2019: Varmeste oktober som er registrert noensinne

2019-oktober slår oktober 2015 som varmeste oktober målt noensinne. Illustrasjon: Copernicus.
Annonse
map_1month_anomaly_Global_ea_2t_201910_v01
2019-oktober slår oktober 2015 som varmeste oktober målt noensinne. Illustrasjon: Copernicus.

I Norge har oktober vært kald, men den globale gjennomsnittstemperaturen gir et annet bilde.

Aldri har man målt en varmere oktober måned for jordkloden som helhet, melder klimavarseltjenesten C3S, en del av Copernicus-virksomheten til EU.

Dette er den femte måneden på rad at det settes varmerekord eller at man er nær en varmerekord globalt. Kartet over viser hvor på kloden det har vært varmest og kaldest.

Oktober 2019 var 0,69 grader varmere enn snittet for perioden 1981-2010. I store deler av Arktis var temperaturene mye over gjennomsnittet.

Men temperaturforholdene viser regionale forskjeller. I Europa var temperaturene generelt over snittet, med unntak for mesteparten av de nord-vestre delene. Heller ikke i vestlige deler av USA og i Canada var det varmt i oktober, der målte man temperaturer mye lavere enn snittet, melder Copernicus.

Det er helt gratis: Ved å registrere deg med Vipps får du våre nyhetsbrev rett i innboksen 1-2 ganger per uke. Dette er en enkel støtte fra deg, og vi får flere faste lesere. Registrer deg med Vipps, helt gratis. Tusen takk!
Registrer deg med med Vipps Logg inn uten passord med Vipps!

“En krise”

nu_nC3A6ss_051119
Jørgen Næss Karlsen, 2. nestleder i NU. Foto: Thor Due.

2. nestleder i Natur og Ungdom (NU), Jørgen Næss Karlsen, kaller nyheten om nok en måned med varmerekord for krise.

– År etter år, måned etter måned får vi inn meldinger om nye varmerekorder. Klimaendringene er farlige, urettferdige, og som vi så smertelig ser, allerede i gang, sier Næss Karlsen (bildet) til Naturpress.

Meldingen om rekordmålingen kommer samme dag som ankesaken i klimasøksmålet mot staten er inne i sin første dag.

– Dette er hvorfor vi saksøker staten. Fordi vi får varmere temperaturer, mer tørke, og mer ras. Når regjeringen deler ut nye oljeblokker så er det ingenting annet enn et svik mot barn og unge, og framtidige generasjoner, sier Jørgen Næss Karlsen.

Kjære leser. Vårt mål i Transit Magasin er å levere faktabasert kvalitetsjournalistikk om globale spørsmål. Vi står opp for kritisk og uavhengig global journalistikk, uten partipolitiske tilknytninger. I våre spalter får du møte folk verden rundt, gjennom reportasjer skrevet av vårt nettverk av journalister, basert i alle verdensdeler. For å kunne være nettopp denne uavhengige publikasjonen så trenger vi din støtte. Det beste bidraget du kan gi er å tegne et abonnement. Du får 10 dagers gratis prøvetid, og du får to måneder gratis om du bestiller årsabonnement. Bestill på denne lenken, eller benytt knapp nedenfor. Om du ikke ønsker et abonnement så er det mulig å gi et støttebeløp. Tusen takk for ditt bidrag!

Legg igjen en kommentar