Frontrunner Publishing - enkel og effektiv avis på nett
Frontrunner Publishing - enkel og effektiv avis på nett

Flyktningen Behrouz Boochani skrev hele boka på mobiltelefon i fangenskap. Nå utgis den på norsk

Den kurdiske flyktningen Behrouz Boochanis bok No Friend but the Mountains ble i sin helhet skrevet på mobiltelefon mens forfatteren var internert på stillehavsøya Manus Island.

Boken «må sies å være blant årets litterære sensasjoner«, skrev Transit magasins anmelder Fredrik Giertsen da den kom på engelsk i 2019. “En av tiårets viktigste utgivelser”, skrev Jyllandsposten om boka da den kom ut i Danmark i 2020.

Etter seks år i fangenskap på den australske flyktningøya har den kurdiske journalisten og menneskerettighetsforkjemperen Behrouz Boochani endelig fått en trygg havn på New Zealand.

«Bare fjellene er min venn» blir bokas norske tittel, og den gis ut på Camino Forlag i februar. Det lille forlaget, som er basert i Fredrikstad, utgir internasjonal litteratur fra forfattere «som i tillegg til å være gode forfattere også har et engasjement for det samfunnet de er en del av og for temaer av global betydning». Forlagets slagord er «Verden mellom to permer».

Den norske skribenten, forfatteren og aktivisten Kristina Quintano har skrevet etterordet i boka:

— Dette var kanskje en av de viktigste bøkene jeg hadde lest på lenge. Jeg har fulgt Boochanis reise i flere år og hans evne til formidling er uten sammenligning, skriver hun på sin Facebook-side.

LES ANMELDELSEN: Boken ble skrevet på mobiltelefon, mens forfatteren var internert i en flyktningleir. Nå vinner Behrouz Boochani priser

Behrouz Boochanis vei til trygg havn

Australia ville ikke ha Boochani. Etter seks år internert i flyktningleir så har han endelig fått opphold på New Zealand.

Filmen nedenfor forteller historien om hvordan de gode hjelperne hans hjalp ham dit – og om boka, Bare fjellene er min venn, som ble til gjennom meldinger han sendte med mobilen sin, én etter én, mens han satt i fangenskap. Boochanis beretning om livet som flyktning har mottatt unison hyllest overalt, og ga ham til og med den høyesthengende australske litteraturprisen, Victorian Prize for Literature, symbolsk nok siden Australia ikke ville ha ham.

Det norske Kulturrådet tar nå boka også med i sin innkjøpsordning, noe som betyr at den vil bli å få tak i på alle bibliotek i hele Norge.

SE FILMEN HER (30 min):

LES OGSÅ

FØLG

1,627FansLik
512FølgereFølg
924FølgereFølg
- Annonse -spot_img

SISTE NYTT