Utreisekurs - HVA TRENGER DU FOR Å FÅ MER UT AV PROSJEKT- OG JOBBREISER TIL DET GLOBALE SØR
Utreisekurs - HVA TRENGER DU FOR Å FÅ MER UT AV PROSJEKT- OG JOBBREISER TIL DET GLOBALE SØR

Voldelig opptakt til valg i Mosambik 

Nyussi valgkamp Niassa
VALG I MOSAMBIK: Valget vil være en stor test for demokratiet i Mosambik – og for fredsavtalen, skriver Magnus Flacké fra Norsk folkehjelp. Foto: Trygve Augestad

KRONIKK: I dag er det valg i Mosambik. Det er forventet at frigjøringspartiet Frelimo får beholde makten nasjonalt, slik de har gjort i alle demokratiske valg siden slutten på borgerkrigen i 1992. Dessverre har oppløpet til valget vært ekstremt voldelig. Norsk Folkehjelp håper på frie og fredelige valg.

Frigjøringspartiet Frelimo har hatt synkende oppslutning de siste valgene. I fjorårets lokalvalg endte de opp med et knapt flertall på 51,6%, og med flere episoder av valgfusk. Det er likevel forventet at Frelimo får beholde makten nasjonalt, som de har gjort i alle valg siden slutten på borgerkrigen i 1992. Hovedmotstanderen er igjen den gamle opprørsbevegelsen Renamo.

Oppløpet til valget har vært ekstremt voldelig. I følge den anerkjente mosambikiske sivilsamfunnsorganisasjonen Centre for Public Integrity (CIP) kan 44 dødsfall, inkludert 9 drap, knyttes til valgkampen, 271 mennesker er skadet og 59 personer har blitt fengslet. Den 7. oktober ble Anastácio Matavel, direktøren for  den lokale sivilsamfunnsorganisasjonen Gaza NGO-forum, drept etter at han hadde gjennomført en trening av valgobservatører i provinsen Gaza. Morderne krasjet da de forsøkte å komme seg unna, og det var derfor ikke mulig å skjule at 4 av de 5 angriperne var politifolk.

MagnusFlacké
Norsk Folkehjelps Magnus Flacké er rådgiver for sørlige Afrika. Foto: Werner Anderson

Konflikten mellom Frelimo og Renamo blusset opp igjen i 2013. I august i år inngikk partene en skjør fredsavtale. Et av hovedelementene i fredsavtalen er desentralisering. Tidligere har provinsguvernørene blitt utnevnt av regjeringspartiet, men for første gang blir guvernører nå valgt direkte i hver provins. Renamo forventer å få guvernører i flere av provinsene, spesielt i sentrale deler av landet. I disse områdene er det store investeringer i utvinningsindustrier, som har drevet den økonomiske veksten i landet, men folket som bor der har sett lite til de positive ringvirkningene. Den politiske og økonomisk ulikheten i landet vokser. Dermed kan Renamo mobilisere stor støtte blant fattige som har mistet troen på at regjeringspartiet kan gjør livet deres bedre.

Det er flere tegn på at det sitter langt inne for Frelimo å gjennomføre desentraliseringen og risikere at Renamo får makten i viktige provinser. Frelimo har nylig opprettet en ny funksjon, en provinssekretær, som kan minne om en fylkesmann, som overtar viktige funksjoner som til nå har ligget hos guvernøren. Flere kommentatorer tolker dette som en sikkerhetsfunksjon, i tilfelle Renamo vinner guvernørposter. Dagen før valget melder CIP at over 3000 uavhengige valgobservatører ikke har fått akkreditering, med hovedvekt på provinsene som Renamo har mulighet til å vinne.

Valget vil være en stor test for demokratiet i Mosambik, og for fredsavtalen. Renamo har enda ikke gitt fra seg våpen, som de er forpliktet til for å overholde sin del av fredsavtalen. Hvis Renamo opplever at de blir utsatt for valgfusk, eller at desentraliseringen ikke medfører reell forskyving av makt, er det fare for at konflikten igjen blusser opp.

Gjeldskrise, svak økonomisk vekst og en enorm korrupsjonsskandale preger landet. Dette skyldes delvis hemmelige lån på hele 2.2 milliarder dollar som ble tatt opp uten parlamentarisk godkjennelse og ble holdt skult for donorer og andre kreditorer. Daværende finansminister sitter i fengsel i Sør-Afrika, og mange i Frelimo er redde for å bli tatt med i dragsuget. Gjeldskrisen i Mosambik angår også Norge idet Oljefondet er en av de største eierne i Credit Suisse, en av to banker som ga lånene til Mosambik. Norge og andre donorland og institusjoners respons til avsløringen var å kutte budsjettstøtten.

I mars og april i år ble Mosambik rammet av to sykloner. Syklonen Idai var en av verste registrerte værkatastrofene på det afrikanske kontinentet. Det er spørsmål knyttet til registreringsprosessen og hvordan valget vil gjennomføres i områdene som fortsatt er preget av denne katastrofen. I delstaten Cabo Delgado, mot grensen til Tanzania, er det sikkerhetssituasjonen som gjør det umulig for tusener av velgere å stemme.

I Cabo Delgado, der det snart settes i gang med enorme utvinningsprosjekter av naturgass, har de to siste årene vært preget av konflikt, ofte omtalt som islamistisk terror. Men, det finnes mange teorier og ubesvarte spørsmål til konflikten der over 300 har mistet livet. Journalister og forskere har blitt fengslet og på andre måter hindret i å undersøke konflikten. Sivilsamfunnsorganisasjoner mener at det er den ujevne utviklingen, blant annet knytta til gassutvinning, som er drivkraften bak konflikten.

Mosambik håper å snart være en av verdens største eksportører av gass. Dessverre er det lite fra Mosambiks nyere historie som tyder på at landet er godt rustet til å forvalte de enorme inntektene på en god måte. Et fritt og legitimt valg, og reell desentralisering av makt, er en god start, og nødvendig for at Mosambik skal komme seg på rett spor.

Denne kronikken er skrevet av Magnus Flacké, Norsk Folkehjelp. Flacké er rådgiver sørlige Afrika.

LES OGSÅ

FØLG

1,627FansLik
512FølgereFølg
924FølgereFølg
- Annonse -spot_img

SISTE NYTT