SKREVET PÅ MOBILTELEFON: Nå kommer boka 'Bare fjellene er min venn' på norsk etter at den har fått internasjonal oppmerksomhet og vunnet priser verden over. Foto omslag: Camino Forlag. Foto av Boochani: Flickr / Eric Fonacier / CC BY-NC-ND 2.0

Den kurdiske flyktningen Behrouz Boochanis bok No Friend but the Mountains ble i sin helhet skrevet på mobiltelefon mens forfatteren var internert på stillehavsøya Manus Island.

Boken «må sies å være blant årets litterære sensasjoner«, skrev Transit magasins anmelder Fredrik Giertsen da den kom på engelsk i 2019. “En av tiårets viktigste utgivelser”, skrev Jyllandsposten om boka da den kom ut i Danmark i 2020.

Etter seks år i fangenskap på den australske flyktningøya har den kurdiske journalisten og menneskerettighetsforkjemperen Behrouz Boochani endelig fått en trygg havn på New Zealand.

«Bare fjellene er min venn» blir bokas norske tittel, og den gis ut på Camino Forlag i februar. Det lille forlaget, som er basert i Fredrikstad, utgir internasjonal litteratur fra forfattere «som i tillegg til å være gode forfattere også har et engasjement for det samfunnet de er en del av og for temaer av global betydning». Forlagets slagord er «Verden mellom to permer».

Den norske skribenten, forfatteren og aktivisten Kristina Quintano har skrevet etterordet i boka:

Annonse
Arabiske filmdager viser det beste fra og om den arabiske verden.  Festivalens 11. utgave blir heldigital og går av stabelen 11.–17. mars på digital.arabiskefilmdager.no.
Arabiske filmdager 11.-17.mars

— Dette var kanskje en av de viktigste bøkene jeg hadde lest på lenge. Jeg har fulgt Boochanis reise i flere år og hans evne til formidling er uten sammenligning, skriver hun på sin Facebook-side.

LES ANMELDELSEN: Boken ble skrevet på mobiltelefon, mens forfatteren var internert i en flyktningleir. Nå vinner Behrouz Boochani priser

Behrouz Boochanis vei til trygg havn

Australia ville ikke ha Boochani. Etter seks år internert i flyktningleir så har han endelig fått opphold på New Zealand.

Filmen nedenfor forteller historien om hvordan de gode hjelperne hans hjalp ham dit – og om boka, Bare fjellene er min venn, som ble til gjennom meldinger han sendte med mobilen sin, én etter én, mens han satt i fangenskap. Boochanis beretning om livet som flyktning har mottatt unison hyllest overalt, og ga ham til og med den høyesthengende australske litteraturprisen, Victorian Prize for Literature, symbolsk nok siden Australia ikke ville ha ham.

Det norske Kulturrådet tar nå boka også med i sin innkjøpsordning, noe som betyr at den vil bli å få tak i på alle bibliotek i hele Norge.

SE FILMEN HER (30 min):

Annonse
Kjære leser, når du først er her: Transit Magasin har ingen millionærer i ryggen, og vi er helt avhengig av støtte fra våre lesere. Å bli abonnent koster kun 83 kroner i måneden hvis du kjøper for ett år. Pengene går direkte til mer kritisk journalistikk om internasjonale spørsmål.
Du får tilgang til alt innhold - PLUSS (+)