- Annonse -
e9f5331a-3078-4296-9d73-fd7d6530250b
Einar besøker Esther og Collins fra Malawi. Bønder fra Norge og Malawi står sammen i kampen mot klimaendringer. Foto: Julie Lunde Lillesæter, Differ Media.

Bondemøter på tvers av landegrenser i klimaendringenes tid: Filmen Uår følger den tørkerammede bonden Einar Kiserud på en øyeåpnende reise til Malawi. Hva har en bonde fra Spydeberg til felles med bønder i et av verdens fattigste land?

Som for så mange andre bønder ble tørkeåret 2018 en vond opplevelse for bonden Einar Kiserud i Spydeberg i Østfold. Fra forskerhold ble det regnet som svært sannsynlig at klimaendringene medvirket til at den varme og tørre sommeren ble så voldsom som den ble.

I Norge førte avlingssvikten i landbruket til at Stortinget vedtok en krisepakke, forhandlet fram av regjeringen og jordbrukets organisasjoner.

– Et år til som denne sommeren her, det orker jeg ikke, sier Kiserud i filmen “Uår” som han er med i, og som har premiere førstkommende torsdag.

Kiserud driver økologisk melkeproduksjon på familiegården i femte generasjon. Men tørken i fjor holdt på å knekke virksomheten.

I filmen ser vi hovedpersonen Einar Kiserud – etter sitt livs vanskeligste driftsesong – legge ut på en reise til Malawi i Øst-Afrika. Her møter han bønder som har levd med konsekvensene av klimaendringer i mer enn et tiår. Spørsmålene som stilles i filmen er: Hva gjør de for å kunne fortsette å produsere mat? Hvordan holder de motet oppe i krisetid? Og hva kan egentlig en norsk bonde lære av malawiske småbønder? Klarer de å tilpasse seg et endret klima?

Dokumentarfilmen Uår har blitt en “varm og personlig historie om matproduksjon i klimakrisens tid”, skriver Utviklingsfondet før premieren denne uka. Premieren finner sted på samfunnshuset i Spydeberg. Utviklingsfondet står bak filmen, som er produsert av Differ Media.

- Annonse -

Etter filmen blir det samtale mellom Jan Thomas Odegard, leder for Utviklingsfondet, Einar Kiserud og filmprodusenten Julia Dahr. Samtalen ledes av Transit magasin-journalist Andrew Kroglund.

Du kan se et utdrag fra filmen her:

- Annonse -