Frontrunner CMS
Frontrunner CMS

Ny FN-rapport: Planlagt olje- og gassproduksjon bryter med to-gradersmålet

6cd017bd51c54f86bb92cb3deafdf088
Sleipnerfeltet (2019). Illustrasjonsfoto: Equinor / Espen Rønnevik/ Øyvind Gravås

Kull-, olje- og gassproduserende nasjoner planlegger for hele 120 % høyere fossil produksjon i 2030 enn det som kreves for å holde global oppvarming under 1,5 grader, og 50 % høyere produksjon enn det som skal til for å nå To-gradersmålet.

En ny rapport utgitt av FNs miljøprogram viser at det er et stort gap mellom produsentland, som Norge, sine planer for økt olje-, kull og gassproduksjon og Parisavtalens mål om å avverge katastrofale klimaendringer.

I dag ble rapporten «Produksjonsgapet» «The Production Gap), skrevet av Stockholm Environment Institute (SEI) for FNs miljøprogram (UNEP), lansert. Rapporten har tatt for seg 10 av de viktigste og største produsentlandene av fossil energi, deriblant Norge. CICERO Senter for klimaforskning i Oslo har bidratt til rapporten.

Rapporten viser at kull-, olje- og gassproduserende nasjoner legger opp til hele 120 prosent høyere fossil produksjon i 2030 enn det som kreves for å holde global oppvarming under 1,5 grader.

Produksjonsgapet er også 50 prosent høyere enn nivået som er forenlig med 2 graders oppvarming. Parisavtalens mål er at land begrenser global oppvarming til godt under 2 grader og tilstreber seg til å holde oppvarmingen under 1,5 grader.

Mener vi må anerkjenne at Norge er med og setter verdens klimamål i fare

– Denne rapporten viser hvor totalt uansvarlig det er at Norge fortsetter med sin olje- og gassproduksjon, som om det ikke eksisterer noe klimakrise. Lenge har man forsøkt å holde oljeproduksjonen atskilt fra klimapolitikken. Denne FN rapporten viser at det er på tide å anerkjenne at vår petroleumsproduksjon setter verdens og Norges egne klimamål i fare, kommenterer Silje Ask Lundberg, leder i Naturvernforbundet.

Naturvernforbundet bemerker at Norge er blant flere land som har sagt at de skal oppdatere sine nasjonale planer meldt inn under Parisavtalen i løpet av 2020.

FN ber om redusert fossil produksjon

På bakgrunn av rapporten som nå er publisert oppfordrer FNs miljøprogram alle land om å inkludere flere tiltak for å redusere fossil produksjon.

– Nå må Norge vise at de mener alvor i klimapolitikken ved å slutte å lete etter mer olje og gass og planlegge for en rettferdig omstilling til mer bærekraftige næringer, sier Lundberg.

Under behandlingen ankesaken i klimasøksmålet i lagmannsretten i forrige uke, var produsentlandenes ansvar et tema. Miljøorganisasjonene argumenterte for at Norge må ta hensyn til «eksporterte utslipp» fra olje og gass som selges til andre land når det gjelder planer for ny petroleumsvirksomhet i Arktis. Dommen i klimasøksmålet kommer i løpet av desember eller januar.

LES OGSÅ

FØLG

1,627FansLik
512FølgereFølg
924FølgereFølg
- Annonse -spot_img

SISTE NYTT