO2 ved avskoging.

– Større arealbruk i økologisk dyrking fører indirekte til større utslipp av CO2 fra avskoging, sier Stefan Wirsenius. Han er forsker på Chalmers i Göteborg, og en av de ansvarlige for studien.

– Ettersom verdens matproduksjon henger sammen gjennom handel, påvirkes avskogingen som for eksempel skjer i tropene av hvordan vi utnytter svensk landbruksareal. Hvis vi legger beslag på større arealer for å få samme mengde med mat, bidrar vi indirekte til mer avskoging i verden, sier Wirsenius.

Illustrasjon: Yen Strandqvist/Chalmers

– Gjelder kjøtt og melk også

Også økologiske kjøtt- og meieriprodukter er fra et klimasynspunkt dårligere enn konvensjonelt produsert mat, hevdes det fra Stefan Wirsenius.

– Ja, ettersom økologisk kjøtt- og melkeproduksjon bruker økologisk dyrket fôr krever også den mer areal enn konvensjonell produksjon. Det betyr at konklusjonene fra økologisk hvete og erter i prinsippet også gjelder for kjøtt- og melkeprodukter. Men vi har ikke regnet spesifikt på kjøtt og melk, og har ingen konkrete eksempler på dette i artikkelen.

“Dette er en stor feil”

Wirsenius knytter resultatene fra forskningen opp mot det politiske målet om å øke den økologiske dyrkingen i vårt naboland, Sverige.

– At større arealer fører til større klimapåvirkning har som regel ikke blitt tatt hensyn til i tidligere sammenlikninger mellom økomat og konvensjonell mat. Dette er en stor feil fordi – som også vår forskning viser – denne effekten kan være mange ganger større enn de drivhusgassene som burde inkluderes. Det er også alvorlig siden vi har et politisk mål om økt økologisk dyrking i Sverige. Om de målene innfris kommer klimapåvirkningen fra svensk matforbruk trolig til å øke kraftig, sier Stefan Wirsenius.

Også i Norge har det vært et ønske om å øke omfanget av økolandbruket. Tidligere var det et fastlagt mål om å øke økoandelen i Norge til 15 %, men den målsettingen har H/FrP-regjeringen nedtonet.


Denne artikkelen ble først publisert hos nettavisen Naturpress.no den 18. desember.

LES OGSÅ

2 KOMMENTARER

  1. Så mye tull som skrives om økologisk landbruk. Det samles mye karbon i økologisk jord! Det var økologisk jordbruk i hele verden fra det startet for mange tusen år siden frem til ca. 1950 når (giftig) kunstgjødsel ble produsert. Plantevernmidler brukes det tonnevis av konvensjonelt landbruk, og mange steder ødelegges grunnvannet. Det økologiske mangfoldet er større i økologisk drift, fordi mangfoldet utryddes ikke av for kraftig gjødsling. Spis mindre kjøtt, så går det bare bra med økologisk landbruk!

Kommentarer er stengt.

FØLG

1,627FansLik
512FølgereFølg
924FølgereFølg
- Annonse -spot_img

SISTE NYTT