Frontrunner CMS
Frontrunner CMS

Soundtrack for en internasjonal 1. mai

Palestinsk hiphop, latinamerikansk protestvise, amerikanske borgerrettigheter, dansk-norsk arbeidersang, og internasjonalen på okinawansk. Her er soundtracket til den internasjonale 1. mai, med 10 låter for og om internasjonal solidaritet.

Gratulerer med dagen!

Manu Chao – Clandestino

Manu Chao ble født i Spania, men vokste opp i Frankrike fordi familien måtte flykte fra fascistregimet. Han synger på en 8-10 språk, inkorporerer all verdens sjangere, er blant grunnleggerne av Attac og venn med Zapatist-frigjøringslederen Subcomandante Marcos.  Tittelsporet fra hans debutalbum Clandestino betyr «ulovlig innvandrer» og handler om sånne som de 15.000 barna som akkurat nå er innesperret under umenneskelige forhold i greske flyktningleirer mens de venter på at coronaen skal komme for alvor. De som vi dessverre, dessverre ikke kan gjøre noe for å hjelpe fordi et eller annet teknokratisk. Låta er skikkelig fin, da. Her i en innspilling sammen med musikere fra hele verden, over hele verden:

Modena City Ramblers – Bella Ciao

Modena City Ramblers er en løst sammensatt gjeng italienere som vil spille irsk folkemusikk. Og Bella Ciao, da. Den antifascistiske italienske perlen fra Andre verdenskrig. Basert på en sang sunget av risplukkere på Posletten ved begynnelsen av forrige århundre. Med en melodi basert på Beethovens Pianosonate nummer 8, i tilfelle noen levde i den villfarelse at risplukkere rundt forrige århundreskifte ikke eide dannelse.

Quilapayún – El Pueblo Unido Jamás Será Vencido

El Pueblo Unido Jamás Será Vencido – «Et samla folk kan ikke beseires» er den mest kjente låta fra Nueva canción-bølgen. Dette var både en musikalsk sjanger og en politisk bevegelse i Latin-Amerika på 60-, 70- og 80-tallet. Litt for ofte var erfaringen at selv et samla folk til slutt kan nedbekjempes ved hjelp av USAs endeløse krigsmaskineri. Men musikken, kampen og håpet lever fortsatt.

Asian Dub Foundation – Collective Mode

I 1993 holdt de asiatisk-britiske musikerne Aniruddha Das og Pandit G en «community music»-workshop i London. Der dukket Deeder Zaman opp – og det var begynnelsen på det som skulle bli Asian Dub Foundation – et musikerkollektiv som utgjør lyden av asiatisk innvandring til England, som spiller protestsanger mot kapitalisme, rasisme og alskens annen urettferdighet. Og som krever at vi «get into the collective mode».

 

 

LMF – 二零一九 (2019)

LMF (Lazy Mutha Fucka) er veteraner på hiphop-scena i Hong Kong. De er det suverent best kjente hiphop-bandet i Hong Kong, til tross for at de knapt slipper til i store medier for deres skadelige innflytelse på ungdommen, der de rapper om den vanskelige situasjonen for arbeiderklassen. I fjor høst slapp de låta 二零一九, eller 2019, som var en støtteerklæring til demonstrasjonene mot det kinesiske regimet og raskt ble et soundtrack til demonstrasjonene.

Tom Morello – Solidarity Forever

Solidarity Forever ble skrevet i 1915 som kampsang for International Workers of the World. Siden har den blitt den viktigste sangen for arbeiderbevegelsen i USA, Canada og Australia. Kenyansk-amerikanske Tom Morello spilte inn sin versjon i 2011.

Kim Larsen & Kjukken – Kringsat Af Fjender

Nordahl Griegs kommunistiske fredsdikt fra midt mellom verdenskrigene har vært kampsang for det norske arbeiderbevegelsen i årtier. Den fikk tragisk aktualitet da den ble den viktigste sørge- og protestsangen etter den fascistiske terroren på Utøya. Det er danske Otto Mortensen som satte melodi til diktet noen år etter andre verdenskrig. Så da passer det greit å la en danske representere dette norsk-danske samarbeidet.

Mavis Staples – We Shall Not Be Moved

Protestvise med opphav i Midtøsten flere tusen år tilbake. We shall not be moved er en afroamerikansk spiritual basert på en bibeltekst (Jeremia 17:8-9 for å være nøyaktig), og har blitt brukt av både den amerikanske borgerrettsbevegelsen og arbeiderbevegelsen over store deler av verden. Mavis Staples’ versjon tar med seg sangen både som spiritual, borgerretts- og fagbevegelsessang.

DAM – «Born Here»

DAM har holdt på i snart 20 år og er de viktigste pionerene på den palestinske hip hop-scena. Her rapper de for anledningen på både arabisk og hebraisk om livet under den israelske okkupasjonen (med undertekst på engelsk for den som er litt rusten i både arabisk og hebraisk).

Internasjonalen

Arbeiderbevegelsens internasjonale kampdag er ikke komplett uten Internasjonalen. Her på 95 ulike språk. For, la oss være ærlige: Om du noen gang skal ha anledning til å bruke nær innpå 5 timer for å finne ut om Internasjonalen for eksempel gjør seg best på okinawansk eller nord-kurdisk, er det nettopp på dette årets korona-pregete 1. mai. 

LES OGSÅ

FØLG

1,627FansLik
512FølgereFølg
924FølgereFølg
- Annonse -spot_img

SISTE NYTT