Volumet av issmeltingen på Grønland er som om 2000 elefanter løper ut i havet — hvert sekund

Issmeltingen på Grønland skyter fart. Foto: Skjermdump fra Arctic Report Card.
Annonse

Den arktiske regionen endrer seg raskt som en følge av klimaendringene, forteller ny rapport.

Rapporten heter Arctic Report Card 2019 og kommer hvert år. Det er amerikanske myndigheter, gjennom organet NOAA (National Oceanic and Atmospheric Administration), som leverer rapporten. Årets utgave melder om mange alvorlige utviklingstrekk.

Forskerne skriver om hvordan omgivelsene endres i Sibir, Canada, på Grønland og Nordpolen og deler av Alaska. Landis smelter, sjøis smelter, og mer CO2 slippes ut fra regionen. Sidevirkninger vil merkes langt fra Arktis, for eksempel i form av større værsvingninger og stigende havnivåer.

En av forskerne bak rapporten er Eric Osterburg fra Dartmouth University. I et intervju med TV-stasjonen PBS og programmet NewsHour beskriver han situasjonen.

– Arktis er i trøbbel. Hvis dette hadde vært en årlig helsesjekk [på et menneske] ville vi ha sagt at Arktis er kronisk syk og blir verre. 2019 var et særlig dårlig år for Arktis. Dette er en fortsettelse av en trend som vi har sett over flere tiår. Klimaendringene har blitt verre, sier Osterburg.

Det er helt gratis: Ved å registrere deg med Vipps får du våre nyhetsbrev rett i innboksen 1-2 ganger per uke. Dette er en enkel støtte fra deg, og vi får flere faste lesere. Registrer deg med Vipps, helt gratis. Tusen takk!
Registrer deg med med Vipps Logg inn uten passord med Vipps!

Om issmeltingen på Grønland sier han:

– Det er enorme tall. For å gi et bilde av volumet som beskriver mengden smeltevann fra Grønland som renner ut i havet, er det likt med at 2.000 elefanter løper ut i havet hvert sekund.

Nøkkelfunn fra rapporten

  • Den gjennomsnittlige lufttemperaturen over land nord for den 60. breddegrad var for perioden oktober 2018 til august 2019 den varmeste siden1900
  • Sjøisen på ettersommeren 2019 var det nest minste nivået som er registrert siden målingene startet i 1979. Også tykkelsen på isen er mindre, noe som gjør den enda mer sårbar for varmere luft og varmere sjø
  • Grønland mister nå hvert år 267 mrd tonn med landis, og dette bidrar til årlig havnivåøkning med 0,7 millimeter
  • Smeltende permafrost over hele det arktiske området antas å slippe ut mellom 300 og 600 millioner tonn CO2-ekvivalenter pr år
  • Dyrebestander viser tegn til stress. Et eksempel på problemer for en dyreart er at bestanden av hekkende ismåke har minket med 70 % siden 1980-tallet
  • Fiskeriene som fisker i Beringhavet og Barentshavet registrerer at subarktiske og arktiske fiskeslag flytter på seg, og årsakene linkes til minkende sjøis og temperaturendringer på sjøbunnen
Kjære leser. Vårt mål i Transit Magasin er å levere faktabasert kvalitetsjournalistikk om globale spørsmål. Vi står opp for kritisk og uavhengig global journalistikk, uten partipolitiske tilknytninger. I våre spalter får du møte folk verden rundt, gjennom reportasjer skrevet av vårt nettverk av journalister, basert i alle verdensdeler. For å kunne være nettopp denne uavhengige publikasjonen så trenger vi din støtte. Det beste bidraget du kan gi er å tegne et abonnement. Du får 10 dagers gratis prøvetid, og du får to måneder gratis om du bestiller årsabonnement. Bestill på denne lenken, eller benytt knapp nedenfor. Om du ikke ønsker et abonnement så er det mulig å gi et støttebeløp. Tusen takk for ditt bidrag!

Legg igjen en kommentar