FN-sjefen: — Vi trenger politisk vilje til å stoppe klimaendringene

FNs generalsekretær Antonio Guterres holder sin åpningstale til klimakonferansen COP25 i Madrid, 2. desember. Foto: UNFCCC / James Dowson
Annonse
UNFCCC_-_James_Dowson-696x465
FNs generalsekretær Antonio Guterres holder sin åpningstale til klimakonferansen COP25 i Madrid, 2. desember. Foto: UNFCCC / James Dowson

Under sin åpningstale til FNs klimakonferanse (COP25) som åpnet mandag i den spanske hovedstaden Madrid, oppfordret FNs generalsekretær, António Guterres, verdens land om å vise politisk vilje for å stanse den globale klimakrisen.

Klimaforandringene er i gang; verden er allerede 1.1°C varmere enn den var før den industrielle revolusjonen. Temperaturstigninger har allerede hatt en vesentlig innvirkning på kloden og menneskers hverdag.

Dersom nåværende trend fortsetter så kan vi forvente at den globale temperaturstigningen vil nå mellom 3,4 og 3,9 grader i dette århundret.

– Vil vi virkelig huskes som generasjonen som gravde hodet i sanden, mens planeten brant?, spurte generalsekretæren retorisk i sin åpningstale.

COP25 er den siste klimakonferansen før vi når år 2020 – året hvor mange land må legge fram nye klimahandlingsplaner. Blant de mange spørsmålene konferansen i Madrid må finne svar på er finansieringen av klimahandling.

Det er helt gratis: Ved å registrere deg med Vipps får du våre nyhetsbrev rett i innboksen 3-4 ganger per uke. Dette er en enkel støtte fra deg, og vi får flere faste lesere. Registrer deg med Vipps, helt gratis. Tusen takk!
Registrer deg med med Vipps Logg inn uten passord med Vipps!

– Vi må vise at vi er seriøse i våre forpliktelser til å stoppe krigen mot naturen – at vi har den politiske viljen til å nå klimanøytralitet innen 2050, sa Guterres fra talerstolen. 

LES OGSÅ:

Parisavtalen setter tre sentrale klimamål: redusere klimagassutslipp med 45 prosent innen 2030, oppnå klimanøytralitet innen 2050 og holde den globale temperaturstigningen under 1,5°C.

Generalsekretæren understreket hvor viktig COP25 er for å endre kurs:

— Tiden er imot oss. Verden har ikke råd til å kaste bort mer tid når det kommer til klimaendringer. En modig, besluttsom og ambisiøs vei fremover må finnes, sa Guterres.

Guterres understrekte at vi har verktøyene, forskningen så vel som ressursene til å lykkes.

– La oss vise den politiske viljen som folket krever fra oss. Alt annet vil være et svik mot hele menneskeheten og fremtidige generasjoner, avsluttet Guterres i sin åpningstale.

En versjon av denne artikkelen ble først publisert på UNRICs nettsider, den 2. desember.

Støtt Transit Magasin
Kjære leser. Vårt mål i Transit Magasin er å levere kvalitetsjournalistikk om globale spørsmål. Vi trenger din støtte for å kunne levere mer kritisk og uavhengig global journalistikk. Det beste bidraget er å tegne et abonnement ved å benytte en av knappene nedenfor. Det er også mulig å gi engangs støttebeløp. Tusen takk for ditt bidrag!