Mediene har glemt disse krisene – 27 ganger så mye omtale av Playstation 5

Mer enn 235 millioner mennesker vil trenger humanitær hjelp i 2021. Dette er krisene verden har glemt.

Madagaskar er på Cares liste over verdens mest underrapporterte kriser. 1,3 millioner mennesker har behov for humanitær bistand, spesielt på den sørlige delen av øya. Her er det et barn som testes for underernæring. Foto: WFP / Tsiory Andriantsoarana
Annonse

– Vi er svært bekymret for konsekvensene av den nærmest fullstendige mangelen på oppmerksomhet rundt noen av verdens pågående kriser. For kvinner, jenter og andre sårbare personer som lever i disse krisene, er COVID-19 rett og slett en ekstra trussel. ‘Hvis vi ikke dør av COVID-19, er vi redd vi vil vi dø av sult eller vold’, forteller mange kvinner og jenter, sier generalsekretær i CARE, Kaj-Martin Georgsen.

Til sammen har de ti mest underrapporterte krisene, som hver påvirker mer enn en million mennesker, generert 12.719 artikler. Til sammenligning ble det publisert 39.900 artikler om Kanye Wests kandidatur til presidentvalget i USA. Og 334.000 artikler om lanseringen av PlayStation 5.

— Regjeringen har sagt at den vil prioritere bekjempelse av seksualisert vold i konflikt og å inkludere kvinner i konfliktløsning og fredsarbeid. Norge har en viktig stemme i FNs sikkerhetsråd med å løfte frem disse konfliktene, sier Georgsen i en pressemelding.

– Denne rapporten illustrerer at omfanget av mediedekning av kriser ikke bare påvirker allmennhetens bevissthet, men har direkte innvirkning på livene til kriserammede mennesker, ikke minst finansieringen av støtte til disse krisene, sier Georgsen.

De mest underrapporterte krisene i 2020

1. Burundi (429 artikler)

Det er helt gratis: Ved å registrere deg med Vipps får du våre nyhetsbrev rett i innboksen 1-2 ganger per uke. Dette er en enkel støtte fra deg, og vi får flere faste lesere. Registrer deg med Vipps, helt gratis. Tusen takk!
Registrer deg med med Vipps Logg inn uten passord med Vipps!

2. Guatemala (542 artikler)

3. Den sentralafrikanske republikk (621 artikler)

4. Ukraina (702 artikler)

5. Madagaskar (1.464 artikler)

6. Malawi (1.473 artikler)

7. Pakistan (1.515 artikler)

8. Mali (1.816 artikler)

9. Papua New Guinea (2.014 artikler)

10. Zambia (2.143 artikler)

Analysen baserer seg på mer enn 1,2 millioner globale nyhetskilder på engelsk, fransk, tysk, arabisk og spansk. Alle landene på listen er rammet av kriser, naturkatastrofer eller menneskeskapte katastrofer, som rammer minst én million mennesker, ifølge data fra Reliefweb, ACAPS og CAREs egne data.

– Effekten av COVID-19, sammen med klimaendringene, har økt antallet mennesker som trenger humanitær hjelp med 40 prosent, det er den største enkeltøkningen som noensinne er registrert på ett år: FN anslår at mer enn 235 millioner mennesker vil trenger humanitær hjelp i 2021, sier Georgsen.

Dette ble til sammen 45 kriser som ble analysert gjennom Meltwaters database for tidsperioden 1. januar til 30. september. Av disse krisene fikk den humanitære situasjonen i Libanon (247.000 artikler på nettet) mest medieoppmerksomhet, etterfulgt av krisen i Tyrkia (230.000), Libya (95.000) og Bangladesh (76.000). De store krisene i Syria, Jemen og Irak hadde henholdsvis 41.000, 62.000 og 54.000 artikler i fjor.

– Selv om enkelte kriser genererer noe medieoppmerksomhet, er det langt fra ‘nok’. Alle humanitære kriser lider av kronisk underrapportering og mangler dekning på avisforsidene, TV- og radiosendinger sammenlignet med innenrikspolitikk, kjendisnyheter og andre saker.

Støtt Transit Magasin
Kjære leser. Vårt mål i Transit Magasin er å levere kvalitetsjournalistikk om globale spørsmål. Vi trenger din støtte for å kunne levere mer kritisk og uavhengig global journalistikk. Det beste bidraget er å tegne et abonnement ved å benytte en av knappene nedenfor. Det er også mulig å gi engangs støttebeløp. Tusen takk for ditt bidrag!

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her